PORAZ

Košarkarji že 
pospravili kovčke

Objavljeno 13. september 2015 09.22 | Posodobljeno 12. september 2015 23.30 | Piše: Drago Perko

V osmini finala je Latvija premagala našo reprezentanco, ki je tako ostala brez kvalifikacij za olimpijske igre in bo morala prihodnje leto v kvalifikacije za EP 2017. Jure Zdovc je prevzel odgovornost za poraz.

»Prevzemam odgovornost za ta poraz,« je selektor košarkarske reprezentance Jure Zdovc na svoja ramena naložil breme težkega poraza v osmini finala evropskega prvenstva v Franciji. V prvi od treh tekem, ki bi jih morala Slovenija dobiti, so naši košarkarji pokleknili. S 73:66 je Zdovčeve odpravila Latvija. V poraženi vrsti se je s 17 točkami izkazal Zoran Dragić, toliko jih je na drugi strani prispeval Janis Strelnieks.

Preveč je bilo soliranja

Cena za ta poraz je visoka: Slovenija je ostala brez kvalifikacij za olimpijske igre, prvič po letu 2004 bo morala prihodnje leto v kvalifikacije za EP 2017, omenjena osmina finala pa je tudi najslabši rezultat reprezentance po letu 2003. Takrat je zasedba selektorja Slobodana Subotića izpadla v drugem krogu, potem pa je redno prihajala med osem, prvič s selektorjem Alešem Pipanom (2005). V uteho Sloveniji je morda le dejstvo, da je izgubila proti sploh prvemu evropskemu prvaku. Latvija je bila najboljša zdaj že daljnega leta 1935, ko je v finalu ugnala Špance.

»Po taki tekmi lahko le čestitam tekmecu, ki je bil tokrat boljši. In to v vseh pogledih. Bil je bolj čvrst, hitrejši in si je verjetno tudi bolj želel zmage. Nismo imeli protiorožja, nismo se znašli in niti v trenutkih, ko bi lahko obrnili potek tekme, nismo zadeli niti lahkih metov. Na drugi strani je Latvija v odločilnih trenutkih zadela s težkih pozicij in na koncu zasluženo zmagala,« je Zdovc še čestital tekmecu.

»Premehko smo začeli tekmo, osebnih napak nismo delali. Bili smo nezbrani, v naši igri pa je bilo odločno preveč soliranja,« je razočarano parket zapustil Klemen Prepelič. »Žal mi je, ker smo zatajili na najpomembnejši tekmi,« ni bilo vseeno Alenu Omiću. Krepko razočaran pa je bil tudi predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec, ki je včeraj zjutraj priletel v Lille, danes pa ga bo skupaj z razočaranimi reprezentanti tudi zapustil.

Dragić ni zmogel sam

Prvič je Latvija Sloveniji ušla že v prvi četrtini (14:9), prvo otipljivo prednost so si nabrali na koncu polčasa (36:29), a se je Slovenija rešila s trojkama Klobučarja in Prepeliča. Tudi drugi del so podjetneje začeli košarkarji z Baltika, ki so spet pobegnili na 46:40. Vrag pa je šalo vzel slabih pet minut pred koncem, ko je bilo 64:57. Takrat je Zdovc na organizatorja igre postavil Prepeliča, a ni pomagalo. Latvija si je nabrala 10 točk naskoka in ga ohranila. Igralcem so se zatresle roke na odločilni tekmi, niso se prilagodili agresivni igri, ki je bila voda na mlin Latvije. Tudi zato je Slovenija prvi prosti met izvajala šele v 23. minuti! Slovenske polomije ni zmogel preprečiti niti Zoran Dragić, ki je navdušil že v prvi četrtini, ko je preigral vso latvijsko peterko.

»Vedeli smo, da so Slovenci nora ekipa, ki igra agresivno, znani pa so po nemogočih metih z razdalje. To smo jim preprečili,« pa je bil uspeha svoje zasedbe vesel Kaspars Berzins, ki je vešče ustavljal napade Slovenije – podelil je kar pet banan. 

Deli s prijatelji