STROKOVNJAK

Kovačić svari rojake in hvali Zmaga Sagadina

Objavljeno 19. september 2013 20.01 | Posodobljeno 19. september 2013 20.01 | Piše: Drago Perko

Nekdanji hrvaški košarkar Emilio Kovačić se rad vrača v Ljubljano, saj je uspešno igral za Union Olimpijo.

Emilio Kovačić je navduševal v dresu Olimpije. Foto: Drago Perko

LJUBLJANA – Ljubiteljem slovenske košarke, predvsem pa navijačem Union Olimpije, so se še kako v spomin vtisnile igre Emilia Kovačića, ki je na prelomu tisočletja navduševal in spravljal Tivoli na noge, bil je tudi najkoristnejši igralec finala slovenskega pokala leta 2001. Danes je ta nekdanji hrvaški reprezentant skavt Phoenixa. Tudi zavoljo tega je prišel v Ljubljano, da vidi na delu, kaj je na voljo na stari celini, pred tem pa je bil kar šest let generalni direktor ameriškega podjetja Synergy. V svetu so poznani po košarkarskih videoanalizah in podatkovnih bazah. V teh se bo zagotovo našla kakšna akcija hrvaške reprezentance, ki blesti v Ljubljani.

Bogdanović kot Petrović

»Od svojih rojakov nisem pričakoval, da se bodo tako dobro kosali. Še posebno priprave so bile klavrne. Po porazu proti Španiji pa je javnost kar dvignila roke od njih,« analitično začne Kovačić, potem pa izpostavi Bojana Bogdanovića. »Rabili smo vodjo, v Bojanu smo dobili takšnega, kakršnega nismo imeli od Dražena Petrovića naprej.« Emilio, znan je bil kot izvrsten skakalec, za centra pa je premogel nadpovprečno hitrost, nadaljuje: »Tudi ko naši reprezentanci ne gre, se fantje zatečejo k obrambi in tako rešujejo tekme.« Opozarja na vlogo selektorja Jasmina Repešo, ki ga zelo spoštuje: »Vidi se njegov rokopis. Bistveno pri vsem pa je, da mora v kratkem času, nima ga toliko kot v klubu, ustvariti izjemno kemijo. Vidi se, da je bil pri tem zelo uspešen.«

Hvali Dragića

Danes se bodo Hrvati za mesto v polfinalu pomerili z Ukrajinci, ki so brez konkurence najprijetnejše presenečenje tekmovanja. Emilio opozarja, da Hrvaško čaka vse prej kot lahko delo: »Ukrajinci so neugoden nasprotnik. Ne smemo jih podceniti, sicer se nam slabo piše. So izjemni atleti, skačejo krepko nad obroč, vse pa se vrti okoli Jetra, ki ima v svojih rokah vse niti igre. Če ga ustavimo, smo naredili velik korak k polfinalu.« Emilio pohvali tudi Zorana Dragića, še posebno ga je navdušil s svojo energijo: »Igra kot prava mašina. Energije mu zlepa ne zmanjka. Tranzicijska igra mu je pisana na kožo, izkazal se je tudi s številnimi skoki.« Potem nekdanjega centra Olimpija kar direktno vprašamo, ali tudi mlajši Dragić spada v ligo NBA. »O tem ne smem govoriti, saj delam za Phoenix,« je pojasnil Kovačić, ki pa se toliko bolj razgovori, ko ga spomnimo na Zmaga Sagadina: »On je najuspešnejši slovenski trener vseh časov. Izjemen je, hkrati pa je v svet poslal številne igralce, ki so naredili velike kariere.« Emilio se rad spomni dveh sezon v Ljubljani, ko ga je publika zavoljo iger in predanosti vzela za svojega, v slovenski prestolnici ima številne prijatelje, čas za druženje z njimi pa ima tudi v teh dneh.

Pred 20 leti bronast

Emilio Kovačić, 45 let ima danes, je igral na treh prvenstvih stare celine. Leta 1993 je bil bronast, leta 1997 11., pred ducat leti pa 7., ko so Hrvati nesrečno izgubili proti Turkom. »Vedno smo imeli dobro ekipo, a smo vsakič igrali pod svojimi zmožnostmi,« se spominja svoje reprezentančne kariere.

Dražen Petrović je najboljši

Sloviti jugoslovanski in hrvaški košarkar Dražen Petrović, letos mineva 20 let od njegove tragične smrti v prometni nesreči, je najboljši evropski košarkar vseh časov v izboru košarkarskega portala hoopshype.com. Prejel je največ glasov v anketi, ki so jo opravili med 38 košarkarji, udeleženci evropskega prvenstva v Sloveniji. 

Deli s prijatelji