EUROBASKET

Na Obali finska veselica, v Stožicah nastopil mrk

Objavljeno 16. september 2013 18.10 | Posodobljeno 16. september 2013 18.12 | Piše: Marko Uršič

Finski košarkarji v nadaljevanju niso tako uspešni kot v uvodu, drevi jih čaka Slovenija.

LJUBLJANA – Skandinavci niso mojstri le v zimskih športih. Tudi v košarki znajo kaj odigrati. Finska je bila ob Ukrajini največje presenečenje prvega dela tekmovanja na EP, v drugem delu pa jim ne cvetijo rožice. A za slovenske ljubitelje igre pod obročema so nadvse zanimivi, zanje igrata tudi Sasu Salin, košarkar Uniona Olimpije, in Teemu Rannikko, ki je v preteklosti dvakrat nosil dres ljubljanskega kluba. »Seveda smo zelo zadovoljni z uspehom v uvodnem delu evropskega prvenstva, a v Stožicah nismo zato, da bi le stopili na igrišče. Na tekmah poskušamo zmagati, nihče ne mara izgubiti,« je po porazih proti Hrvaški in Španiji v drugem delu turnirja povedal Salin. Kako je igrati v Stožicah, na domačem igrišču Olimpije? »Že na prvem treningu po prihodu iz Kopra je bilo zabavno. Vse poznaš, lepo je. Vsaka tekma je nekaj novega, ni pomembno, ali igraš v dvorani, ki jo poznaš,« je povedal 22-letnik iz Helsinkov.

Drevi proti Sloveniji boste igrali proti Jaki Blažiču, soigralcu iz Olimpije, ki je junija prestopil v Crveno zvezdo. »Lepo je, če poznaš fante, lepo jih bo videti. A ko se tekma začne, bo vse normalno.« Kaj pa pričakuje od naslednje sezone v dresu ljubljanskega kluba, tokrat ne bodo igrali v evroligi. Finančno je položaj boljši, rezultatsko pa ...? »Imamo še nekaj novih fantov, nisem jih še videl, a slišim, da so dobri. Ko bomo spet skupaj, bomo videli. Menim, da bomo v redu, le uigrati se moramo,« je razmišljal. Finci v domovini zdaj kaj bolj spremljajo košarko? »V tem trenutku da. V prvem delu smo dobro igrali, v domovini veliko govorijo o tem, a moramo tudi kaj zmagati, da to obdržimo,« je navrgel Salin, ki se zaveda, da sta doma med športi precej bolj priljubljena hokej in nogomet. Finski navijači so na slovenski obali res uživali, še posebno zaradi za njih nizkih cen piva. »Seveda,« se je zasmejal Salin. »Dva evra za pivo je perfektna cena.«

Porazi ubijajo vzdušje

Tudi Rannikko je imel kaj povedati, po novi avanturi z Olimpijo se je vrnil igrat na Finsko. »Priti nazaj je zelo dober občutek. A če igramo tako slabo, to tudi ubija vzdušje. Zame in za Sasuja je seveda poseben občutek priti sem in igrati na domačem igrišču. Ko smo Finci tako dobro igrali v skupini, premagali štiri od petih tekmecev, zrastejo tudi pričakovanja. Ni lahko potem priti v Stožice in narediti isto,« je uvodoma z besedami postregel 33-letnik iz Turkuja. »Ljudje v domovini zdaj govorijo o košarki, Finska ni znana kot košarkarska dežela. O košarki poročajo v časopisih in na televiziji, to je dobro za vso finsko košarkarsko kulturo. Upam, da bo zdaj več mladine izbralo ta šport.« Ko se boste zoperstavili Sloveniji, boste igrali tudi proti starim znancem? »To bo drugačen občutek, bomo videli, kako bo to videti pred trinajst tisoč ljudmi. Tri sezone sem igral za Olimpijo, tukaj poznam veliko ljudi in oni poznajo mene,« je obujal spomine.

O finskih navijačih pa je dodal: »Koper jih je bil poln, zelo so se zabavali. Tam je moštvo zmagovalo, slovenska obala je lepa. Tu v Ljubljani nimamo toliko navijačev; ko moštvo igra dobro, navijači pač uživajo.« Koper je ob Jadranskem morju, gori pa imate z Baltikom hladno morje? »Seveda, tu je pravo poletje, trideset stopinj. Sonce in morje, za navijače je bilo lepo,« je končal Teemu Rannikko.

Finec, ki v Sloveniji ni spil piva

Poslušali smo tudi glas finskih navijačev. Pred dvorano v Stožicah smo celo naleteli na takšnega, ki tu še ni spil piva, je pa bil možakar tudi sramežljiv in ni želel izdati svojega imena; le to, da je iz Helsinkov. »Slovenija je lepa dežela. Cena piva je v primerjavi z našimi zelo v redu,« pa se je kar smejalo Gariju iz kraja Orimattila blizu Lahtija.

Deli s prijatelji