EUROBASKET

Navijaška Slovenija
 nese junake v višave

Objavljeno 16. september 2013 16.39 | Posodobljeno 15. september 2013 22.26 | Piše: Marko Uršič

V Ljubljani sta med tekmami slovenske košarkarske reprezentance najživahnejši navijaški območji na Kongresnem trgu in pred dvorano v Stožicah.

Tudi pred dvorano v Stožicah so dihali s slovenskimi košarkarji. Foto: Igor Mali

LJUBLJANA – Slovenija živi za Eurobasket, evropsko košarkarsko prvenstvo se hrani od evforije v deželi pod Alpami. Za obračun drugega kroga skupine F med izbranci Božidarja Maljkovića in Grki se je vedelo, da bo imel epsko razsežnost, v prestolnici pa so si tisti, ki niso imeli sreče, da bi prišli do vstopnic za Stožice, tekmo najbolj množično na velikem zaslonu ogledali v središču mesta na Kongresnem trgu in pred dvorano v Stožicah. Množica košarkarskih zaljubljencev na osrednjem ljubljanskem trgu se je pred tekmo večala iz minute v minuto, ogreli pa so se tudi z desetminutno videoprojekcijo na fasadi Slovenske filharmonije. V barvitem prikazu smo videli sprehod skozi zgodovino v košarkarskem duhu, oči pa so se spektakelsko ravno ogrele za košarkarski ognjemet v stožiški dvorani. »Prvič gledava tekmo tukaj na Kongrescu. Iskreno upam, da bo Slovenija na koncu osvojila kolajno,« sta povedala Jure in Vesna iz Ljubljane. Goran Dragić je rešetal helenski koš, vzdušje na Kongresnem trgu pa se je strmo dvigalo. »Vzdušje tukaj mi je zelo všeč. Ful je fajn pa še Goran Dragić je res odličen,« je bil navdušen Ljubljančan Jan. Če bodo tako igrali še naprej, bo padlo odličje? »Seveda,« je odrezavo sklenil Jan, ki si je tekmo ogledal v družbi Veronike, Tjaše in Urše.

Še za odtenek bolj pisano pa je bilo v navijaškem območju pred stožiško dvorano. Navdušenci v zeleni opravi so skakali in vihteli slovenske zastave, zaslon je nazorno posredoval upognjenje helenske košarkarske upornosti. Pozitivna napetost se je po koncu tekme sprostila v iskreno navdušenje. »Prvič sem v tej navijaški coni. Prej smo gledali tekme v predtekmovanju in tudi v Stožicah, a na žalost so vstopnice za Grčijo tako hitro šle, da smo si rekli, da pridemo v cono, tu vzpodbujamo naše pa da premagamo te Grke. Da niso le oni favoriti, ampak da je favorit Slovenija. Upam, da bomo prišli vsaj do finala in da bomo v finalu potolkli pač tistega, ki bo prišel naproti,« je v družbi Gašperja, Simona, Mateje in Urše navdušeno pripovedoval Jure iz Kranja.

V Celju je bilo skoraj boljše

Med najbolj pisanimi navijači, po dvoboju je iz dvorane privandral v navijaško območje, je bil Štajerec Aleksander. Z zanimivim klobučkom ga je bilo med množico zlahka zapaziti. »Fenomenalno, fenomenalno! Košarkarji nam dajejo energijo, smo šesti igralec na igrišču. Upam, da bomo takšni še naprej do finala. Ker si ga želimo oziroma končne zmage,« je bil evforičen. »Do zdaj sem bil na vseh slovenskih tekmah. V Celju je bilo skoraj bolje, a vse se je popravilo, sem zelo zelo vesel. Za četrtfinale že imam vstopnico, ampak ne vem, ali je prava, saj še ne vem, kdaj bo Slovenija igrala. Četrtfinale bo v dveh dneh, zato upam, da bom lahko vstopnico, če ne bo pravi dan, tudi zamenjal. Ob tem je tudi logika, da gostitelji igrajo zvečer, in sem že marca kupil vstopnico za večerne tekme. Zelo sem vesel, da Fiba ni spremenila in prestavila urnikov slovenskih tekem, ker smo bili pač tretji v skupini C. Za polfinalno in finalno tekmo že imam vstopnici,« je pristavil vneti privrženec.

V navijaški gruči sta izstopala še mladeniča z lasuljama v fluorescenčni zeleni barvi. »Noro vzdušje, noro. Pa zmagali smo, to, kar je najbolj pomembno,« sta bila vzhičena Ljubljančana Matevž in Dejan. Po epski zmagi je na glasbenem odru navijače podžgal tudi Zoran Predin s himno košarkarskega prvenstva in priredbo Zdravljice. Slovenija je v četrtfinalu, navijaška norija na Eurobasketu živi naprej!
 

Deli s prijatelji