EUROBASKET

Iztrošeni in nezbrani junaki so pristali na trdnih, realnih tleh

Objavljeno 14. september 2015 14.36 | Posodobljeno 14. september 2015 14.36 | Piše: Drago Perko

Veliko razočaranje v taboru slovenske košarkarske reprezentance po izpadu proti Latviji v osmini finala eurobasketa. Predsednik KZS Matej Erjaveczahteva pojasnilo selektorja Jureta Zdovca za poraz s hudimi posledicami.

LILLE – V osmini finala je Slovenija odigrala najslabšo tekmo evropskega prvenstva, zato so Uroš Slokar in soigralci zasluženo spakirali in šli domov. V obrambi so varovanci Jureta Zdovca spominjali na brezzobe tigre, v napadu pa prevečkrat spravljali v zadrego Zorana Dragića. Ta se ni dal dvakrat prositi, da sam sklene akcijo. Latvijci, evropski prvaki so bili leta 1936, leto zatem pa edinkrat na olimpijskih igrah, so hitro sprevideli, s kakšno ekipo imajo opravka. Tako so se postavili (tudi s cono) in zmagali. Po tekmi nikomur v našem taboru ni bilo do velikih besed. Kapetan Jure Balažić je na svoj 35. rojstni dan pri 24 nastopih sklenil reprezentančno kariero, verjetno bo šel še kdo po njegovi poti. Jure Zdovc je prevzel odgovornost za poraz. Nič lažje ni bilo Zoranu Dragiću, nesporno prvemu imenu Slovenije na tem prvenstvu.

»Preveč metov smo zgrešili. Kot da so bili nekateri igralci nervozni in z glavo niso bili pri tekmi. Igrali smo grobo, a se mi vseeno zdi, da so nam sodniki piskali vsakič, ko smo šli v kontakt,« je bil jezen Dragić, ki obžaluje, da so najslabšo predstavo prihranili za slovo. »Spet nam ni uspelo,« je Zoki obžaloval vnovično slovo od olimpijskih iger. Pravi, da niso bili dovolj osredotočeni. »Upam, da se odzovejo vsi košarkarji in poskušamo priti do te medalje ali pa biti vsaj blizu nje,« je poslal jasen apel vsem odsotnim, naj si rezervirajo čas poleti 2017, ko bo Slovenija poskušala dosanjati takrat že četrtstoletni sen. Zoki je zatrdil, da bo vedno s ponosom nosil dres Slovenije, če bo le zdrav. Iz Francije je pohitel k noseči ženi, potem pa v Moskvo, kjer bo igral v novi sezoni.

»Želel sem si, da bi imel KZS za mano boljše izhodišče, kot ga je imel poprej. Da bi se prebili vsaj v kvalifikacije za Rio. To je šport, reprezentanca ni bila na pravem nivoju,« je ob koncu svojega mandata povedal dozdajšnji kreator reprezentančne politike Matej Avanzo, ki se zdaj seli v Rokometni klub Gorenje. Leta 2006 je prišel na KZS in pustil velik pečat, sprva na področju odnosov z javnostmi, potem pri marketingu in direktorovanju v reprezentanci. Zatrdil je, da nimamo razloga za strah. Svoj košarkarski optimizem gradi na nadarjenih generacijah 1997, 1999, tudi 2000 in 2001. »Igralci so soočeni s številnimi vplivi, tu so starši, družine, v zadnjem času prednjačijo menedžerji. Zato tudi številne odpovedi. V nogometu je drugače, Fifa in Uefa znata nagraditi igralce, pri Fibi to pogrešamo,« Avanzo našteva razloge, zakaj Slovenija nikoli v njegovem mandatu ni zbrala popolne zasedbe. Prepričan je, da so na KZS naredili vse, tudi nekaj starih zamer so presegli, da bi ustregli selektorjevim željam.

Gostitelji EP 2017?

Če se Avanzo poslavlja in mu bo zdaj bolj malo mar, kaj bo z reprezentanco, pa je povsem drugače s predsednikom Matejem Erjavcem. Po porazu z Latvijo je bil šokiran in razočaran. V Francijo je prišel nekaj ur pred tekmo, iz Ljubljane je potoval skupaj z novim poslovnim direktorjem zveze Alešem Križnarjem. »Fantje niso bili pravi, bili so v velikem krču,« je lahko le nemočno ugotovil, potem pa se sprijaznil z dejstvom, da bo Slovenija prihodnje leto namesto kvalifikacij za olimpijske igre igrala kvalifikacije za EP 2017! »Če ne dobimo organizacije EP 2017,« nas je takoj dopolnil Erjavec, ki meni, da ima Slovenija dobre možnosti, da ji Fiba letos decembra podeli gostiteljstvo ene od skupin. Je pa zdaj že jasno, da KZS ne bo kandidiral za gostitelja olimpijskih kvalifikacij. »Igre si moramo zaslužiti na parketu, ne moremo jih kupiti,« je bil odločen Erjavec, ki noče dati letnega proračun zveze (1,75 milijona evrov), da bi prihodnje leto gostil kvalifikacijski turnir za Rio 2016. V prihodnjih mesecih bo tudi jasno, kdo bo novi stari selektor Slovenije. »Imela sva krasen odnos, imela ga bova tudi v prihodnje. Objektivno gledano v tem hipu ne vidim boljšega trenerja v Sloveniji,« je predsednik Erjavec dal vedeti, da bi rad na položaju selektorja še vedno imel Zdovca. »Bo pa moral pojasniti, kaj se je zgodilo v osmini finala,« je Erjavec razočarano sklenil svoj nastop v Franciji.

KZS je v minulem letu doživel velike spremembe. Odšli so trije ključni ljudje, ki so zaznamovali zadnje desetletje: Roman Volčič je v rokometu, tja odhaja Avanzo, Iztok Rems je na plačilni listi KZS, kar pa je edino, kar ga povezuje z zvezo. Na Leskoškovi so hladno in odločno opravili s preteklostjo. Vprašanje pa je, kako bodo hitro in uspešno nadomestili zveze, poznanstva in izkušnje, ki sta jih imela predvsem z vsemi žavbami namazana Rems in Avanzo. Prek noči ne bo šlo. Je pa Erjavec med vrsticami dal vedeti, da bi Zdovca zadržal. V tem hipu ni razloga, da mu ne verjamemo, čeprav se na glas šušlja, da bo na to mesto prišel Igor Kokoškov, sicer tudi dober prijatelj bratov Dragić. Prihodnji tedni in mesec prinašajo odgovore.

Nehumana Fiba

Ni alibi, a Slovenija je izgubila pomembno noč za počitek na petek. Tako kot Hrvati je potovala v Lille sredi noči, v petek zjutraj ob petih pa so igralci legli k počitku. Grki so odpotovali iz Zagreba v petek ob človeški 11. uri dopoldne. Najeli so kar lastni čarter. A to ne opravičuje dejanja Fibe, ki je Slovence in Hrvate poslala na pot sredi noči. Sloveniji se je ta noč še toliko bolj poznala, saj so bili znani kot reprezentanca, ki se troši vso tekmo. Je naključje, da so oboji izpadli?

Digl in Jagoda

Slovenija je imela okoli 300 navijačev v Lillu, nekaj pa jih je bilo iz Bruslja, kjer si služijo kruh. Med njimi je bil nekdanji reprezentant Matjaž Tovornik - Digl, ki biva v evropski prestolnici kot mož slovenske diplomatke. Francijo je sinoči zapustil tudi naš strokovni komentator Goran Jagodnik - Jagoda, ki je s prijatelji odšel še na Nizozemsko, potem pa domov.

Deli s prijatelji