EUROBASKET

Po porazni tretji četrtini je Slovenijo rešil Zoran Dragić

Objavljeno 09. september 2015 11.41 | Posodobljeno 09. september 2015 11.42 | Piše: Drago Perko

Nizozemska je povzročala precej težav Sloveniji na tretji tekmi evropskega prvenstva v Zagrebu.

ZAGREB – Zmagi in podarjenemu konju se ne gleda v zobe, tako je tudi z drugo zmago Slovenije na evropskem prvenstvu v Zagrebu. Z Nizozemsko so se Zdovčevi mučili, odpor 88. reprezentance na Fibini lestvici pa so strli šele na koncu tekme, 81:74 je bilo. Igra bo šla v pozabo, štejeta točki, ki odpirata vrata v osmino finala. Junak končnice je bil Zoran Dragić, ki je zabil pet ključnih točk, s 16 točkami je zablestel Klemen Prepelič, po 13 sta jih dodala Dragić in Jaka Blažič. 
»Vedeli smo, da bo čudna tekma. Treba je bilo premagati najslabšo ekipo, na koncu nam je z nekaj sreče to uspelo,« je tekmo opisal izkušeni Uroš Slokar, ki je konec pričakal na klopi zaradi petih osebnih napak. »Nismo igrali tako slabo. Škoda je, ker jih nismo v prvem polčasu zlomili in si priigrali mirnega nadaljevanja. V drugem polčasu smo bili v krču, imeli smo težke noge, pa mi ni jasno zakaj,« je pristavil Jure Zdovc, ki na koncu ni pozabil krasne slovenske publike: »Hvala našim navijačem!«

Zokijeva igra

Uvodne minute niso napovedovale, da bi lahko okoli 2000 Slovencev v zagrebški Areni trepetalo vse do konca tekme. Nizozemci (enkrat samkrat so bili na svetovnem prvenstvu) so bili nebogljeni, Slovenci pa taki, kot bi se z verige strgali. Zdovc je sestavil prvo peterko po svojem okusu – na mesto organizatorja je dal Jako Klobučarja, ki ga je prav Zdovc zdaj že daljnega leta 2008 pri Olimpiji prvi postavil na to odgovorno mesto v ekipi. Poleg Dolenjca so lov na zmago začeli še Zoran Dragić, Jaka Blažič, Alen Omić in Uroš Slokar. Do 6. minute je bil slovenski koš začaran za Nizozemce, Slovenija je povedla z 12:0. Tekmecu ni pomagala niti sprememba obrambe, cono je s trojko za 18:9 razbil Nebojša Joksimović. Nizozemci so rešitve iskali v minuti odmora, trener Anton van Helfteren je med prvim time outom ponorel, njegovo vpitje je slišalo pol dvorane, svojim igralcem je očital porazen odnos do igre. Po minuti odmora se je slovenska prednost skorajda stopila, na 25:21 so prišli Nizozemci. Zdovc je ukrepal, najprej je na parket poslal Miho Zupana in Klobučarja. Najprej je Slovanova naveza, Zupan je podal, Dragić pa zaključil, poskrbela za prekinitev strelskega posta Slovenije in vodstvo 27:21, potem so se vloge menjale, pri delu pa najbolj kritizirana igralca. Zoki je podal, Alen Omić pa zadel za 31:23. Prav peterka Klobučar, Blažič, Omić, Dragić, Zagorac je spet naredila razliko, ki je zagotovila mirno nadaljevanje, ob polčasu je bilo 41:29 za Slovence.

Porazna tretja četrtina

Svoj debi je pri 31 letih dočakal tudi Saša Zagorac (v prvem polčasu se kljub štirim metom iz igre ni vpisal med strelce), Zdovc pa je ostal zvest svoji tradiciji: že v prvi četrtini je na parket poslal 11 košarkarjev. Nadaljevanje Slovenije je bilo slabo. Ta porazna 3. četrtina, ki je s 16:23 pripadla oranžnim levom. Serija 0:12 z dvema trojkama je tulipane vrnila v igro. Strelski post je spet prekinili Dragić, ki pa je za nagrado šel na klop. Tudi brez njega je Slovenija s serijo povedla 51:43, a vodstva ni znala zadržati. Za nekoliko lagodnejše nadaljevanje je poskrbel Klemen Prepelič, ki je z noro trojko z levega krila povišal na 57:52. Po že videnem scenariju je Slovenija spet pobegnila s serijo 10:0. A ni bilo dovolj, Nizozemci so spet znižali, 72:70 je bilo. Takrat je imel največ med nogami prav tako kritizirani Dragić, ki je pogledal proti košu in hladnokrvno zadel. Za konec je dodal še dve točki in utišal nasprotnika.

S Spanoulisom, a brez Bečiroviča

Počitka za naše danes ne bo. Vnovič bodo na parketu ob 15. uri, na drugi strani pa Grki. Grški novinarski kolegi precej pričakujejo od letošnje zasedbe, ki je v drugem krogu opravila tudi s Hrvati. Blestel je bog evropske košarkar Vasilis Spanoulis. Kar 16 točk je nasul Hrvatom, njihovo usodo je zapečatil s tremi trojkami. »Dobre tekme ne potrebujem, da bi našel svoj ritem v napadu. Vem, kdo sem, tudi drugi vedo, kdo sem in kaj zmorem,« je samozavestno dejal Vasilis. Grški novinarski kolegi ga cenijo, prav tako spoštljivo pa govorijo tudi o nekdanjem slovenskem reprezentantu Saniju Bečiroviču. Zdi se, da so veseli, ker ga ni več v slovenski vrsti. »Sani je bil izjemen igralec, vem, da bo tudi takšen trener. Zdaj je s Panathinaikosom na pripravah, skrbi za mlade igralce,« je povedala Grkinja, ki pozorno spremlja izbrano vrsto.

Grki so na evropskih prvenstvih osvojili pet medalj, zadnjo leta 2009, ko so bili bronasti. Evropski prvaki so bili v letih 1987 in 2005, srebrni pa pred 26 leti prav v Zagrebu, imajo še bron iz daljnega 1949. Pa Grčija ni le Spanoulis, tu so še Printezis, Bourosusis, Koufos, Antetokounmpo, Sloukas, Zizis, Calathes in drugi. Selektorsko palico vihti Fotzis Katzikaris. Slovenija je z Grki odigrala 15 uradnih tekem, devetkrat je zmagala Grčija. Tudi leta 2007 na evropskem prvenstvu, kjer je Slovenija zapravila visoko prednost v četrtfinalu.

Deli s prijatelji