PLAČILNE LISTE

Dončića ne bodo spustili v NBA

Objavljeno 17. september 2017 16.06 | Posodobljeno 17. september 2017 16.06 | Piše: Ksenija Koren

Nekaj je jasno: po evropskem prvenstvu v košarki ne bo zrasel le ponos vseh Slovencev, temveč tudi cena reprezentantov, kjer koli že trenutno igrajo. Največ bi, po pričakovanju, zaslužili v ameriški ligi NBA.

Definitivno zvezde (z leve): Anthony Randolph, Klemen Prepelič, Goran Dragić in Luka Dončić Foto Reuters

Košarka je v resnici svet številk. Poleg števila zadetkov na koš in višine točk, ki sta sicer najpomembnejša, so nedvomno zanimive vrtoglave višine igralcev pa seveda enormni zaslužki. Ti so malemu človeku najbrž že skoraj nekoliko nerazumljivi – podobno, ali še zanimiveje, pa je v nogometu. Ogledali smo si nekaj najzanimivejših številk, za katere se ob gledanju napetih predstav naših fantov nismo niti imeli časa zavzeti, tudi to, koliko zaslužijo najboljši košarkarji na zemeljski obli.

Ker je center zaslužkov čez lužo, v ligi NBA, kjer delajo tudi slovenski reprezentanti, podatke, da se izognemo napakam pri pretvorbi v evre, objavljamo v dolarjih. In, seveda, gotovo bodo nanizani podatki po koncu evropskega prvenstva hitro zastareli, saj bodo sijajne predstave na igriščih karte premešale na novo.

Luka Dončić ima zagotovilo predsednika Reala Florentina Pereza, da mu zaradi denarja ni treba čez lužo.

Dragić se vzpenja

V četrtek so slovenski fantje z dvajsetimi koši razlike porazili Špance, ki so od vseh reprezentanc letošnjega eura na svetovni lestvici najvišje, drugi, takoj za Američani, ki jih na evropskem prvenstvu seveda ni. Na lestvici, sestavljeni po lanskih poletnih olimpijskih igrah, so kot tretji na svetu na evropsko prvenstvo prišli borci iz drugega polfinalnega računa, Srbi, ki so se v petek pomerili z devetouvrščenimi Rusi. Slovenci smo bili na tej lestvici dvanajsti, Latvijci, ki so pred našimi pokleknili v četrtfinalu, pa 38.

Med našimi košarkarji je na lestvici najbolje plačanih čez lužo trenutno zgolj Goran Dragić, ki igra za Miami Heat. Na lestvici 439 najbolje plačanih košarkarjev po podatkih spletne lestvice HoopsHype je na 59. mestu, njegova letošnja plača pa znaša 17 milijonov dolarjev. Kar je po podatkih iste strani 6,97 odstotka več, kot je bilo v minuli sezoni. Projekcija za prihodnje leto mu napoveduje, da se bo na lestvici še povzpel, na 52-mesto, kar v številkah pomeni, da bo njegova plača prihodnjo sezono še za 1,1 milijona dolarjev višja.

34 milijonov dolarjev bo v tej sezoni zaslužil Stephen Curry

Posebna zgodba slovenske reprezentance je mladi Luka Dončić. Ker je komaj letos postal polnoleten, za NBA še ne more konkurirati, ampak bo lahko šele prihodnje leto. Mladenič, ki igra za Real Madrid, ima sicer zagotovilo velikega predsednika Reala Florentina Pereza, da mu zaradi denarja ni treba čez lužo. Če bo izbran za NBA, bo do 21. leta v Realu dobival enako plačilo, kot bi ga v Ameriki. Izbranci so razvrščeni od prvega do tridesetega, prvo leto pa njihova plača v tej sezoni znaša od 5,8 milijona dolarjev za prvega do 1,162 milijona za tridesetega. In vsako leto še zraste.

Najbogatejši Stephen Curry

Drugih slovenskih reprezentantov na ameriških lestvicah košarkarjev z milijonskimi letnimi plačami (še) ni. Zato je četrtkova fantastična zmaga s kar dvajsetimi točkami razlike še toliko bolj veličastna. Samo tisti Španci, ki igrajo v ZDA, bodo namreč v sezoni 2017/2018 letos zaslužili bajnih 56 milijonov dolarjev. Na lestvici Hoopshype je šest španskih reprezentantov, najvišjo plačo pa ima Marc Gasol, letos kar 22,6 milijona dolarjev. Skupaj z bratom Pauom bosta letos v žep pospravila milijon manj kot 40 milijonov dolarjev.

Letos je najbolje plačan igralec NBA Stephen Curry, ki bo v tej sezoni pri ekipi Golden State Warriors zaslužil 34 milijonov dolarjev. Milijon manj bo za eno sezono pri Cleveland Cavaliers zaslužil LeBron James. Tretji, ki mu bo samo ena sezona prinesla več kot 30 milijonov dolarjev, pa je Paul Millsap, ki igra za ekipo Denver Nuggets. Kar 37 igralcev bo v letošnji sezoni zaslužilo več kot 20 milijonov dolarjev. Na dnu lestvice sta s po 75.000 dolarji James Michael McAdoo, ki igra za Philadelphia 76ers, in Luke Kornet, ki je podpisal za New York Knicks.

Deli s prijatelji