EUROBASKET

Kot zadnji odpadel Dimec, hočejo slovenski Zagreb

Objavljeno 04. september 2015 20.20 | Posodobljeno 04. september 2015 20.21 | Piše: Drago Perko

Slovenski košarkarji danes že vadijo na prizorišču eurobasketa.

Košarkarji so v družbi članov glasbene skupine Big Foot Mama, izvajalcev nove himne, razrezali torto pred začetkom eurobasketa. Foto: Drago Perko

Dilem in ugibanj je konec. Slovenska košarkarska reprezentanca je danes kot dijak, ki jutri začenja maturo. Kar so se fantje naučili v 40 dneh, odigrali so tudi 10 pripravljalnih tekem, to znajo. Ne manj, ne več. »Priznam, da sem po teh pripravah precej izčrpan. Še nikoli nisem bil tako. To morda ni prav, a tako je, zares se šele začenja,« je priznal selektor Jure Zdovc. Včeraj je bil Zdovc tisti, ki je odločil, komu se bo zahvalil, kdo bo zadnji, ki odpade. »Pred mano je bila težka naloga. Vsi ste pričakovali, da bom odpisal Žigo Dimca, a naloga je bila vse prej kot lahka. Do zadnjega sem tehtal, dilema je bila velika,« je priznal Zdovc, ki je s težkim srcem odpisal košarkarja Krke. »Jure me je poklical po koncu treninga. Takoj mi je bilo jasno, kaj to pomeni. Zameriti nimam kaj, v tem mesecu sem se veliko naučil,« je povedal Dimec, ki se je pri svojih novih delodajalcih v Novem mestu priporočil za tri dni oddiha, v ponedeljek pa bi že rad treniral na Dolenjskem.

»Vsi so zdravi, to me veseli, sem velik optimist pred začetkom prvenstva,« je bil kljub utrujenosti dobro razpoložen Zdovc, ki je predvsem pomirjen, ker Uroš Slokar po težavah z desnim gležnjem povsem korektno prenaša napore. Ekipa z zdravnikom dr. Markom Macuro, fizioterapevtom Markom Klešnikom in kondicijskim trenerjem Tomažem Brincem je več kot očitno opravila dober posel in vrnila Slokija, ki si bo na svojem igralnem mestu minute delil tudi s Sašo Zagorcem. Na drugem treningu v Kranjski Gori se je poškodoval, a se je vrnil. »Stisnil sem zobe. Ne bom pa se zadovoljil le s tem, da sem poleg. Hočem svoje minute in pomagati Sloveniji,« je bil jasen in glasen Zagi.

»Največ naporov je bilo, da sem fante prepričal, da lahko premagajo vsakogar. Da smo konkurenčni,« je Zdovc razložil, kaj mu je pobralo največ moči. Od ambicij selektor ne odstopa. »Želim si med štiri. Nekaj te mora gnati naprej. Saj res, da moramo biti skromni, ampak nekaj nadutosti ne škodi,« je dodal Zdovc. Ekipa je opravila 60 treningov, na deset tekmah so zmagali šestkrat. »Zadnja tekma s Srbijo nam je dala še nekaj prepotrebne samozavesti,« je ocenil generalni sekretar Rašo Nesterović, ki si v prvi vrsti želi, da se vsi igralci vrnejo domov čili in zdravi. »Sposobni smo marsičesa, da bomo le igrali kolektivno in zbrano,« opozori Rašo, ki bo ves čas z izbrano vrsto.

Ekipo bo pozorno spremljal tudi predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec, ki je včeraj segel v roke novemu sponzorju Novi KBM. »Res je, s kapetanom Juretom Balažićem sva se dogovorila tudi o premijah,« je predsednik priznal, da so reprezentanti v času priprav mislili tudi na nagrade. »Skromni in pošteni so, v dveh minutah sva bila s kapetanom vse domenjena,« je dodal predsednik, ki pa o znesku ni hotel govoriti.

Na Zdovčevo veselje se je na zadnjih tekmah povsem prebudil tudi Jaka Blažič. »Potreboval sem čas, predvsem pa sem dojel, kaj selektor od mene pričakuje. V Crveni zvezdi smo vse reševali individualno, v reprezentanci pa je sistem, skozi katerega iščemo rešitve,« je Blažič pojasnil, zakaj se zdaj bolje znajde pri Zdovcu, kot je bilo to leto prej. »Komaj čakam prvo tekmo in naše navijače. Saj vem, da ne bo kot v Sloveniji, a kljub temu bi bilo lepo, da bi bil Zagreb slovenski!« je Blažič napovedal pravo navijaško invazijo v hrvaško prestolnico. Na vsaki tekmi se pričakuje vsaj 3000 Slovencev. »Vsak dan sem bolj prepričan, da jih lahko premagamo,« je za konec dodal Zdovc, ki je tako še prilil olja na ogenj navijaške vročice, ki nas bo tresla v septembru. Pravi živžav se obeta tudi v Čateških toplicah, kjer bo navijaška baza, mnogi Slovenci pa se bodo od tu podajali v Zagreb, kjer bodo Zdovčevi danes opravili dva treninga.


Kar 1600 Slovencev na vlakih

Na tekme eurobasketa v Zagreb se bo z izrednimi in rednimi vlaki v organiziranih skupinah odpeljalo okrog 1600 navijačev. Na dan tekem se bodo dve uri pred odhodom vlakov zbrali na ljubljanski železniški postaji, in sicer v soboto in nedeljo, 5. in 6. septembra, ter v sredo, četrtek in petek, 8., 9. in 10. septembra. Prevoz organizirajo Slovenske železnice v sodelovanju z agencijo Kompas. Za vse, ki bi si radi tekme slovenske reprezentance ogledali v živo, so pri Kompasu še na voljo paketi potovanj s posebnimi ali rednimi vlaki v Zagreb. Vanje sta všteta povratni prevoz in vstopnica za tekmo. Prijavite se lahko v vseh Kompasovih poslovalnicah.

 

Deli s prijatelji