EUROBASKET 2015

Blamaža Hrvaške, Finci namučili Srbe

Objavljeno 14. september 2015 01.25 | Posodobljeno 14. september 2015 02.17 | Piše: STA, S. U.

V Lillu znanih vseh osem četrtfinalistov, zadnja vozovnica Litvi.

LILLE – Z večerno tekmo med Litvo in Gruzijo (85 : 81) se je na evropskem prvenstvu v košarki – njegov zaključni del gosti francoski Lille – tekmovanje prevesilo v četrtfinale. Kot zadnji so se vanj po težki in izenačeni tekmi uvrstili Litovci, že pred tem so bile med najboljšimi osmimi Španija, Grčija, Francija, Latvija, Srbija, Češka in Italija.

Danes so za začetek Čehi presenetili Hrvaško, ki je izgubila z 59 : 80. V naslednji tekmi košarkarji Srbije niso dovolili podobnega presenečenja, brez večjih težav so premagali Finsko s 94 : 81. Še manj zapletov je bilo pri tretjem potniku v četrtfinale, saj je Italija v obračunu osmine finala Izrael odpravila kar z 82 : 52.

V večerni tekmi pa je Litva, poraženka finala EP pred dvema letoma v Sloveniji, odigrala pravo srhljivko z Gruzijo. Ta se je komajda prebila iz »slovenske« skupine v Zagrebu, a se je favoritom dobro upirala. Pravzaprav je bila še tik pred koncem v igri za napredovanje, saj sta bili ekipi povsem skupaj celotno tekmo, nazadnje pri 80 : 79 le 40 sekund pred koncem. A na koncu je za litovsko zmago lastnoročno poskrbel njen prvi mož, Jonas Mačiulis. Ne le da je zbral kar 34 točk, imel je mirno roko pri zadnjih prostih metih nekaj sekund pred koncem (skupno jih je metal 9 : 9) ter priigral svoji ekipi neulovljive štiri točke naskoka. Pri Gruzijcih je Zaza Pačulia zbral 23 točk.

Že v soboto so se v četrtfinale prebile Latvija, Grčija, Španija in Francija. Latvija je v osmini finala izločila Slovenijo, Španija je bila boljša od Poljske, Francija od Turčije, Grčija pa je ugnala Belgijo.

Četrtfinale se bo začel v torek s tekmama Španija – Grčija in Francija – Latvija, v sredo pa bosta še obračuna Srbija – Češka in Italija – Litva.

Deli s prijatelji