EUROBASKET

Grki potrdili svojo moč, za Makedonce ni milosti

Objavljeno 10. september 2015 10.14 | Posodobljeno 10. september 2015 10.14 | Piše: Drago Perko

Slovenski košarkarji po porazu z Grčijo na EP danes še z Makedonijo.

ZAGREB – »Grčija ima po mojem mnenju najboljšo ekipo na tem prvenstvu in pošteno povedano, zdi se mi nepremagljiva,« je selektor Jure Zdovc že pred tekmo (presenetljivo) napovedal kapitulacijo z Grki. Očitno so selektorjeve besedne igre in manipulacije pri njegovih košarkarjih izzvale revolt. Ni skrivnost, da naši košarkarji pozorno berejo, kaj se o njih govori in piše. Takšne so bile tudi prejšnje generacije reprezentantov. Z izvrstnim drugim polčasom so igralci Zdovcu zaprli usta ter pokazali karakter in ta je skoraj izničil zaostanek 17 točk, ki so ga nebogljeno pridelali v 2. četrtini. A je bilo tudi to premalo za veliko presenečenje, 72:83 je bilo na koncu. S 27 točkami se je vnovič izkazal Jaka Blažič, 22 jih je dodal Zoran Dragić.

Ko jih bog doseže 10 zapored

»Ali pri vas nihče ne dela,« so se spraševali Hrvati, ko so na tribunah v zagrebški Areni videli nekaj več kot 3000 Slovencev. Niso jih pričakovali toliko, veseli pa so jih bili. Slovenci znajo zapravljati, za evre, ko gre za reprezentanco in pivo, jim ni mar. V prvem polčasu pa Zdovčevi niso pokazali veliko. Dejansko premalo, da bi bili vsaj dostojen, naj bo v boksarskem žargonu, sparing partner razigranim Grkom. Že po desetih minutah so ušli na 17:23, kar osem točk so dosegli po naših izgubljenih žogah (Slovenija nobene). Nadaljevanje je bilo še slabše. Varovanci trenerja Fotisa Kazsikarisa so drveli iz napada v napad, v obrambi so zaprli poti pod svoj koš. Zdovčevim so se zatresle roke, za pet zadetih metov so porabili 15 žog. Ob tako visokoraslih Grkih je bil tudi izenačen skok utopija (19:9). Na koncu so Grki povedli 29:46. Zdovc je hotel reševati zadrego z minutami odmora, pri 20:30 je miril svoje košarkarje. Za trenutek je grški nalet ustavil Zoran Dragić (pet zaporednih točk), potem pa je vajeti igre v svoje roke vzel bog košarke Vassilis Spanoulis. Z desetimi zaporednimi točkami je dokazal, zakaj na leto zasluži 2,6 milijona evrov. Grško prednost je nekoliko z dvema točkama pred zaključkom polčasa omilil Jaka Klobučar.

Delovali so smešno

Povsem neupravičeno so se ljubitelji košarke bali tretje četrtine, ki jo že po tradiciji Slovenija odigra slabše. Tokrat pač ne, s serijo 9:2 so prišli na 40:48, potem na 49:54. In predvsem so Grkom pokazali, da se jih ne bojijo. V tem tretjem delu je blestel Jaka Blažič (13 točk, tri trojke brez zgrešenega meta). Grki so se ob koncu zbrali in spet ušli na 53:62. Nadaljevanje je bilo še spodbudnejše (60:62). Tribune so eksplodirale, v Areni pa je odmevalo: »Mi, Slovenci, mi, Slovenci!« Vendar se Grki niso dali. Vnovič so zaigrali potrpežljivo in strpno ter ušli v varno območje dobrih 10 točk naskoka. Tja Slovencev ni bilo več. »Tekma je bila specifična, žal pa smo Grke preveč spoštovali. Premalo je bilo agresivnosti in malih osebnih napak. V prvem polčasu so demonstrirali košarko na izjemni ravni. Vsako našo napako so kaznovali, izpod obroča pa so dosegli kar 30 točk. Na trenutke smo delovali smešno. V opravičilo lahko rečem le to, da zaradi zgodnje ure tekme (ob 15.00) niti trenirati nismo mogli,« je svoje varovance okrcal Zdovc. »Poraz proti Grčiji ni tragičen, bolj skrb vzbujajoče so napake, ki se nam ponavljajo iz tekme v tekmo. Danes je za nas ključen obračun. Dobro se moramo odpočiti in brez milosti premagati Makedonce,« je ocenil obračun z Grki Miha Zupan.

Ilevski napovedal presenečenje

Za konec zagrebške epizode EP bo Slovenija danes namesto popoldanskega počitka na parketu. Zadnja stranka bodo Makedonci. Potomci Aleksandra Velikega lovijo napredovanje, z morebitnim nespretnim medsebojnim porazom jim ga lahko olajša tudi Slovenija. »Zakaj pa ne, morda pa vas presenetimo,« nam je dejal Vlado Ilievski, ki se je letos poleti po poškodbi vrnil v dres Makedonije. Verjetno pa ni pričakoval, da ga bodo pričakale takšne turbulence. Z novim predsednikom makedonske zveze Petrom Naumovskim so sledili tektonski premiki. Zaradi nesoglasij so odpustili Aleksandra Džikića, namesto njega je selektor postal Marjan Srbinovski. »Kot sem rekel že večkrat – ni pomembno, kdo je selektor, mi igramo za Makedonijo,« je Ilievski ponovil že znano. Jih pa je Džikić v teh dneh gledal s tribun v Zagrebu, v hotelu je bil z nekaterimi slovenskimi novinarji. »Tožil jih bom,« je Džikić potrdil, da mu Makedonci še vedno dolgujejo denar, ki mu pripada. Slovenci in Makedonci imajo za sabo 12 medsebojnih tekem, Slovenija danes lovi jubilejno 10. zmago. Držav pa ne povezuje le Vlado Ilievski (mož nekdanje reprezentantke Anje Vilfan in zet Petra Vilfana), ampak tudi Aleš Pipan. Celjan je še danes trener skopskega MZT, bil je tudi selektor reprezentance (na EP 2013).

Deli s prijatelji