EUROBASKET

Brez težav z mero postelj, želijo pa vzeti mero Hrvatom

Objavljeno 05. september 2015 12.21 | Posodobljeno 05. september 2015 12.21 | Piše: Drago Perko

Jure Balažić meni, da če bodo preveč nežni, se bodo Hrvatje razleteli po parketu.

Miha Zupan in Alen Omić na treningu v zagrebški Areni pred dvobojem s Hrvaško. Foto: Drago Perko

ZAGREB –Boljšega uvoda v 39. evropsko košarkarsko prvenstvo si skoraj ne bi mogli želeti. Slovenija bo na svojem 12. EP danes ob 21. uri igrala z gostitelji Hrvati, enimi od favoritov eurobasketa, ki ga poleg naših južnih sosedov gostijo še Francozi, Nemci in Latvijci. Slovenija se podaja v boj za eno od štirih mest v skupini C, ki vodijo v osmino finala. To bo že 28. medsebojna tekma sosedov, Hrvati v zmagah vodijo s 15:12, Slovenci pa še niso pozabili bolečega poraza na zadnjem prvenstvu v Sloveniji. Hrvati so v Celju po podaljšku strli odpor Gorana Dragića in soigralcev – domačo reprezentanco je ta poraz nato tepel vse prvenstvo. Napočil je čas za maščevanje! Zagrebška dvorana Arena je razprodana, prireditelji pa pričakujejo Slovenijo v malem. Za domačine bi bil velik uspeh, če bodo preglasili Janeze. Po zadnjih podatkih bo skoraj pol zagrebške dvorane navijalo za Slovenijo, tretjina teh bo prišla z vlaki in avtobusi. Domači varuhi reda in miru trdijo, da so pripravljeni in da bodo poskrbeli za varnost slehernega Slovenca, ki bo prišel navijat za Jureta Zdovca in igralce.

Slovenska reprezentanca je v Zagreb prispela včeraj nekaj pred 12. uro, slabo uro zatem so Zoran Dragić in soigralci že preizkusili parket in obroče v dvorani. Prav okolica dvorane pa je na poti od Ljubljane do Zagreba tudi edino, kar naključnega obiskovalca opomni, da Hrvaška gosti evropsko prvenstvo. Z glavo je včeraj zmajeval tudi Tomaž Ambrožič, ki s svojo marketinško agencijo SV-RSA trži prvenstvo. Prostovoljci se trudijo narediti vtis in olajšati porodne krče tekmovanja, dobro jim gre od rok. Med temi 150 iz vse Evrope je tudi Slovenka Manca Ličen. Dve prostovoljki pa sta včeraj rešili Zorana Dragića, ki je po treningu pozabil natikače in telefon. »Vsaj za selfi bi mu lahko rekli,« sta mladi Hrvatici objokovali svojo zmedenost, ko ju je Zoki očaral s svojim filmskim nasmehom. Se razume – Dragić ni skrival hvaležnosti zavoljo poštenosti in najdbe.

Pod drobnogledom sta bila Uroš Slokar in njegov desni gleženj. A je bila bojazen odveč. Sloki je pod budnim očesom dr. Marka Macure brez težav opravil trening, danes pa je nared, da se pod košem bode s hrvaškimi hrusti. »Koši so mehki in primerni. V tej dvorani še nisem igral, imam pa zaradi osvojene lige ABA na hrvaško prestolnico prijetne spomine,« je svoj lonček o hrvaških vtisih pristavil dobro razpoloženi Jaka Blažič. Reprezentanca bo skoraj teden dni stanovala v zagrebškem hotelu Panorama, košarkarji pa težav z velikostjo postelj nimajo. Hrvati so se ognili blamaži, ki so si jo dovolili nemški hotelirji, ki so bili primorani daljšati postelje za nemške, turške, srbske, italijanske, islandske in španske centre.

Ne na fin način

Bolj kot s postrežbo v restavraciji in mehkobo žimnic ter postelj se Slovenci ubadajo s konkurenco. »V napadu moramo igrati zbrano in izgubiti čim manj žog, da preprečimo hrvaški nasprotni napad. Tu prednjačita Bojan Bogdanović in Mario Hezonja. Če Bogdanović že dobi žogo, pa je treba narediti vse, da ne sklene akcije, kot želi. Nevaren je tudi z igro po globini. Ante Tomić pa velja za njihovega drugega organizatorja igre. Kreira igro in ustvarja presežek za sebe. Na vse to smo opozorili igralce. Že zdaj pa nam je jasno, da nimamo nobenih možnosti, če bomo igrali fino, kot bi to hoteli oni. Agresivni bomo že na njihovi polovici, ko bomo poskušali preprečiti in otežiti organizacijo napada!« je vtise o analizi Hrvatov strnil Zdovčev pomočnik Gašper Potočnik. Strokovnemu štabu se je pridružil tudi Grk Stefanos Dedas, ki je vmes vodil priprave Zdovčevega turškega kluba Gaziantepa. »Dovolj je bilo priprav, naj se začne!« je bil odločen kapetan Jure Balažić, ki je potrdil, da s soigralci Hrvate dobro pozna. »Seznanjeni smo z glavnimi akcijami, pozorno smo jih skavtirali. Če bomo preveč nežni, se bodo razleteli po parketu, tega jim ne smemo dovoliti,« je v bojnem razpoloženju sklenil Balažić. »Z vsakim lahko igramo, tudi s Hrvati. Kot pa sem rekel že nekajkrat v tem tednu – bližje ko je tekma, bolj sem prepričan, da jih lahko premagamo,« Zdovca, rahlo je prehlajen, tudi po prihodu v Zagreb ni zapustil optimizem.

Hrvati so trening za javnost zaprli. Včeraj nekaj pred 16. uro pa se je selektor Velimir Perasović odločil, da bo v ekipi tudi rahlo poškodovani Marko Tomas. »Precej dela nas čaka. Če ne bomo odgovorili z agresijo in čvrstostjo, nas bodo Slovenci pometli z igrišča. Imajo precej boljšo ekipo, kot je to moč trditi na osnovi igralskega kadra. Sestavili so homogeno moštvo, ki lahko premaga vsakogar,« pa je hrvaški selektor popihal na slovensko dušo. Zdovc je sinočnji trening odpovedal, igralcem je namenil še en sestanek, danes dopoldne pa bodo nekajkrat vrgli na koš. Potem naj se šov začne. Kako s Hrvati, pa je Zdovc pokazal leta 2009, ko jih je ugnal v četrtfinalu EP na Poljskem.

Deli s prijatelji