EUROBASKET

Junaki skupaj z navijači navdušili v Zagrebu

Objavljeno 11. september 2015 09.37 | Posodobljeno 10. september 2015 21.02 | Piše: Drago Perko

Slovenska košarkarska reprezentanca nadaljuje eurobasket v osmini finala v Lillu.

Foto: Roman Šipić

ZAGREB – Slovenija gre naprej! Tja do francoskega Lilla, kjer se bodo jutri začeli izločilni boji. Napredovanje med 16 najboljših ekip stare celine so si Zdovčevi priigrali po zmagi nad slovanskimi brati, včeraj so v Zagrebu Jure Balažić in soigralci z 62:51 porazili Makedonce. Čudo iz leta 2011 (Makedonci so bili takrat z izjemnim Američanom Bojem McCalebbom 4. v Evropi) se predčasno poslavlja od prvenstva, naša reprezentanca pa nadaljuje romanje. »Naredili smo, kar se je od nas pričakovalo. Z obrambo smo za konec zlomili še Makedonce,« je bil zmage vesel Zoran Dragić. »To je bila peta tekma v šestih dneh. Vedeli smo, da je pomembna. Če bi izgubili, nismo ničesar naredili. Rekel sem igralcem, naj naredijo vse za zmago, naj ne kalkulirajo. V obrambi so navdušili, v napadu zaradi agresije v obrambi malce manj,« je selektor Jure Zdovc pohvalil svoje igralce.

Zoran Predin ob igrišču

Slovenski navijači niti tokrat niso razočarali, več kot 4000 jih je vzelo pot pod noge in koristilo proste ure, nekaj je bilo tudi takih, ki so si pri šefih izprosili prost dan. Za Slovenijo, še petič v šestih dneh. Ko se je nekaj pred tretjo uro popoldne slovenski selektor Jure Zdovc nežno popraskal po desni obrvi, tako kot zna le on, Zoran Predin pa se namestil tik za sodniki (po pretepu v Stožicah ima prepoved obiska tekem pod okriljem Uleba, ne pa Fibe!), sta bila izpolnjena pogoja, da se tekma lahko začne. Ko se vsi gledalci še niso niti namestili na svojih sedežih, Slovenci radi segajo po v Zagrebu dovoljenem pivu na športnih prireditvah, je Slovenija že vodila s 7:2 pa 17:5. Peterka Jaka Klobučar, Zoran Dragić, Jaka Blažič, Jure Balažić, Alen Omić se je razletela po parketu, Makedonci so bili statisti, njihova obramba pa slavnemu Aleksandru Velikemu, za katerega potomce se imajo, ne bi bila v ponos. Slovenska peterka je izigravala tekmeca, ko se ji je zahotelo. Blestel je Alen Omić, ki je dosegel 10 točk v uvodnih desetih minutah, slovenski met iz igre je bil na zavidljivih 67 odstotkih, makedonski na poraznih 19 odstotkih. Pa tudi kazalo ni, da bi se izboljšal. Tekmečev napadalni arzenal je bil omejen na domišljijo ter navdih posameznikov, ne pa plod izdelanih akcij. Makedonci so se na klopi med sabo grdo gledali, na drugi strani pa so se naši metali na glavo za vsako žogo. Za zgled vsem je bil veteran Uroš Slokar, ki se je s panterskim skokom pognal za žogo, a bil za ščepec sekunde prepozen. Kljub temu je dobil huronski aplavz Slovencev, ki pa so imeli dostojne tekmece v makedonskih navijačih. »Navijači nas imajo radi, na svoje stroške so prišli na Hrvaško,« se je svojim navijačem poklonil Vlado Ilievski, ki je včeraj odigral zadnjo tekmo v dresu reprezentance, s katero je nastopil na štirih evropskih prvenstvih.

Če si Slovenija zasluži pohvale za uvod, nadaljevanje ni bilo te sorte. Kot da so se igralci (nekje globoko v sebi) prehitro zadovoljili z vodstvom, zbranost je padla kot jutranja temperatura decembra, težave so bile tu, na udaru pa vnovič Zdovčeve obrvi, ki jih selektor gnete toliko bolj zavzeto, ko Sloveniji ne gre. V drugi četrtini so slovenski košarkarji zmogli pičlih sedem točk, Makedonci so razliko znižali na znosnih 31:24 ob polčasu. V nadaljevanju so na krilih košarkarskega veterana Ilievskega še naprej držali Slovence na trnih. Vlado se je v slogu rutinerja sprehajal mimo slovenskih branilcev kot na promenadi in dosegel kar 10 točk v tem delu igre. V igri koš za koš so se obzorja Slovencev razjasnila šele po trojki Klemna Prepeliča, ko je zadel za 47:37. Ko je Slovenija pobegnila za 10 točk, jih varovanci selektorja Marijana Srbinovskega niso več ujeli.

Korektni Makedonci

V dresu Makedonije je zatajil Američan Richard Hendrix (4 točke, 6 skokov), ki od lani prisega na deželo na jugu Balkana. Letos ni veliko manjkalo, da bi ga Makedonci zamenjali. Predsednik tamkajšnje košarkarske zveze Petar Naumovski je pozorno spremljal Slovenijo in njen (neuspeli) pravni boj za potni list in naturalizacijo Bryanta Dunstona. »Poklical me je in džentelmensko obljubil, da bodo počakali, ali nam uspe,« je predsednik slovenske košarkarske zveze Matej Erjavec potrdil, da so bili Makedonci korektni. A Dunstona niso dobili, ostali so zvesti Hendrixu. Včeraj so se zato lahko upravičeno tepli po glavi. »Čestitam Sloveniji, mi smo svojo priložnost izgubili v prvem polčasu. Dobra igra v drugem polčasu, čeprav odlična, ni bila dovolj. Slabo smo zadevali. Žal mi je, ker se poslavljamo,« je poraz komentiral makedonski selektor Srbinovski.

Slovenska reprezentanca je danes zgodaj zjutraj zapustila Zagreb in odletala s čarterskim poletom v Lille, kjer se jim bodo danes, predvsem pa jutri pridružili vodstvo KZS, sponzorji ter zvesti navijači, pričakujejo jih 250. »Počutili smo se, kot da smo igrali v Ljubljani,« se je Zdovc tik pred odhodom iz Hrvaške še enkrat poklonil navijačem. Tekmec v osmini finala je bil znan sinoči v poznih urah, v primeru napredovanja pa naj bi se Slovenija v četrtfinalu pomerila s Francozi. 

Deli s prijatelji