EUROBASKET

Litva četrtič ali Parker prvič?

Objavljeno 22. september 2013 09.06 | Posodobljeno 22. september 2013 09.06 | Piše: Drago Perko

Evropsko košarkarsko prvenstvo se bo danes končalo s tekmama za 3. in 1. mesto. Hrvati in Španci se bodo pomerili za bron, Litovci in Francozi za zlato.

LJUBLJANA – Košarkarji Litve in Francije bodo glavni igralci nocojšnjega sklepnega dejanja 38. evropskega prvenstva, ki ga je, to že lahko zapišemo, uspešno organizirala Slovenija. Košarkarski velesili se bosta za najžlahtnejše odličje udarili ob 21. uri, televizijska slika bo šla v več kot 150 držav. Država z Baltika naskakuje že četrti naslov evropskega prvaka, Francozi pa zlata v svoji bogati športni beri kolajn še nimajo. V uteho jim je pet bronastih in dve srebrni odličji – v finalu so bili poraženi leta 2011 v Litvi in leta 1949 v Egiptu (!).

Brez Gasola ne gre

Polfinale je postregel z izjemno košarko: Litva je s 77 : 62 odpravila Hrvate, Francozi so potrebovali podaljšek, da so ustavili Špance (75 : 72). Zadnji so prvič po letu 2005 na prvenstvu stare celine brez Paua Gasola (za brata in moštvo navija v VIP-loži Stožic) in vnovič se bodo tresli za medaljo vse do konca tekme za 3. mesto.

»Ves čas so dvomili o nas, niso verjeli v naše delo,« je ob preboju v finale dejal izkušeni 58-letni litovski selektor Jonas Kazlauskas. Da je lahko sedel na klop domovine, se je moral prej dokazovati na Kitajskem in Grčiji. »Za nas je to pomembna zmaga. Za našo generacijo, zdaj, ko je večina starejših košarkarjev zapustila moštvo, pa še toliko bolj, saj smo dokazali, da tudi mi znamo zmagovati in dobro zastopati Litvo. Mislim, da smo nekaj že dokazali, zdaj pa moramo storiti le še en korak,« je pred finalom poln samozavesti 28-letni Jonas Mačiulis, ki si kruh služi v grškem Panathinaikosu, njegovim mislim pa prikimava njegov soigralec Linas Kleiza, bradati as, ki se je letos poleti še drugič iz lige NBA vrnil v Evropo.

Začeli šele pri Sloveniji

Francozi so specifična ekipa. V prvem in drugem delu so mnogi dobili občutek, kot da se jim ne da igrati, boji po skupinah pa kot da so jim odveč. Ni daleč od resnice, da Francozi zavoljo kar sedmih igralcev iz lige NBA razmišljajo precej v slogu severnoameriške poklicne lige, kjer se prava sezona začne v izločilnih bojih. Tako so galski petelini naprej v četrtfinalu odpravili Slovenijo, v polfinalu je padla po podaljšku Španija, na obeh srečanjih pa je navdušil Tony Parker, Sloveniji je nasul 27 točk, Špancem še pet več. »V NBA sem osvojil vse. Zdaj želim do naslova evropskega prvaka. Pred dvema letoma sem bil zelo blizu. Če nam letos ne bo uspelo, bom vnovič poizkusil v Ukrajini,« mirno razlaga Parker, ki ima na grbi 31 let, par sezon pa bo še igral vrhunsko košarko. Niti morebitni nocojšnji poraz ga ne bi pahnil v depresijo: »To je pač košarka, drugače ne gre. Če v dani situaciji nisi dovolj dober, poskusiš znova.« Redki so, ki dvomijo, da Tonyju ne bo uspelo že nocoj.

Za finale 150 evrov?

Dvorana za nocojšnji finale ob 21. uri je razprodana, a pričakovati je, da bo na voljo še nekaj vstopnic, ki jih bo Fiba Europe vrnila na blagajno. Po kakšni ceni, ni znano. Bo pa na črnem trgu, ta v teh dneh cveti okoli Stožic, dosegla okoli 150 evrov. Cena bi bila seveda višja, če bi v finalu nastopila Slovenija.

Junaki z navijači

Slovenska košarkarska reprezentanca je sinoči proti Ukrajini sklenila nastop na prvenstvu. Zvečer so se igralci družili z navijači pred dvorano Stožice, večer pa so zaključili na Kongresnem trgu, kjer so si dali duška.

Kdo bo novi selektor?

Božidarju Maljkoviću danes tudi uradno poteče pogodba s Košarkarsko zvezo Slovenije. Selektor v odhajanju bo danes podal oceno. Srbski trener je Slovenijo vodil na dveh tekmovanjih in na 22 uradnih tekmah. Kdo bo novi selektor Slovenije, ne bo jasno pred decembrom.

Deli s prijatelji