EUROBASKET 2013

Collet: Tudi Slovenija bo občutila pritisk

Objavljeno 17. september 2013 12.16 | Posodobljeno 17. september 2013 12.16 | Piše: Marko Uršič

Francoska reprezentanca je na Eurobasketu razočarala v zadnji tekmi s Srbijo.

Srbi so povsem ustavili Tonyja Parkerja. Ga bodo tudi Slovenci?

LJUBLJANA – Napočil bo trenutek resnice. Jutri z začetkom ob 21. uri bo košarkarska Slovenija na trnih, v Stožicah bo električno. Četrtfinale evropskega prvenstva med Slovenijo in Francijo je dvoboj, kjer se lahko pričakuje prav vse. Da bodo košarkarski risi pojedli galske peteline ali pa da bo Tony Parker iz jeze zaradi frustrijajočih predstav Les Bleus pokazal vrhunsko predstavo in pokopal gostitelje Eurobasketa.

 

Sosedska »pomoč«

Včeraj je hrvaška reprezentanca v 3. krogu v skupini F premagala Grčijo z 92 : 88 po dveh podaljških, kar je odločilo, da se bo Slovenija v četrtfinalu pomerila s Francijo in ne z Ukrajino. S to vzhodno reprezentanco bodo v četrtfinalu zdaj igrali naši južni sosedi, ki so zasedli prvo mesto v slovenski skupini. 

 


Francozi so bili v nedeljo zvečer pod oboki stožiškega športnega hrama še vedno v šoku, ker so jih Srbi popolnoma povozili. Selektor Vincent Collet poskuša na zunaj pokazati miren videz, vidi pa se, da se v sebi hudo žre. Tony Parker je francoski sedmi sili podal izjavo, nato pa odbrzel skozi mešano cono, Nicolas Batum je v glavi še vedno premleval, kaj se jim je pripetilo. »Poraz s Srbi me moti, ker menim, da bi bilo mnogo bolje, če bi bili v skupini E drugi. Tam v četrtfinalu ne bi mogli igrati s Slovenijo ali Španijo. To sta bili ekipi, ki smo se ju na vsak način želeli izogniti. Sta favoritinji tega evropskega prvenstva, dve izmed najboljših ekip. A ni nemogoče, da bi ju premagali, moramo se vzpeti po klancu, da bi v sredo zvečer igrali z 200-odstotno močjo. Tudi Slovenija, čeprav se zdi, da je zdaj moštvo, ki ima veter v jadra, bo v četrtfinalu občutila pritisk takšnega srečanja, čeprav igra doma. To bo pravi boj, moramo biti pripravljeni na kaj takšnega. Če ne bomo imeli maksimalne agresivnosti, menim, da so naše možnosti res pičle. Da bi imeli možnosti, in verjamem, da jih imamo, moramo biti precej bolj agresivni kot proti Srbiji,« je Collet pojasnil novinarjem, a močan občutek imamo, da še sam ne verjame svojim besedam. Njegov varovanec Florent Piétrus se opogumlja: »Tekmovanje se za vsa moštva resnično začenja v četrtfinalu.« Batum ga je dopolnil: »Ni več izgovorov, ta tekma bo velika, v četrtfinalu moramo zmagati.«

Profesor, ne pa desetar

Ker francosko reprezentanco spremljamo že od začetka Eurobasketa, imamo tudi zelo močan občutek, da v moštvu ni vse v redu, saj na tekmah prikazuje zelo presenetljivo dvoličnost in odsotnost pravega borbenega duha. Za selektorja Colleta tako in tako pravijo, da je videti bolj profesor kot odločen desetar, očitno pa se ta neodločnost prenaša tudi na izbrano vrsto. A pozor, v francoski reprezentanci je toliko kakovosti, ki lahko sproži uničujoči košarkarski val in pokoplje vsako moštvo. Tony Parker in tovariši so na tem evropskem prvenstvu nepredvidljivi, a odpisati ali podceniti se jih nikakor ne sme. To bi bila največja slovenska napaka.

 

 

Deli s prijatelji