EUROBASKET

Dvoboj velikanov: Parker proti Gasolu

Objavljeno 17. september 2015 10.20 | Posodobljeno 17. september 2015 10.20 | Piše: Drago Perko, poročevalec z EP v košarki

V današnjem polfinalu evropskega prvenstva košarkarjev obračun sosedov. Španci željni maščevanja za lanski domači poraz na svetovnem prvenstvu.

Vsa Francija bo danes dihala s Tonyjem Parkerjem in drugimi reprezentanti.

LILLE – Čeprav z morja pri Calaisu piha hladna sapa, se v Lillu, dobrih sto kilometrov proč, temperatura naglo dviga. Kako se ne bi, ko pa je danes dan D za Francijo, košarkarsko nacijo, Tonyja Parkerja in soigralce. Na evropskem prvenstvu se igra prva polfinala tekma. Mirno lahko zapišemo, da gre za spopad titanov, vladarjev evropske reprezentančne košarke. Španci so bili prvaki v letih 2009 in 2011 (od leta 2001 so le pred desetimi leti ostali brez medalje!), Francozi so aktualni evropski prvaki iz Ljubljane 2013 (pri medaljah so bili tudi 2011 in 2005).

Ekipi sta imeli kar nekaj dela v osmini finala. Španci so po pametni in preudarni igri izločili do takrat še neporažene Grke, Francija je v tretji četrtini zlomila odpor Latvijcev. V obeh taborih, tako španskem kot francoskem, so sprva bežali od vprašanj, povezanih s polfinalom. »Počakajmo, da bodo Francozi prišli v finale,« je bil preudaren španski center Nikola Mirotić, ki se ni pustil speljati na led. »Kdor koli bo že, pa naj bodo to Francozi, bomo morali bolj razmišljati o sebi kot o tekmecu. Če bomo zvesti svoji igri, pridemo lahko v finale,« je dejal nekdanji črnogorski košarkar, danes pa drugi strelec španske reprezentance na svojem debitantskem članskem evropskem prvenstvu. V španskem dresu blesti Pau Gasol, ki je milo rečeno vlečni konj te vsaj objektivno slabše ekipe od tiste, ki so jo imeli Španci v preteklih letih. Prav zato si Francozi razbijajo glavo z vprašanjem, kako z Gasolom. »To je dobro vprašanje. Težko ga bo ustaviti. Kako bomo uspešni, pa bo jasno nocoj,« je odgovor v celofan zavil francoski reprezentant Nicola Batum. Bolj kot z Gasolom se Galci ukvarjajo s Tonyjem Parkerjem. Na tem prvenstvu je le na trenutke pokazal delček iz bogatega košarkarskega repertoarja. Niti v četrtfinalu mu sprva ni stekel met, nato je dosegel devet točk zapored, na koncu 18. »Tony zna, lepo je zaposlil soigralce,« drame iz njegove morda nekaj slabše forme ne dela selektor Vincent Collet, prepričan, da bo Parker pravi, ko bo to treba. Colleta prav tako ne pomirja dejstvo, da so Španci malce prevetrili svoje vrste. »Za nas to ne spremeni veliko,« pravi Francoz. »Treba je le brati naslovnice španskih medijev. Že pred EP so napovedali, da prihajajo po maščevanje. Mi se bomo osredotočili na našo igro, igramo doma, to je velika čast,« skorajda v viteškem duhu napove obračun, ki je precej več kot le polfinalna tekma. Je tekma, ki prinaša direktno vozovnico za Rio 2016 in medaljo, o žlahtnosti bo odločal nedeljski finale. To bo tudi ponovitev lanskega četrtfinala svetovnega prvenstva. Španci so se spogledovali z medaljo, a so jih Francozi sklatili kot zrele hruške. Tudi zato so Gasol in sotrpini željni maščevanja. V prid jim gre tudi tradicija – domačin ni bil evropski prvak od leta 1993!

To bo sicer že osmi medsebojni obračun na velikih tekmovanjih. V dozdajšnjih so petkrat zmagali Španci, le dvakrat Francozi. A ob tem je treba poudariti, da so Parker in soigralci dobili zadnja dva – poleg omenjenega četrtfinala sredi Madrida so Špance namahali še v polfinalu eurobasketa v Ljubljani in potem vzeli zlato. »Precej moči smo porabili, upam, da si Pau Gasol in Rudy Fernandez opomoreta!« upa Italijan na španski klopi Sergio Scariolo. Gledalci so pripravljeni, dvorana v Lillu bo priča novemu rekordu po obiskanosti tekem. Mnogi stavijo, da bo na tribunah celo 27.000 gledalcev.

Deli s prijatelji