EUROBASKET

Češki doktor košarke grozi našim junakom

Objavljeno 04. september 2013 15.56 | Posodobljeno 04. september 2013 15.57 | Piše: Drago Perko

Danes ob 21. uri slovenska reprezentanca proti Češki v Celju odpira Eurobasket 2013.

Mirza Begić bo pomemben slovenski adut. Foto: Roman Šipič/Delo

Hrvaški in španski košarkarji bodo danes nekaj pred deveto že oprhani, prvi obračun v celjski dvorani Zlatorog bo za njimi, ko bodo Slovenci in Čehi šele stopali v areno. Slovenskim fantom bi utegnilo biti malce lažje. Vsaj 5000 src, prav toliko glasnih grl in 10.000 dlani bo pozdravilo zasedbo selektorja Božidarja Maljkovića. »Zdaj ali nikoli,« je slišati po Celju, ki ga je zajel košarkarski vrvež, prebudila pa se je tudi Ljubljana.

Plejmejkerja sta dvometraša

Slovenija bo domači nastop na prvenstvu stare celine začela proti Čehom, ki veljajo za avtsajderja v skupini C. Na prvenstvu nastopajo tretjič. Leta 1999 so bili v Franciji 12., pred šestimi leti v Španiji pa so se poslovili s tremi porazi že v predtekmovanju. Za nameček so vmes izpadli v košarkarsko drugo ligo, a so se leta 2012 skozi kvalifikacije prebili do tako želene vstopnice za Slovenijo. »Naša reprezentanca je kakovostno napredovala. Še pred dvema letoma smo igrali v diviziji B, zdaj pa smo se prebili na Eurobasket. V Slovenijo smo pripeli z dobro mešanico generacij,« pravi 33-letni veteran Jiri Welsh, ki je med letoma 2000 in 2002 nosil dres Union Olimpije.

Čehom se je odvalil kamen od srca, saj je slab teden pred začetkom Eurobasketa okreval kapetan Petr Benda. Poleg Welsha in Bende bodo morali biti Slovenci še kako pozorni na Luboša Bartona (33 let, igra v Nemčiji, leta 1999 je bil 2. strelec evropskega prvenstva v Franciji) ter Jana Veselyja (23 let, Washington) in Tomaša Satoranskega (21 let, član Sevile). Ekipo vodi 39-letni selektor Pavel Budinsky (leta 2007 je bil v Španiji pomočnik), v času priprav so odigrali sedem tekem, zmagali so le dvakrat (ugnali so Ruse z 72 : 74).

Selektorja Budinskega dobro pozna Matej Venta, ki je svoj čas igral v Krki, danes pa je član češkega Dečina, ki ga vodi prav Budinsky. »Na Češkem velja za doktorja košarke. Izjemen taktik je, ekipo zna motivirati, za nameček pa je izjemno čustven,« ne skopari s pohvalami Venta. O moštvu pa dolenjski branilec meni: »Čehi so izjemni atleti, organizatorja igre Welsh in Satoransky imata več kot dva metra, zato bi lahko imela Slovenija nekaj težav.« Venta bo danes tudi sokomentator na češki nacionalni televiziji.

Kot da je zadnja tekma

»Češka bo hud zalogaj, saj gre za reprezentanco, ki igra moderno košarko, v svojih vrstah ima izkušene in dobre igralce in lahko igra povsem neobremenjeno,« opozarja Maljković, ki že vseskozi opozarja, da se prvenstvo začenja s Češko, ne pa s pripravljalnimi tekmami. »Pokazali so, da so prava ekipa. Imajo izrazito atletsko moštvo brez izrazitih centrov. Pričakujem, da bodo proti nam poskušali do uspeha tudi s consko obrambo in conskim pritiskom. To bi bil lahko tudi temelj za njihove hitre protinapade ter lahko dosežene točke,« opozarja Maljkovićev pomočnik Aleksander Sekulič, ki ni spregledal še ene češke specialnosti – v kontro se poženejo tudi takrat, ko koš prejmejo.

Pomembnosti naloge se zavedajo tudi igralci, v prvi vrsti Mirza Begić, ki je zablestel na prvenstvu v Litvi. »Tudi letos smo delali dobro. Komaj čakamo, da se tekmovanje začne. Igrati pa moramo tako, kot da je to zadnja tekma,« opozarja Mirza pred uvodnim sodniškim metom. Slovenci in Čehi so se nazadnje pomerili leta 2004 v kvalifikacijah za EP 2005, v Škofji Loki je bilo 95:66 za Slovence. Dva iz zdajšnje postave naše vrste, Jaka Lakovič in Nebojša Joksimović, sta se takrat vpisala med strelce.

Pet tekem v Celju

Slovenski košarkarji bodo vse tekme v skupini C odigrali v celjski dvorani Zlatorog ob 21. uri. Po odprtju s Češko sledijo obračuni s Španijo (jutri), z Gruzijo (7. september), s Hrvaško (8. september) in Poljsko (9. september).

Deli s prijatelji