PRED ZAČETKOM

Favoriti Eurobasketa 
tudi Francozi in Grki

Objavljeno 03. september 2013 11.27 | Posodobljeno 02. september 2013 22.11 | Piše: Igor Đurović

Preverili smo razmerja moči v skupinah v Ljubljani, Kopru in na Jesenicah.

Medtem ko se o predtekmovalni skupini na evropskem prvenstvu v košarki, v kateri igra Slovenija, tako rekoč že vse ve, smo pod drobnogled vzeli še razmerje moči v preostalih treh skupinah.

Skupina A, Ljubljana (Francija, Velika Britanija, Nemčija, Ukrajina, Belgija in Izrael): V Tivoliju je jasno, da bo Francija št. 1, boj za preostali dve vstopnici, ki vodita v nadaljevanje tekmovanja, pa je odprt, najbolj med Belgijci, Izraelci in Nemci, medtem ko naj bi bili Ukrajinci in Britanci korak, dva zadaj. Belgija bo z zvezdnikoma Axlom Harvellejem in Matthewom Lojeskim bržčas zelo nevarna, v pripravljalnih tekmah ji je šla še posebno od rok conska obramba. Izraelci so redni udeleženci EP, a tokrat z enim samim ciljem: »Naš prvi cilj je uvrstitev med 12,« je dejal selektor Arik Shivek, ki bo lahko računal na NBA-igralca Omrija Casspija. Nemcem, ki so se zbrali že 8. julija brez Dirka Nowitzkega (a tudi Chrisa Kamana, Eliasa Harrisa, Jana-Hendika Jagleja, Tima Ohlbrechta), ne bo lahko, a se vsaj poznajo dobro.

Skupina B, Jesenice (Makedonija, Litva, Črna gora, BiH, Latvija in Srbija): V Podmežakli se za tri mesta obeta prava balkansko-baltska vojna, domov pa bo z dolgim nosom odšla najmanj ena zelo močna reprezentanca. Z vsem spoštovanjem do štirih naslednic močne SFRJ je vsaj na papirju favorit Litva s starim mačkom na položaju selektorja, Jonasom Kazlauskasom. Prvi zvezdnik tega EP zna postati center Jonas Valančiunas, ki je eden redkih, če ne edini, ki si je upal napovedati naskok na sam vrh. Če damo Litvo na vrh in Latvijo na dno lestvice, ostanejo štirje »naši«: dvema napovedujemo napredovanje in dvema odhod domov. Prenovljena Srbija brez poškodovanega Miloša Teodosića je dokazala, da zmore. »Igrali bodo kot pitbuli,« nas je na njihovo moč v Kopru opozoril Radoslav Nesterović. Že v sredo bo jasno, kdo je v prednosti med Pipanovo Makedonijo in Pavičevićevo Črno goro. BiH z Aleksandrom Petrovićem na trenerski klopi bo na Jesenicah tako rekoč doma.

Skupina D, Koper (Rusija, Grčija, Italija, Finska, Turčija, Švedska): Že v startu naj bi bili kljub napovedani podpori s tribun odpisani skandinavski državi, medtem ko bo med preostalimi izvisel eden izmed velikih. Grki zanesljivo ne! Italijani, ki so imeli s sestavo številne težave, si uspeha na EP že dolgo želijo, a se zdi njihova oslabljena selekcija še najbolj ranljiva v izbiri med vedno neugodnimi Rusi ter močnimi Turki. Rusom so po trenerju Fotisu Katsikarisu sicer odpovedali Andrej Kirilenko, Viktor Hrjapa in Aleksander Kaun, poškodbe pa so ustavile Timofeja Mozgova, Sergeja Bikova in nazadnje Andreja Voronceviča, a selektor Vasilij Karasev bo imel z mladimi močmi, na čelu katerih bo njegov sin Sergej, neugodno zasedbo. Še bolj pa Turki z zvezdniki iz lige NBA, Hedojem Turkoglujem (Orlando), Ersanom Ilyasovo (Milwaukee Bucks) in Omerjem Asikom (Houston Rockets), ki na pripravljalnih tekmah niso veliko igrali. Slovenski selektor Božidar Maljković je tokrat za prvega favorita EP napovedal Grčijo. Njihov selektor je Italijan Andrea Trinchieri, ki je lahko po turbolentnem začetku priprav zdaj povsem miren, saj so v moštvu vsi zvezdniki, ki so bili precej časa vprašljivi. Na čelu s fenomenalnim organizatorjem igre Vassilisem Spanoulisem ter Nikosom Zisisem, Ioannisom Bourousisom, Stratosom Perperogloujem in Kostasom Kaimakoglujem.

Deli s prijatelji