EUROBASKET

Niti z Evo niso zmedli Tonyja Parkerja

Objavljeno 24. september 2013 14.28 | Posodobljeno 23. september 2013 21.55 | Piše: Marko Uršič

Tony Parker je z zlatim odličjem na EP ter naslovom MVP in najboljšega strelca potrdil supermojstrstvo.

LJUBLJANA – Na Eurobasket je prišel kot prvi zvezdnik, in to je v Ljubljani, Francozi so namreč v prvem delu tekmovanja igrali v Tivoliju, v drugem pa v Stožicah, tudi potrdil. Tony Parker je s svojim mojstrstvom hladnokrvno uničeval tekmece, ob zmagovitem koncu pohoda, v finalu 80 : 66 proti Litvi, so na plan prišla tudi čustva. Kajti 31-letnik je moral dolga leta požirati dejstvo, da so jim tekmeci na EP pred nosom pobirali zlato, a v nedeljo so si galski petelini z velemojstrom, rojenim v Belgiji, perjanico le pozlatili.

Parker je po zmagi odbrzel do dela tribun, kjer so bili njegova družina, oče Tony starejši in mati Pamela, zaročenka Axelle Francine, in še četica francoskih privržencev. Ganljivih objemov sreče ni manjkalo, pa poljub boljši polovici, tudi mama se je sprostila, saj jo je pred tekmo ob živce zelo spravil varnostnik v stožiški dvorani, ki je čuval prehod med gledalsko in novinarsko tribuno. Pamela se je v družbi francoske navijačice in navijača kar slabih deset minut prerekala z njim, ker je ni spustil mimo. No, tudi Tonyja so poskušali spraviti ob živce; na četrtfinalni tekmi s Slovenijo mu je neki domači privrženec poskušal zmanjšati zbranost s tem, da je v dvorano prinesel sliko njegove nekdanje žene Eve Longoria v naravni velikosti.

Parker, Zidane, Platini

TP je turnir elite stare celine končal kot najboljši igralec in strelec, po tekmi je v zadovoljstvu zaiskril prehojeno pot v Sloveniji do zvezd in uresničenje sanje –– osvojiti zlato s francosko reprezentanco. »Vedno sem govoril, da sem rojen pod srečno zvezdo. V San Antoniu in francoski reprezentanci imam zlate soigralce,« je ubesedil dejstvo mož, ki ga po evropskem okronanju uvrščajo v razred francoskih športnih legend, nogometnih, Zinedina Zidana in Michela Platinija. Nicolas Batum je pozneje pripomnil, da igralci še ne vedo, kje bodo proslavili zlato odličje, ali v hotelu ali bodo odšli v mesto. »Bomo kaj popili, žejen sem, vodo sem spil že v slačilnici.« Nando De Colo je dodal: »V šestih dneh, od skupne večerje v mestu pred četrtfinalno tekmo s Slovenijo, je ekipa popolnoma spremenila obraz.«

Parker je imel naporno sezono v NBA. S San Antoniem je finale z Miamijem izgubil v sedmih tekmah, potem se je pripravljal za EP in igral na njem, zdaj ga čaka še 13. sezona v severnoameriški poklicni ligi. Zato ni prepričan, ali bo prihodnje leto igral na svetovnem prvenstvu v Španiji in si bo morda privoščil poletje počitka. »A na evropskem prvenstvu leta 2015 in na olimpijskih igrah leto pozneje, če se bomo tja uvrstili, bom prisoten, to je gotovo,« je zatrdil.

Deli s prijatelji