EUROBASKET 2015

Favoriti za kazen brez kosila, Španija in Litva za zlato

Objavljeno 20. september 2015 10.58 | Posodobljeno 20. september 2015 10.58 | Piše: Drago Perko

V ponovitvi finala iz leta 2003 bosta zadoščenje iskala Pau Gasol in Felipe Reyes. V Franciji so korak k sanjam napravili Čehi.

Veselje Litovcev po zmagi nad Srbijo. Foto: Reuters

LILLE – Danes bo padel zastor čez 39. evropsko košarkarsko prvenstvo. Največ veselja pred sklepnima dejanjema je v taborih Španije, Litve in Češke, preostale zasedbe pa so že ali še bodo deželo galskih petelinov zapustile sklonjenih glav. Finale je nepričakovan in presenetljiv – papirnata favorita Srbija in Francija sta se spotaknila, zato danes igrata v času kosila (ob 14. uri) za tolažilno nagrado, bronasto kolajno.

»Stopnice se ne preskakujejo po pet, ampak po eno. Zato so tudi narejene tako – pač kot stopnice. Izkušnje se nabirajo na takih tekmah, tudi na takih porazih. Iz njih pa je treba izvleči nauk. Bistveno je, da kakovost potrjujemo iz leta v leto,« je srbski trener Aleksandar Đorđević prepričan, da se bodo njegovi mladi igralci kaj naučili iz litovske polfinalne lekcije, predvsem pa danes vzeli bronasto kolajno. Morda bo za odtenek lažje Francozom, saj so imeli dan več za prebolevanje razočaranja, za nameček pa bodo igrali na krilih zagotovo polne dvorane v Lillu.


Češka košarkarska pravljica

Posebno poglavje v zgodovini so spisali Čehi, ki so se sploh prvič, odkar nastopajo kot Češka, uvrstili med osem najboljših v Evropi. Z zmago za sedmo mesto so si priigrali tudi vstopnico za igranje olimpijskih kvalifikacij. Tam jim bodo družbo delali Grki, Italijani, Srbi in Francozi. Finalista prvenstva Španija in Latvija pa sta si zagotovila neposredno uvrstitev na olimpijado v Riu 2016, kamor so že uvrščene ZDA, Brazilija, Venezuela, Argentina, Nigerija in Avstralija. Pridružili se jim bodo azijski prvak in trije prvaki kvalifikacijskih turnirjev (med 5. in 11. julijem 2016), kjer se bodo za tri prosta mesta poleg Čehov borili Francija, Grčija, Italija, Angola, Tunizija, Senegal, Kanada, Mehika, Portoriko in Nova Zelandija. Tri ekipe se jim bodo pridružile prav tako z azijskega prvenstva, treba pa bo dodati še tri gostitelje kvalifikacij.

Finale ni naključje

Pet ur za obračunom za bron se bo začel še boj za zlato, za prvaka stare celine, tekmeca bosta Litva in Španija. »Vsem želimo dokazati, da nismo po naključju v finalu,« je bil jasen litovski reprezentant Šaulius Kuzminskas, ki mu ni vseeno, da se je njegovo reprezentanco ves čas podcenjevalo. »Dokazali smo, da je Litva lahko močna, čeprav ni Linasa Kleize, Donatasa Motiejunasa in Martynasa Pociusa. Tega trojca ni, a pripravljeni smo za velike stvari,« se je Kuzminskasu pridružil selektor Jonas Kazlauskas, ki so mi kritike le prišle do živega, s prebojem v finale pa je želel utišati vse, ki so mu pili kri v minulih tednih in mesecih. »Pred evropskim prvenstvom 2013 v Sloveniji so rekli, da imamo dobro ekipo, a ne velikih košarkarjev. Lani smo se uvrstili v polfinale, pa so dejali, da smo imeli lahek razpored. Prav zanima me, kaj bodo rekli zdaj,« si je kritike privoščil litovski selektor.

Litva ima pestro košarkarsko zgodovino. Evropske naslove je osvajala že 1937. in 1939., potem je bilo njeno udejstvovanje na področju košarke nasilno prekinjeno, saj je postala del Sovjetske zveze. Na veliko sceno se je vrnila 1995., takrat so si košarkarji priigrali bron. V 11 zaporednih prvenstvih od leta 1995 bodo še šestič osvojili medaljo, 2003. so bili še tretjič evropski prvaki. Od 1992. bodo še sedmič zapored igrali na olimpijskih igrah.

Oči uprte v Gasola

Španci imajo prav tako pestro zgodovino. Kar enajst medalj imajo z evropskih prvenstev, prvaki so bili v letih 2009 in 2011. Še impresivnejši niz je devet zaporednih polfinalov na prvenstvu stare celine. Od 1999. so le pred desetimi leti v Beogradu ostali brez medalje, bili so »komaj« četrti. Ekipi sta medsebojni finale evropskega prvenstva odigrali leta 2003, 93:84 je bilo za Litovce, blestela sta danes že košarkarska upokojenca Arvydas Macijauskas (21 točk) in Šarunas Jasikevicius (10 točk, 9 podaj). Špancem ni pomagal niti že takrat razigrani Pau Gasol (36 točk). Poleg njega bo danes zadoščenje iskal še Filipe Reyes.

»Velik blagoslov je, ker imamo v ekipi takega košarkarja. Pau je zgled za vse nas, njegove besede imajo težo,« hvali svojega zvezdnika španski selektor Sergio Scariolo. »Litvo je treba spoštovati, to so si košarkarji zaslužili z rezultati. Zdaj so boljši kot Srbija. Premagali so dve ekipi (Italijo in Srbijo, op. a.), ki sta bili boljši od nas v predtekmovanju!« opozarja Italijan na klopi Španije.

V španski vrsti so tudi tokrat vse oči uprte prav v Gasola, ki je reprezentanco popeljal pred vrata raja. Košarkarski sladokusci si manejo roke in se veselijo obračuna pod obročem, kjer bo poskušal Gasolu kljubovati Jonas Valanciunas, ki na letošnjem prvenstvu v pomembnih tekmah igra izvrstno (proti Srbiji 15 točk in 3 skoki, proti Italiji 26 točk in 15 skokov). Španci pa bodo morali precej pozornosti nameniti tudi trojcu Jonas Maciulis (34 točk Gruziji), Mantas Kalnietis (na zadnjih štirih tekmah je dosegel po 13 točk in 7,6 podaje) in Reinaldas Seibutis (13 točk proti Srbiji). Nad omenjenim trojcem bo bdel Rudy Fernandez, v španski vrsti tudi minister za obrambo. 
 

Deli s prijatelji