EUROBASKET

Azzurri utišali kritike

Objavljeno 19. september 2013 19.04 | Posodobljeno 19. september 2013 19.06 | Piše: Marko Uršič

Luigi Datome je popeljal Italijo v četrtfinale, kjer jih drevi čaka Litva.

LJUBLJANA – Je košarkarski revolucionar Giuseppe Garibaldi. Tudi po videzu, z brado in lasnim čopom. Luigi Datome je med najboljšimi italijanskimi košarkarji na Eurobasketu, pravi odločilni dejavnik na tekmah pa tudi novi član NBA-moštva Detroit Pistons. Italija se bo drevi na evropskem prvenstvu z Litvo udarila za mesto v polfinalu, po eni od tekem azzurrov pa smo na mešanem novinarskem območju stožiške dvorane fanta iz mesta Montebelluno povprašali o uspešni poti Italijanov in njega na EP.

Pred dnevi je izjavil, da so izidi italijanske reprezentance na tem Eurobasketu nad pričakovanji. »Zagotovo. Vsi so pričakovali drugo oziroma niso pričakovali, da bomo prešli uvodni del tekmovanja. Tam smo ostali neporaženi, v drugem delu smo izgubili dve tekmi, a na koncu ugnali Španijo. Tudi po porazih s Slovenijo in Hrvaško smo z moralo ostali na visoki ravni, na tem evropskem prvenstvu ni nepremagljivega moštva. Ker smo med drugim premagali Grčijo, Finsko in Španijo, menim, da smo zasluženo v četrtfinalu,« je pojasnil Luigi, ki mu je povšeči tudi dejstvo, da so se azzurri iz moštva poražencev v zadnjih letih preobrazili v borce, ki niti v težkih trenutkih ne popustijo in so se proti Španiji tudi zmagoslavno vrnili. Italijanska igra je tudi lepa za oko, recimo, kako kroži žoga v napadu. »Ko imamo žogo, smo lepi za videti. V nasprotnem primeru, ko tekmeci pritiskajo in ko kdo išče svojo individualno rešitev, smo manj tekoči, postanemo bolj predvidljivi. To je bila na tem prvenstvu malce naša težava,« je povedal 25-letni in 203 cm visoki možakar, ki je zadnjih pet let nastopal za prvoligaša iz Rima.

Slovencev ni 
nemogoče premagati

Na tem Eurobasketu so zahodni sosedi igrali tudi s Slovenijo in občutili njeno moč na krilih navijačev. »Tu je lepo vzdušje, a ne menim, da je to stvar, ki jim tako odločilno pomaga. V Evropi so namreč še bolj vroča igrišča. Je pa lepo vzdušje, lepo je igrati proti njim, to je zanje gotovo spodbuda, a ne takšna, da bi rekli, da je proti njim nemogoče zmagati,« je menil. Kaj pa meni o slovenskem NBA-igralcu Goranu Dragiću? »Odličen je. Dragića smo tu občutili tudi na naši koži. Je kompleten igralec, tudi telesno, resnično zelo dober košarkar,« je namignil. Datome je julija podpisal dveletno in 3,5 milijona dolarjev vredno pogodbo z Detroitom. Kaj pa najboljši igralec italijanske lige v svoji debitantski sezoni pričakuje v NBA, v klubu, ki je daleč od šampionskih časov, trikrat je bil prvak v NBA, ko so igrali tudi Isiah Thomas, Dennis Rodman, Joe Dumars ...? »To je bilo drugo obdobje. Upam, da bom v moštvu našel svoj prostor, naš cilj bo uvrstitev v končnico. Je veliko zagona, veliko novih igralcev. A zdaj mislim na reprezentanco, potem bo čas za Detroit,« je sklenil Luigi Datome. 

Slovenijo je zabavno gledati

Pred dvorano v Stožicah smo ujeli tudi Johnnyja Rogersa, nekdanjega NBA-košarkarja, ki je zamenjal tudi kopico španskih, italijanskih in grških klubov. S Panathinaikosom je bil dvakrat evroligaški prvak. Na Eurobasketu je v vlogi skavta Oklahome City Thunderja, kluba iz lige NBA. »Tu ne spremljamo nobene reprezentance prav posebno. Smo pa v prvem delu nemško in tamkajšnje košarkarje. Kakovost košarke na tem prvenstvu je zelo dobra, Slovenijo pa je zabavno gledati. Igrajo s srcem, borijo se, za seboj pa imajo tudi navijače,« je pojasnil Rogers. 

Deli s prijatelji