OCENA

Eugene Jeter: O, človek, Slovenija je res dobra!

Objavljeno 10. september 2013 09.33 | Posodobljeno 09. september 2013 21.38 | Piše: Marko Uršič

Ameriški plejmejker je eden od glavnih v ukrajinski reprezentanci.

Ukrajina, košarkarska sila? No, na slovenskem EP je mogoče tudi to. Ukrajinci so se namreč pod strokovno roko legendarnega NBA-trenerja Mika Fratella iz ljubljanske skupine A prebili v nadaljevanje evropskega prvenstva. V svojih vrstah imajo tudi temnopoltega košarkarja Eugena Jeterja, ki na položaju organizatorja igre daje ton slovanski igri pod obročema. Simpatičnega možakarja iz Los Angelesa smo po eni od uspešnih iger Ukrajincev pod tivolskimi obodi tudi ustavili, da nam je navrgel nekaj svojih košarkarskih in drugih misli. Na EP res odlično igrate! »Vem, človek, trdo delamo in tako tudi igramo. Posebno prehod v napad je za nas zelo pomemben. Ljudje res niso navajeni, da Ukrajina igra hitro. To je tudi moj slog. Dobimo skok v obrambi in le gremo,« je v sproščeni angleščini začel Jeter. Ali trener Fratello pravi, da je v tem moštvu tudi kateri košarkar s potencialom za ligo NBA? »Tukaj že imamo igralca, ki igra v NBA, Vjačeslava Kravcova iz Phoenixa. Letošnje pete izbire v prvi rundi, Alexa Lena iz Phoenixa, recimo ni tukaj z nami. Kirila Fesenka, igral je za Utah Jazz, prav tako ne. Ukrajina ima velike NBA-igralce, upam, da jih bo še več. Zagotovo so v tem moštvu morebitni NBA-košarkarji,« je nadaljeval 29-letnik.

Gotovo ste zelo zadovoljni, da lahko igrate v državni reprezentanci?

»Človek, to je blagoslov. Moja prva evropska košarkarska izkušnja je bila ravno v Ukrajini. Bil sem v BC iz Kijeva. Pozneje sem ostal v stiku s predsednikom ukrajinske košarkarske zveze Sašem Volkovom in nekdanjimi soigralci, ponudila se mi je priložnost za igranje za reprezentanco. Poklicali so me in rekel sem si, zakaj pa ne? Dejal sem, da bi se rad pridružil in igral za to moštvo. Še posebno ker jih vodi Fratello, legendarni trener iz lige NBA. Vedel sem, da se bom od njega zagotovo marsikaj naučil,« je navdušujoče pripovedoval.

Prijatelj bratov Udrih

V sezoni 2010/11 je igral za Sacramento Kings v NBA kot rezerva Benu Udrihu. »Človek, od Bena sem se veliko naučil. Po treningih, denimo tako imenovani pick and roll, odkriti se na položaj za met. Šlo je za prijateljski odnos, od prej sem poznal že njegovega brata Sama, proti njemu sem igral v španski ligi. Bil sem tudi na Benovi poroki, da mu izkažem podporo, spoznal sem njegovo družino. Vedno sva si bila blizu,« je Jeter pletel slovenske niti.

Kaj pa meni o slovenski reprezentanci in njenih možnostih na evropskem prvenstvu?

»O, človek, dobri so, od bratov Dragić do Nachbarja, Erazma Lorbka sicer ni. Igrajo doma, vem, da bodo dobro opravili,« je pohvalil izbrance Božidarja Maljkovića. Vaša starejša sestra, Carmelita Jeter, olimpijska zmagovalka v Londonu v štafeti 4 x 100 m in trikratna svetovna prvakinja, na 100 m in dvakrat v štafeti, je najhitrejša v družini? »Ne s košarkarsko žogo, pri tem sem hitrejši. Hitrejša je brez nje, zato ne bi rekel, da je najhitrejša v družini,« je na koncu v smehu dodal simpatični Eugene Jeter.

Maljković eden najboljših trenerjev

V dvorani Tivoli ga nisi mogel zgrešiti. Pini Gershon, legendarni trener Maccabija iz Tel Aviva, je bil sokomentator izraelske televizije, z Maccabijem pa je, pomembno vlogo sta nekaj časa igrala tudi nekdanja košarkarja Uniona Olimpije Ariel McDonald in Radisav Ćurčić, osvojil dva naslova v evroligi, enega v suproligi, dvakrat pa je bil tudi evroligaški finalist. In kaj meni o možnostih slovenske reprezentance na Eurobasketu? »Slovenija ima dva milijona prebivalcev in je premagala Španijo. Odlično igrajo, imate zelo dobrega, ne zelo dobrega, odličnega trenerja, ki je, o tem ni dvoma, eden najboljših v Evropi. Nas je osem milijonov, pa nimamo dobrih izraelskih košarkarjev, še posebno visokih. Slovenija se bori, igra agresivno, po trenerjevih napotkih. Morda bo pobrala eno od odličij?« se je še vprašal sivolasi gospod in dodal, da v Izraelu nimajo gospodarskih težav in da se je Maccabijev proračun za naslednjo sezono celo povečal. 

Deli s prijatelji