DRUGI DAN EP

Čehi arhivirani, danes sproščeno nad Špance

Objavljeno 05. september 2013 12.20 | Posodobljeno 05. september 2013 12.25 | Piše: STA, R. T.

Slovenski košarkarji bodo drugi dan Eurobasketa v celjski dvorani Zlatorog igrali proti evropskim prvakom Špancem.

Fotografija je simbolična.

CELJE – Slovenija je na evropskem prvenstvu v Celju prebila led in zabeležila prvo zmago. A časa za slavje ni, saj slovensko ekipo že danes čaka nova preizkušnja, in sicer ob 21. uri proti prvakinji zadnjih dveh evropskih prvenstev v Španiji.

Izbranci selektorja Božidarja Maljkovića so že v uvodnem nastopu postavili na preizkus živce slovenskih ljubiteljev športa. Češko so premagali šele v zaključku z 62 : 60.

Pravijo, da bo zdaj lažje

Slovenski košarkarji so bili po prvi tekmi enotni, da so uspešno opravili prvo nalogo, zato bo zdaj precej lažje igrati. Priznali so, da so imeli tremo, da so se zavedali vloge favorita, da so zato igrali nesproščeno ter v krču in da bo verjetno to mimo že do tekme s Španijo.

»Španija je brez dvoma eden glavnih favoritov za končno zmago, tako da bomo lahko igrali precej bolj sproščeno. Poraz ne bi bil nič tragičnega in mislim, da bomo mi tokrat v položaju, v katerem so bili Čehi prvi dan,« pravi kapetan Jaka Lakovič.

Španci so pometli s Hrvati

Španija ima navkljub odsotnosti kar nekaj velikih imen še vedno izjemno močno reprezentanco. Manjkajo Pau Gasol, Juan Carlos Navarro, Serge Ibaka, Nikola Mirotić, Victor Sada, Felipe Reyes, vseeno pa imajo štiri igralce iz lige NBA – to so Jose Calderon (Detroit Pistons), Ricky Rubio (Minnestota Timberwolves), Victor Claver (Portland Trailblazers), Marc Gasol (Memphis Grizzlies) –, vsi ostali člani pa igrajo v izjemno močnem španskem prvenstvu.

Imajo tudi novega trenerja Juana Orenga, za katerega je to prvo veliko tekmovanje. Prej je bil sicer pomočnik Sergia Scariola na dveh EP, svetovnem prvenstvu 2010 in olimpijskih igrah 2012. Kot igralec je Orenga nastopil na štirih EP, OI 1992 in dveh SP.

Španija je uvodno tekmo v Celju dobila nadvse prepričljivo. Premagala je Hrvaško z 68 : 40, najboljši strelci pa so bili Rudy Fernandez (15 točk, 8 skokov), Marc Gasol (14 točk, 11 skokov) in Jose Calderon (13 točk).

Deli s prijatelji