NEVERJETNO

FOTO: Naši navijači rešujejo prvenstvo in turške prodajalce klobasic

Objavljeno 16. september 2017 20.05 | Posodobljeno 16. september 2017 20.06 | Piše: Od našega poročevalca, Drago Perko

Ko gre Slovenec na tuje, rad zapravlja, če je rezultat dober, še toliko bolje. Jutri gremo z našimi košarkarji po zlato kolajno, v Turčiji se obeta megažur.

Dag Kralj in njegov španski prijatelj že 17 let hodita na športne prireditve. Foto: Drago Perko

ISTANBUL – Svetovna košarkarska zveza Fiba ima toliko denarja, da je tako rekoč ne gane, da dvorana Sinan Erdem v končnici evropskega prvenstva sameva. Bolj so bili v skrbeh prodajalci kokic, klobas, ocvrtega krompirčka in pijače. Vsak večer znova so skrušeni preštevali dobiček, ki ga ni bilo. Precej bolj vedrih obrazov so bili po polfinalu Slovenije in Španije. Saj ne da bi navijali za nas, večine košarka niti ne zanima, ampak Slovenci so jim naredili profit. Ko gre Slovenec na tuje, se ima fajn. Če je rezultat, še toliko bolje. Tudi zato se zdi, da prav slovenski navijači rešujejo to evropsko prvenstvo in iz dvorane ustvarjajo košarkarsko prizorišče, ki je v minulih dneh bolj spominjalo na gledališče. Zdaj ni več, polfinale je spremljajo vsaj 1000 naših navijačev, za finale jih pričakujejo vsaj še 1000, če ne več.

Ženino darilo

Igor Šebenik in njegov prijatelj Vili sta prileta v Istanbul prek Gradca. »Linija nama je ustrezala, v sredo sva prišla. Vili je tole super organiziral. V mestu sva bila pred tekmo tudi v mošeji, da sva se v miru pripravila na obračun Slovenije in Španije. Vesela sva,« sta še povedala, v Turčiji pa normalno ostajata do ponedeljka. Jutri bi rada videla, kako si bodo naši fantje nadeli zlato kolajno. Gašper, Katja, Nataša in Maja so druščina, ki prihaja iz Kranja oziroma Ljubljane. Spoznali so se kar na poti do Istanbula, kjer so družno navijali. Niti pomislili niso, da bi šli včeraj ali danes domov.

2000 naših navijačev naj bi jutri zvečer navijalo v Istanbulu.

Metropolo na dveh celinah bodo spoznavali do ponedeljka. Na eurobasket prihajajo tudi družine. Oče Marjan iz Seničnega je priletel s sinovoma Blažem in Ožbejem. »Prvič smo takole skupaj, ideja pa je ženina, ker mi je kupila vstopnice za rojstnodnevno darilo,« je Marjan pohvalil svojo boljšo polovico, potem pa je besedo prepustil sinu Ožbeju. »Luka Dončić je najboljši,« je poudaril Ožbej, ki že štiri leta trenira v Košarkarskemu klubu Šenčur. 

Tudi ministrica

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec in župan Ljubljane Zoran Janković sta dobila družbo v prvi vrsti ob parketu. V polfinalu se jima je pridružila ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič.

Iz Ljubljane so se na pot, da podprejo naše košarkarje, odpravili tudi Neža Bratož Ninkov, njen mož Goran ter dvojec Ladislav Klinc in Saša Kapetanovič. Že pred tekmo so bili prepričani o preboju v finale, zato so se odločili podaljšati bivanje v Turčiji. »Malce si bomo ogledali mesto, preizkusili turško kulinariko, a v prvem planu ostaja košarka,« povedo sogovorniki, ki se spomnijo, da so svojčas igrali tudi proti zdajšnjemu reprezentantu Saši Zagorcu, enemu od junakov veličastne zmage Slovenije proti Španiji. »Tudi taka tekma naju ne more razdvojiti,« pa je obračun Španije in Slovenije komentiral Dag Kralj, nekdanji košarkar in predsednik Olimpije.

Z izvrstnim prijateljem, Špancem Franciscom Kuro, prijateljuje že 30 let. Skupaj sta študirala na Dunaju, od leta 2000, bila sta na evropskem nogometnem prvenstvu v Amsterdamu, pa hodita po velikih tekmovanjih. Bila sta tudi na finalu severnoameriške poklicne lige NBA.


»Ogledali si bomo mesto, preizkusili kulinariko, a v prvem planu ostaja košarka
 

Glavni zvezdnik med navijači ostaja Žalčan Aleksander Javornik, ki naokoli prenaša pokal za naslov evropskega prvaka. Letos je izdelal novega, pri tem so mu pomagali prijatelji dobrotniki, Aleksander pa se že spogleduje s turističnoorganizacijskimi vodami. In se morda pridruži Juretu Uranjeku s Kompasa, ki nam je potrdil, da se v nedeljo po finalu pripravlja največji možen žur v Turčiji. Slavila se bo zlata kolajna! 

Deli s prijatelji