SPOMINI

Halperin: Za Slovenijo je vse možno

Objavljeno 08. september 2013 09.22 | Posodobljeno 07. september 2013 22.04 | Piše: Marko Uršič

Yotam Halperin je kapetan izraelske reprezentance na evropskem prvenstvu v košarki.

Izraelec je v karieri nosil tudi dres Olimpije. Foto: Matej Družnik, Delo

LJUBLJANA – Eurobasket se je razvnel. V skupini A v Ljubljani igra tudi izraelska reprezentanca. V njej se poleg lanskega igralca novomeške Krke Afika Nissima, z njo je osvojil naslov državnega prvaka, med obročema bori tudi Yotam Halperin, kapetan izbrane vrste, ki je v sezoni 2005/06 nosil dres Union Olimpije. Nič presenetljivega, da smo ga pod obodom ljubljanskega športnega hrama, imenovanega Tivoli, prosili za kratek pogovor.

Evropsko prvenstvo se v prvih dneh za vas ni dobro začelo? »Na nesrečo. Tu gre že za življenje in smrt, v takšnem položaju smo. A imamo še nekaj tekem, verjamem, da je vse še vedno v naših rokah,« je za začetek navedel 29-letnik. Izraelec meni, da zgrešeni meti izpod koša še ne pomenijo, da igrajo slabo košarko. »Slaba košarka je to, da izgubljamo tekme, da ne delamo stvari, ki smo jih obrambno in napadalno vadili dva meseca,« je nadaljeval nekdanji košarkar Maccabija, Olimpiakosa, Spartaka iz Sankt Peterburga, Bayerna iz Münchna in zdaj član Hapoela iz Jeruzalema.

Lepi spomini na Olimpijo

Pred sedmimi sezonami je igral v Ljubljani za Olimpijo. Na to obdobje ima lepe spomine, še več: »Odlične. To je lepo in veliko košarkarsko mesto. Ljudje imajo radi to igro, zgodovina tega kluba je tudi, da je tukaj igralo mnogo izvrstnih igralcev. Zame je bila to velika izkušnja,« se spominja 196 centimetrov visoki mož, rojen v Tel Avivu, ki je z ljubljanskim klubom osvojil slovensko prvenstvo in pokal. V slovenski ligi je bil najboljši, kar zadeva mete za tri točke, odlično statistiko pa je imel tudi v evroligi.

Kakšne so po njegovem mnenju možnosti slovenske reprezentance na tem evropskem prvenstvu? »Predvsem je pomembno to, da so gostitelji. Upam, da je to za njih prednost. Imajo veliko nadarjenih igralcev z izkušnjami. Od igralcev iz lige NBA do vrhunskih igralcev v evropskih ligah, vse te izkušnje morajo prenesti na igrišče in odigrati kar najbolje. Veste, zanje je vse možno,« je povedal Yotam, ki je bil na naboru lige NBA leta 2006 od Seattla izbran v drugem krogu kot 53., a ni nikoli zaigral v najmočnejši ligi na svetu. Če bi mu uspelo, bi bil prvi Izraelec v NBA.

Se lahko zlati časi vrnejo? »Najprej moramo spet vnesti stvari, ki smo jih imeli. Izraelsko moštvo se je vedno borilo in na igrišču imelo duha. Na nesrečo to zdaj počnemo premalo minut,« je sklenil Yotam Halperin. 

Deli s prijatelji