EUROBASKET

Ekskapetani hvalijo borbenost Slovenije

Objavljeno 03. september 2013 13.15 | Posodobljeno 03. september 2013 13.15 | Piše: Drago Perko

Pred začetkom evropskega prvenstva o možnostih slovenske košarkarske reprezentance.

Z leve: Slavko Kotnik, Peter Vilfan in Teoman Alibegović v pričakovanju Eurobasketa. Foto: Igor Zaplatil/Delo

Poti nazaj ni več. Slovenska košarkarska reprezentanca začenja nastop na evropskem prvenstvu, o dobrem izkupičku varovancev selektorja Božidarja Maljkovića so prepričani tudi nekdanji kapetani izbrane vrste. »Priprave so končane in vsem nam je lažje, če se v tem času zmaguje in ne izgublja. Te zmage so dobre predvsem za mlajši del ekipe, Goran Dragić in Boštjan Nachbar in še kdo niso tako odvisni od teh uspehov. Mladi so dobili priložnost, okrepili so si tudi samozavest,« je prvi kapetan slovenske reprezentance Peter Vilfan videl glavni smisel. Opozarja, da te tekme niso več tako pomembne in pravi kazalnik, kot je bilo to v njegovih časih. »Če smo mi premagali Sovjetsko zvezo, Italijo in Španijo v času priprav, potem smo bili favoriti tekmovanja.« Vilfana je navdušila borbenost slovenske vrste, ki jo krasi čvrsta obramba, navdušen je nad hitrimi protinapadi.

Teoman Alibegović je naprej pohvalil selektorja Maljkovića: »Gre za izjemnega trenerja, v ekipi pa ima zadosti mlade krvi. Menim, da je tudi kemija v moštvu prava, mladi pa so nared, da si lahko nosilci odpočijejo.« Alibegović pravi, da Maljković nima na voljo najboljše reprezentance, ob tem tudi poudari, da reprezentanca niti ni za najboljše igralce, ampak za najboljše, ki lahko igrajo skupaj v istem moštvu. »Prepričan sem o uspehu, tudi zato, ker so v ekipi sami pozitivci, vsi od prvega do zadnjega pa pravi borci,« sklene Teo, ki bo spremljal vse tekme Slovenije.

Marko Milić bo prvenstvo spremljal iz Kuvajta

Slavko Kotnik je za reprezentanco igral do leta 1995, danes je nad dogajanjem okoli izbrane vrste naravnost navdušen: »Vesel sem, ker se čuti, da vsa Slovenija diha z reprezentanco.« Slavc, navdušen ribič, verjame, da lahko ekipa seže visoko, pogreša pa nekoga, ki bi zagrešil pravo osebno napako: »Pogrešam kri. Kar tako napišite. Ne vem, ali imamo igralca, ki zna udariti po žogi, roki in po glavi, če je treba. Če dobro pomislim, je najbolj primeren za to Gašper Vidmar

Marko Milić bo prvenstvo spremljal iz daljnega Kuvajta, kjer bo dve sezoni igral za tamkajšnjega državnega prvaka, njegove misli pa bodo v Sloveniji: »Držim pesti za našo reprezentanco.« Milko igralcem sporoča, da še naprej igrajo agresivno in pogumno kot na pripravljalnih tekmah. »Publika vas bo nosila do zmag,« doda in pohvali, da v ekipi ni opaziti egoizma.

»Glede na rezultate, ki so jih dosegli v času priprav, moramo biti zadovoljni,« meni Marijan Kraljević in opozarja, »da priprave nimajo realne povezave s tekmovanjem«. Kraljević pravi, da je pomembno, kako se bodo fantje obnašali na parketu, ko bo šlo zares, za prvenstvene točke. »Pri napovedih bom pa previden. V prvi vrsti zato, ker so vedno nehvaležne. Pa tudi krog kandidatov za kolajne je izjemno širok in velik.«

Smodiša slovensko moštvo navdušilo z borbenostjo

Rašo Nesterović je bil kapetan v času selektorja Aleša Pipana, med letoma 2004 in 2008, tudi med prvenstvom bo z izbrano vrsto. »Vesel sem, ko sem videl, da v tej ekipi ne manjka borbenosti. Prav tako jih krasi homogenost, ki je že dolgo ni bilo. Vsi imajo tudi jasen cilj, ki so mu jasno in glasno podrejeni. Upam in želim si, da tako nadaljujejo in da ne bo poškodb,« pravi Rašo. »V igri je še nekaj napak, a sem prepričan, da so bile v zadnjih dneh odpravljene. Navdušen sem nad igro, ki je lepa za oko pa tudi navijači bodo prišli na svoj račun.« Matjaža Smodiša, kapetanski trak je nasledil od Nesterovića, je slovensko moštvo navdušilo z borbenostjo, ne pritožuje se niti nad igro: »Igramo hitro in čvrsto, za naše fante pa ni izgubljene žoge.« Nekdanji as moskovskega CSKA in Krke meni, da bo znala Slovenija s tako igro skriti tudi delno podrejenost pod obročem.

Deli s prijatelji