PAJEK

Mrežica pod košem, mreža na igrišču

Objavljeno 08. september 2013 20.20 | Posodobljeno 08. september 2013 20.21 | Piše: Ali Žerdin

Jaka Lakovič, kapetan naše izbrane vrste, je imel doslej že 39 reprezentančnih soigralcev.

Jaka Lakovič nastopa že na devetem velikem tekmovanju. Foto: Dejan Javornik

Od leta 1993 do danes je slovenska košarkarska reprezentanca nastopala na 13 velikih tekmovanjih: na 11 evropskih in dveh svetovnih prvenstvih. Dres z državnim grbom je v dveh desetletjih nosilo 54 velikanov. V dveh desetletjih je reprezentanco vodilo devet selektorjev.

Kako nastane omrežje?

A govorimo o omrežjih. Kako nastane mrežica, ki visi pod košem, vemo. Naredijo jo nekje na Kitajskem. Kako pa nastane omrežje? Ob vsakem velikem tekmovanju se zbere ekipa, ki je nekoliko drugačna od prejšnje. Ekipa, ki je bila na parketu leta 1993 in jo je vodil Janez Drvarič, je bila drugačna od tiste, ki jo je dve leti pozneje vodil Zmago Sagadin. Nekateri košarkarji pa so na velikih tekmovanjih nastopali večkrat. In ti športniki so povezovalci različnih časovnih obdobij, različnih velikih tekmovanj, različnih selektorjev, različnih ekip. Selektorji se precej hitro menjajo. Najboljši reprezentanti pa na parketu ostajajo.

Jaka Lakovič, denimo, je na prvenstvu prvič sodeloval leta 2001. V tem trenutku je na devetem velikem tekmovanju. V 12 letih je imel na prvenstvih kar 39 soigralcev, odetih v nacionalni dres. Tudi Goran Jagodnik – na letošnjem prvenstvu sicer ne nastopa – je imel v dolgoletni reprezentančni karieri 39 soigralcev. Marko Milič je imel v reprezentanci 36 soigralcev, Boštjan Nachbar pa je žogo podajal 35 reprezentančnim kolegom. Od igralcev, ki so nosili dres nacionalne reprezentance, je le 14 takšnih, s katerimi Lakovič ni igral. Ni igral denimo z Juretom Zdovcem. Igral pa je v reprezentanci, katere selektor je bil Zdovc. Leta 2009 je selektor Zdovc z Lakovičem na parketu dosegel izvrstno četrto mesto na evropskem prvenstvu.

Največ reprezentančnih košev in nastopov

Jaka Lakovič kot igralec, ki je igral na največ prvenstvih in ima največ reprezentančnih nastopov, je v zgodovino slovenske košarke zapisan kot drugi strelec reprezentance. Prvi je Teoman Alibegović. Nastopil je na treh prvenstvih. In zadel skoraj 1000 točk. Natančneje: 990. Med vsako tekmo je v povprečju nasul 19 točk.

In kdo so tisti, ki so ob Lakoviču, Jagodniku, Miliču in Nachbarju povezani z največjim številom drugih reprezentantov? Preostale legende v deseterici so Rašo Nesterović, Matjaž Smodiš, Mario Kraljevič, Primož Brezec, Marko Tušek in Boris Gorenc. Teh 10 bi v dvorano slavnih spadalo, če bi preštevali, koliko soigralcev so imeli na prvenstvih. Če pa bi dvorano slavnih sestavljali na osnovi podatkov, koliko točk je kdo zadel, bi v hram postavili Alibegovića, Lakoviča, Zdovca, Gorenca, Slavka Kotnika … 

Deli s prijatelji