NA POTI NA VRH

Goran Dragić prvi strelec prvenstva

Objavljeno 08. september 2017 18.22 | Posodobljeno 08. september 2017 18.22 | Piše: STA, Mo. S.

Igralci Slovenije se zavedajo, da Ukrajina ni ekipa za podcenjevanje.

Goran Dragić.

ISTANBUL – Slovenija je nesporni favorit uvodne tekme osmine finala evropskega prvenstva in izbranci selektorja Igorja Kokoškova so pripravljeni izpolniti novo nalogo do končnega cilja. Z zmago in uvrstitvijo med osem najboljših bi prišli korak bližje medalji oziroma naslednjemu tekmecu, zmagovalca dvoboja med Latvijo in Črno goro. Igralci Slovenije se zavedajo, da Ukrajina ni ekipa za podcenjevanje. »Igrati moramo z veliko energije, hitro, kombinatorno, saj sem prepričan, da nam tekmec ne more slediti vseh 40 minut,« pravi Edo Murić.

Dragić prvi strelec

Slovenija je favorit tako po prikazanih predstavah v Helsinkih in petih zmagah (Ukrajina je v svoji skupini zmagala dvakrat: Gruzija, Izrael) kot tudi statistično. Ima prvega strelca evropskega prvenstva Gorana Dragića s povprečjem 24,4 točke na tekmo in je visoko tudi v drugih elementih košarkarske igre. Slovenija je druga med štiriindvajsetimi ekipami po številu ukradenih žog, tretja po doseženih točkah na tekmo, četrta po odstotku zadetih metov za dve točki ter peta v skoku, blokadah in prostih metih. Ukrajina zaostaja v vseh postavkah, le med blokadami je s 4,6 na tekmo celo najboljša na prvenstvu. Med strelci Dragiću sledijo Nemec Dennis Schröder (23,6), Rus Aleksej Šved (23), Finec Lauri Markkanen (22,6) in Latvijec Kristaps Porzingis (22,4). Naš kapetan ima ob tem še 5,2 podaje in 3,4 skoka.

Luka Dončić je najboljši skakalec Slovenije (7,2) in preživi največ minut na parketu (28,6), Anthony Randolph pa bloker (1,6). Dončić je po slabšem začetku prvenstva šele na 36. mestu med strelci (13,8 točke, 7,2 skoka, 3 podaje), s povprečjem zadnjih treh tekem (16,7) pa bi bil že na robu deseterice.

Kdo napreduje?

Izstopajoči posameznik pri Ukrajini je 218 centimetrov visoki Artjom Pustovi, ki je 12. strelec evropskega prvenstva (17,6) in prvi po zadetih metih za dve točki. Zanimivo pa, da je šele 21. skakalec evropskega prvenstva (5,8).

Slovenija in Ukrajina sta se doslej srečali 12-krat. Slovenci so izgubili uvodni tekmi, nato pa zabeležili 10 zaporednih zmag. V zadnjem letu in pol sta se srečali trikrat; v kvalifikacijah za EP je Slovenija zmagala s 7 in 11 točkami razlike, v Opatiji sredi avgusta na prijateljskem obračunu pa je bilo 78 : 67.

Deli s prijatelji