EUROBASKET

Po fantaziji s Španci so junaki dobili krila

Objavljeno 07. september 2013 09.09 | Posodobljeno 06. september 2013 22.26 | Piše: Drago Perko

Slovenski košarkarji so navdušili proti evropskim prvakom.

Boštjan Nachbar je proti Špancem umiril roko. Foto: Roman Šipić/Delo

CELJE – »Če ne premagamo Gruzije, nismo naredili nič,« je bilo slišati nekaj minut po veličastni zmagi nad Španci, ki so se opekli v kotlu Zlatoroga, Slovenci so jim dali lekcijo taktičnosti, zrelosti, zbranosti v napadu, v ospredju pa so brata Goran in Zoran Dragić, Boštjan Nachbar in Gašper Vidmar. »Obramba je ključ vsega. Šele ko se potrošiš v obrambi, spoznaš, da je vsaka žoga pomembna in bistvena,« ves čas turnirja opozarja selektor Božidar Maljković, ki na tem prvenstvu ne skriva čustev, prizna, da so tudi njega navdušili slovenski navijači. Javno se jim je zahvalil, medtem pa so v celjski bolnišnici že rešili odlomljen zob Gašperja Vidmarja, ki ga je s komolcem udaril orjak in prvi zvezdnik Španije Marc Gasol.

Prosto popoldne z družinami

»Nismo mogli zaspati, šele okoli pete sem zatisnil oko,« je povedal Domen Lorbek, podobno je bilo tudi z drugimi junaki. A milosti dan pred tekmo z Gruzijo ni bilo, ob 12.30 je Maljković že zbral reprezentanco na treningu, vadil je ducat mož. Ker mora znati trener tudi nagraditi, so reprezentanti prišli na svoj račun. Po skupnem kosilu so dobili prosto popoldne. V Zreče so prišle žene in dekleta, prijetno pa je bilo videti reprezentante v družbi domačih. Igralci so se vnovič zbrali sinoči, družno so sedli k večerji, danes dopoldne pa jih čaka še zadnji trening pred obračunom z Gruzijo.

Gruzijci menjajo postavitve

»Gruzijci so brez dveh NBA-jevcev, a so še vedno izvrstna ekipa, ki je odlično vodena,« opozarja Aleksander Sekulič, ki je odgovoren za analizo tekmecev. Opozarja na njihovo raznovrstnost v napadu in obrambi. Za posameznike imajo pripravljene jasne akcije, v defenzivi pa naglo menjajo postavitve in različice conske in posamične obrambe. »Vseh 40 minut bomo morali biti zelo zbrani, da bomo znali hitro prepoznati položaj ter pravilno reagirati,« sklene Sekulič. V slovenskem taboru je vsem jasno, da bo s psihološkega vidika povsem drugačna tekma kot proti Španiji, Goran Dragić in soigralci bodo favoriti, Gruzijci pa bodo po zmagi nad Poljaki in tesnem porazu s Hrvati (68 : 67) reševali svojo kožo.

Boisa za predsednika

Pri Gruziji to pot ni bratov Boisa, ki sta pred dvema letoma še nosila dres zasedbe iz nekdanje Sovjetske zveze. Danes je Vladimer eden do navijačev, Anatolij pa je bil tisti, ki je kot zadnji odpadel, reprezentanco pa spremlja s tribune. »Težko bo, a dobro smo pripravljeni. Tudi Slovenija igra dobro,« diplomatsko odgovori Vladimer, svojčas veliki ljubljenec ljubljanskih tribun, danes pa upokojeni košarkar, ki bo ostal zvest tej čudoviti igri. Ne skriva, novembra letos bo eden od dveh kandidatov za predsednika gruzijske košarkarske zveze. Rad bi svoje znanje, izkušnje in poznanstva dal Gruziji, kjer se je rodil, rasel do 17. leta, potem pa odšel v Ljubljano. V prvi vrsti zaradi rojaka Vladimerja Stepanije. Po Vovo, kot kličejo Boiso, je takrat šel veliki košarkarski zanesenjak Janez Rajgelj. Olimpija in Slovan sta vedno imela gruzijsko noto. Nazadnje je za to poskrbel Georgi Šermadini, ki je v času Jureta Zdovca na klopi Olimpije tako napredoval, da ga je kupil Maccabi. Manucar Markoišvili je po težki poškodbi zablestel v sezoni 2006/07, danes igra v Turčiji. Slovenije ne pozabi, ve, kaj in koliko mu je dala.

Bodo junaki ostali vodilni?

Slovenija po dveh zmagah, najprej je z 62 : 60 ugnala Čehe, potem pa še z 78 : 69 Špance, vodi v skupini C s štirimi točkami. Današnji tekmec je Gruzija, v nedeljo pa se bodo Slovenci udarili s Hrvati, o katerih je Božidar Maljković na kratko povedal: »Sodeč po košarkarskem podmladku ima Hrvaška najboljšo selekcijo od vseh držav nekdanje skupne države. Podobno je pri članski reprezentanci. Gre za zasedbo vrhunskih igralcev, ki so nosilci igre v svojih klubih, in to zgovorno priča o njihovi moči.« V ponedeljek se bo Slovenija v zadnji tekmi predtekmovanja pomerila še s Poljsko.

 

Deli s prijatelji