O NAŠIH ASIH

Parker: Goran Dragić ima veliko odgovornost

Objavljeno 11. september 2013 09.38 | Posodobljeno 11. september 2013 09.39 | Piše: Marko Uršič

Pogovor s francoskim asom Tonyjem Parkerjem, prvim zvezdnikom košarkarskega EP.

Zvezdnik je pač zvezdnik. Tony Parker je zamudil na včerajšnje druženje francoske košarkarske reprezentance s sedmo silo v petnajstem nadstropju ljubljanskega hotela Plaza, saj so kapetan Boris Diaw, Florent Piétrus in Johan Petro že odgovarjali novinarjem iz dežele galskih petelinov. A misli in besede prvega imena slovenskega Eurobasketa, dal jih je pred strogimi očmi tiskovnega predstavnika Fabricea Caneta, zdaj lahko le prenesemo na papir. Zanimivo, da so francoski medijci Tonyjav vpraševali tudi o sušnem obdobju državne nogometne reprezentance v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo; košarkar NBA-zasedbe San Antonio Spurs je očitno mehak tudi na nogometno usnje.

Kako ocenjujete igre francoske reprezentance po prvem krogu? »Imam občutek, da napredujemo iz tekme v tekmo. Vedno je dobro, ko nadaljevanje prvenstva začenjamo z dvema zmagama, kajti zdaj bomo igrali z velikimi ekipami. Dve zmagi, to je velik korak k četrtfinalu, a pred nami je še dolga pot,« je omenil organizator igre galskih petelinov.

Ste evropski podprvaki, tokrat je cilj zagotovo osvojitev zlatega odličja? »Za nas je kot prvo najbolj pomembno, da se uvrstimo na svetovno prvenstvo. To evropsko prvenstvo je zelo odprto, poskušali bomo storiti vse, kar je v naši moči, da bi odšli tako daleč, kot je le mogoče,« je dodal Tony. Pri tem je treba omeniti, da Francija še nikoli ni bila evropski prvak.

Raševi predlogi na papirju

Sin ameriškega košarkarja in nizozemske manekenke, ki je bil v rojen v belgijskem Bruggeju in odraščal v Franciji, je bil s San Antoniem trikrat prvak lige NBA, v letih 2003, 2005 in 2007, zadnjič je bil tudi najboljši igralec finala. V teksaškem klubu je igral z Rašem Nesterovićem, ki je bil z ostrogami NBA-prvak leta 2005, in Benom Udrihom, ta je bil s San Antoniem v najmočnejši ligi na svetu prvak dvakrat. »Rašo je bil zelo dober igralec, zelo pomemben v našem moštvu. Pri Spursih je dobro igral. Beno je bil prav tako zelo dobra rezerva.«

Kaj pa menite o Goranu Dragiću? »Goran je igralec, ki se vzpenja, je nadarjen, napreduje iz tekme v tekmo. V Phoenixu je imel dobro sezono, na tem evropskem prvenstvu pa ima veliko odgovornost, da poskuša Slovenijo pripeljati čim dlje, kot je mogoče,« je Parker omenil slovensko tematiko iz severnoameriške košarkarske lige.

Kako ste zadovoljni z organizacijo Eurobasketa, z nastanitvijo in prehrano? »Vse zelo dobro poteka. Slovenija je košarkarska dežela, obožuje ta šport, in organizacija je unikatna,« so bile sladke besede iz ust 31-letnega možakarja, ki je s košarkarskimi geni zrasel do 188 cm višine.

Rašo vam je svetoval kraje in restavracije, ki naj jih obiščete, tu je tudi vaša družina. »Omenjal mi je veliko krajev, vse jih imam zapisane na papirju,« je končal Tony Parker, ki ima po ločitvi od filmske igralke Eve Longoria že dve leti novo partnerico, francosko novinarko Axelle Francine.

Batum nima razloga za pritožbe

O organizaciji Eurobasketa smo povprašali tudi enega od sedmih francoskih košarkarjev, ki igrajo ali so igrali v ligi NBA, Nicolasa Batuma iz Portland Trail Blazersov. »Zelo zelo sem zadovoljen. Organizacija in hotel sta zelo dobra, nimamo razloga, da se pritožujemo. Zelo dobro smo nastanjeni,« je Batum povedal o bivanju v ljubljanskem hotelu Plaza.

Deli s prijatelji