EUROBASKET 2015

Derbi skupine B Srbiji, Nizozemci presenetili Gruzijce

Objavljeno 06. september 2015 01.33 | Posodobljeno 06. september 2015 02.13 | Piše: STA, S. U.

Slovenija je proti Hrvaški ostala praznih rok, v derbiju skupine B pa so Srbi premagali Špance.

Prvi dan dvanajstega evropskega prvenstva v košarki, ki se igra v štirih državah, je postregel s presenečenjem v skupini B, v kateri igra Slovenija, saj so Nizozemci premagali Gruzijce. Slovenija je proti Hrvaški ostala praznih rok, v derbiju skupine B pa so Srbi premagali Špance.

V skupini C v Zagrebu je na prvi tekmi prvovrstno presenečenje pripravila nizozemska košarkarska reprezentanca, ki je premagala Gruzijo s 73 : 72. Najučinkovitejša igralca Nizozemcev sta bila Charlon Kloof z 22 in Worthy De Jong s 16 točkami. V poraženi ekipi sta Zaza Pačulia in Tornike Šengelia dosegla po 16 točk. Brez večjih težav so do zmage v tej skupini prišli Grki, ki so s 85 : 65 ugnali izbrano vrsto Makedonije. Za Makedonce je Aleksandar Kostoski prispeval 20 točk, medtem ko je bil pri Grkih z 18 točkami najbolj razpoložen Giorgios Printezis, Yannis Bourousis jih je dodal 16. Slovenija je pričakovano izgubila s Hrvaško s 73 : 80. Krunoslav Simon je bil z 20 točkami najboljši strelec domače izbrane vrste, Zoran Dragić s 14 pa slovenske.

Najzanimivejši obračun prvega dne se je odvil v Berlinu, kjer sta se v skupini B pomerili ekipi Španije in Srbije. Aktualni svetovni podprvaki so z boljšo igro v drugem polčasu premagali aktualne olimpijske prvake. Največ zaslug za zmago Srbov z 80 : 70 je imel Nenad Bjelica, ki je dosegel 24 točk, deset manj jih je prispeval Nemanja Nedović, pri Špancih sta bila najučinkovitejša Pau Gasol s 16 točkami in Felipe Reyes, ki jih je dosegel 13. V tej skupini so Nemci z 71 : 65 premagali Islandijo, Turki pa po hudem boju z 89 : 87 Italijane, za katere je Danilo Gallinari dosegel kar 33 točk. Najboljši strelec turške ekipe je bil z 22 točkami Semih Erden.

Najzanimivejša tekma skupine A v Montpellieru je bila med Izraelom in Rusijo. Na njej so s 76 : 73 slavili Izraelci, Omri Casspi je za zmago svoje ekipe prispeval 21 točk. Poljaki so z 68 : 64 premagali reprezentanco Bosne in Hercegovine, branilci evropskega naslova iz Ljubljane Francozi pa so ugnali Fince. Tony Parker je bil s 23 točkami najboljši strelec francoske, Jamar Wilson z dvema manj pa finske reprezentance.

V skupini D, ki se igra v Rigi, so Ukrajinci pošteno namučili Litovce, ki so do zmage z 69 : 68, prišli s točkama Jonasa Maciulisa minuto in 52 sekund do konca tekma. Najboljši strelec litovske ekipe je bil Paulius Jankunas z 22 točkami, v ukrajinski je bil z 19 najnatančnejši Kirilo Fesenko. Latvijci so bili z 78 : 67 boljši od Belgijcev, Čehi pa so dosegli najvišjo zmago uvodnega dne dvanajstega evropskega prvenstva, saj so z 80 : 57 premagali Estonce.

Deli s prijatelji