EUROBASKET

Perfekcionist Zdovc po maščevanje za 2001.

Objavljeno 12. september 2015 09.10 | Posodobljeno 12. september 2015 09.12 | Piše: Drago Perko

Latvija si je napredovanje priigrala na zadnji tekmi predtekmovanja, ko je domov poslala Estonce.

Jure Balažić in soigralci bi radi podaljšali bivanje v Franciji. Foto: Roman Šipič

V dneh, ko se je na Hrvaškem razplamtel boj na evropskem košarkarskem prvenstvu, so v šolske klopi v Zagrebu sedli šolarji, ki bodo na svoje spričevalo počakali do junija prihodnje leto. Slovenski košarkarji prvo oceno že imajo. S končnim dobrim so opravili v Zagrebu, v Lille pa so prišli po napredovanje v višji letnik, prvi sprejemni izpit za med elito jih čaka danes. Na drugi strani bo Latvija, ki prihaja na slovenski jedilnik po tekmah s Hrvati, Gruzijci, Grki, Nizozemci in Makedonci.

Jure perfekcionist

»Hoteli smo se prebiti v osmino finala. Hoteli smo zmagati na treh tekmah. Tudi proti Hrvaški in Grčiji smo bili korektni. Jasno nam je bilo, da v primeru poraza proti Makedoniji nismo naredili nič! Kar nekaj špekulacij in kalkulacij je bilo, kaj bi se zgodilo, ko bi se zgodil krog treh ekip. Na zadnji tekmi, ki odloča, smo dali vse od sebe, odigrali smo več kot korektno. In to proti Makedoncem, ki so bili nadpovprečno motivirani,« se je Jure Zdovc poklonil svojim igralcem. »Tudi žreb predtekmovanja nam ni bil naklonjen. Hrvatom in Grkom zadnje tekme niso pomenile nič,« je opozoril, da bi se lahko s porazom proti Makedoncem spravili v velike težave. Vendar se niso. Po pohvali je Zdovc v slogu preudarnega pedagoga našel čas in prostor za kritike. Bi kdo rekel, tale Zdovc je večni nergač. Vendar ni tako, je namreč perfekcionist, od ekipe, ki z njim spi, je in trenira, pa zahteva, da je takšna ali da se temu približa. Druge izbire ni. »Kdor tega ne sprejme, ga ni z nami,« v bran šefu takoj stopi kapetan Jure Balažić. »Klemen Prepelič je odigral dobro, dviguje se Zoran Dragić, svoje minute in dan je imel tudi Jaka Klobučar. Proti Makedoniji je v skladu s pričakovanji odigral Nebojša Joksimović. Tudi visoki košarkarji so se izkazali, večina je bolj ali manj kar razigrana,« je Zdovc zadovoljen s formo, ki je bila očitno dobro tempirana. Z najvišjo minutažo se lahko pohvali prav Dragić (27,6 minute), sledijo mu Blažič (27), Prepelič (24,8), Klobučar (24,2), Uroš Slokar (21,8), Balažić (21,4) in Alen Omić (20). Dragić je s 15,2 točke prvi strelec reprezentance, Omič s 5,4 skoka prvi skakalec, Prepelič prednjači pri podajah (4). Največji dobitek za drugi del je zagotovo Jaka Blažič, ki je imel lani težavo, ker je bila na njegovi poziciji gneča. Letos je izvrstno izkoristil odsotnost Domna Lorbka. »Jaka potrebuje minute in čas,« je Zdovc spoznal, da je Blažič t. i. dizelaš, za nameček pa mu je Zdovc v internem razgovoru pojasnil, da mu zaupa.

»Slovenec« Timma

Latvija si je napredovanje zagotovila na zadnji tekmi, ko je pred svojo publiko v derbiju Baltika s 75:64 ugnala Estonijo ter jo poslala domov. Odločilna je bila tretja četrtina, ki so jo Latvijci dobili z 22:5, tekmeci pa se proti njihovi coni niso znašli. Prvo ime reprezentance je branilec Janis Strelnieks, ki je Estoncem zabil 21 točk, kruh pa si služi v nemškem Bambergu (kjer bo soigralec našega nesojenega reprezentanta Alekseja Nikoliča). Pomembno vlogo v ekipi ima tudi krilni igralec Janis Timma, ki je tesno povezan z Ljubljano. Dvakrat je poletje preživel v Sloveniji, kjer je trdo vadil na Probasketball Campu, ki so ga družno organizirali družina Lakovič in Lojze Milosavljevič. Janis se je precej naučil, s svojo eksplozivnostjo bo konstantna nevarnost za slovenski obroč. »Estonci so nas prisilili, da igramo boljše. Proti Sloveniji ne smemo igrati tako. Tekmec v osmini finala bo znal kaznovati napake, ne bo pa nam dovolil, da nadoknadimo 15 točk zaostanka,« se Timma zaveda, da je Slovenija kakovostno moštvo.

Sekulič na misiji

Slovenci so vnovič razmišljali dve potezi naprej, zato je selektor Zdovc na posebno misijo v Rigo poslal Aleksandra Sekuliča, ki je pozorno spremljal potencialne slovenske tekmece. »Latvija je morda edina ekipa izmed vseh v Rigi z desetimi igralci v rotaciji, a brez klasičnega centra v igri po globini, to vlogo ima Rolands Freimanis. Ima tri zelo dobre strelce, Dairisa Bertansa, Janisa Blumsa in Kristapsa Janicenoksa, motor ekipe je Janis Strelnieks, ki višek dela s hitro in dobro pick'n'roll ter dobro razigrava soigralce. Zelo pomembno bo, da jim omejimo pick'n'roll, saj branilci dobro sodelujejo z višjimi igralci,« je Sekulič strnil misli o Latviji, s katero se je Slovenija do zdaj pomerila sedemkrat. Latvija, ki jo vodi 48-letni selektor Ainars Bagatskis, je zmagala dvakrat. Enkrat tudi letos v času priprav, 66:72 je bilo za Latvijce na turnirju v Rigi. Takrat je Zdovc bentil zaradi nezbranosti. Latvijci so nam dali lekcijo na EP v Turčiji leta 2001, po porazu z 99:93 so nas poslali domov. Naj se v Franciji zgodovina ne ponovi! Napočila je sobota, ko se je treba Latvijcem za to oddolžiti z obrestmi! »Poznamo jih dobro, dovolj informacij imamo. To je naša priložnost, da se prebijemo v četrtfinale!« sklene kapetan Balažić.

Deli s prijatelji