POHVALE

Fratello Slovencem trosi pohvale

Objavljeno 06. september 2013 10.42 | Posodobljeno 06. september 2013 10.42 | Piše: Marko Uršič

Mike Fratello, dolgoletni trener iz lige NBA, vodi Ukrajino.

LJUBLJANA – Je trenerska legenda iz lige NBA. Mike Fratello je bratska podoba najmočnejše košarkarske lige na svetu (priimek po italijansko namreč pomeni brat). Vodil je Atlanta Hawks, Cleveland Cavaliers in Memphis Grizzlies, zdaj je 66-letnik selektor ukrajinske reprezentance in jo tudi vodi na EP v Sloveniji. Ukrajinci pa so odlično začeli, v uvodnih krogih so ugnali Belgijo in Izrael.

Kako ste sploh začeli sodelovati z Ukrajinci? »Pred tremi leti me je poklical Aleksander Volkov, predsednik ukrajinske košarkarske zveze. Igral je pri meni v Atlanti in mi je v bistvu kot sin, čeprav je zrasel do 208 centimetrov,« se je najprej pošalil Fratello. »Dogovorila sva se za sodelovanje in niti nisva podpisala papirja, dovolj je bil stisk rok. Tako bo tudi, če bova sodelovala še za nadaljnji dve leti. Zunaj ZDA nikoli nisem bil trener na takšni ravni, v Evropi sem sodeloval le na nekaj taborih, zato sem sprejel izziv,« je dodal znani trener. Naj le še omenimo, naslednje EP leta 2015 bo namreč gostila prav Ukrajina. Kakšna pa je razlika voditi moštvo lige NBA in takšno v Evropi? »V NBA imajo trenerji, zaradi števila minut odmora, ki jih imajo na voljo, na koncu več nadzora nad potekom igre. Tu ne moreš kar tako ustaviti časa. Zelo občudujem trenerje, ki vadijo v Evropi, predvsem zaradi napadalne igre. Rad gledam to kreativnost, ki jo gojijo tukajšnji strokovnjaki, zelo veliko se je za naučiti,« je košarko stare celine pohvalil legendarni trener jastrebov iz Atlante, ki v Ukrajino pride običajno julija, septembra pa se spet napoti v ZDA, kjer je na televiziji košarkarski analitik.

Zanimivo, da je Atlanta leta 1985 kot prvo izbiro na naboru vzela zdaj legendarnega Arvidasa Sabonisa, ki pa za njih nikoli ni zaigral. »Škoda, ker NBA ni videla Sabonisa, ko je bil mlajši in res dober. Pozneje je bil še dober, a je imel operacijo očesnih vek. Atlanta Hawks je opravila res pionirsko delo, naš oglednik je tudi odkril Sabonisa. Vzeli smo ga kot svojo prvo izbiro, a v NBA je bilo pravilo, da če ta igralec istega leta ne pride v klub, se vrne v naborno izbiro za naslednje leto. Tako so se vsi pozanimali za Sabonisa in ga je nato kot prvo svojo izbiro vzel Portland. V NBA je sicer prišel sedem let pozneje, kot je bil izbran, a so v NBA tudi spremenili pravilo,« je Fratello opisal zgodovino. Kaj menite o slovenskih igralcih v ligi NBA, Radoslavu Nesteroviću, Zoranu Dragiću, Benu Udrihu? »Obožujem jih, odlično so se izkazali. Imajo odlično ozadje, odlične trenerje, tehnično so zelo razviti. Igrajo trdo, radi se nadigravajo, res jih občudujem,« je legendarni trener trosil pohvale. Pa slovenska reprezentanca? »Če me sprašujete, moram reči, da je res dobra. Ne vem, kolikokrat smo že izgubili, ko smo igrali z njo. Upam, da smo tokrat malce boljši,« je sklenil Mike Fratello.

Deli s prijatelji