KOŠARKA

Ali se bo v Zlatorogu 
zlomil mlajši Gasol?

Objavljeno 05. september 2013 17.10 | Posodobljeno 04. september 2013 22.32 | Piše: Drago Perko

Košarkarji Slovenije se bodo drevi ob 21. uri v Celju udarili z evropskimi prvaki Španci.

Španski košarkarji so prišli v Slovenijo kot eden glavnih favoritov za zlato kolajno, v prid jim je tudi statistika preteklih tekmovanj, saj so tako rekoč abonirani na visoka mesta. Španska reprezentanca se je na zadnjih sedmih evropskih prvenstvih vsakič uvrstila med prve štiri ekipe v Evropi. Dvakrat je postala evropski prvak (v letih 2009 in 2011), trikrat je osvojila srebrno medaljo (1999, 2003, 2007), leta 2001 je bila tretja, 2005 pa četrta. Današnja zasedba aktualnih prvakov je povsem spremenjena in sila oslabljena, manjka kup asov, Juan Carlos Navarro, Pau Gasol, Felipe Reyes, Serge Ibaka, nastopu se je odpovedal tudi Nikola Mirotic. »Španija je glavni favorit prvenstva. V zadnjih letih je postala košarkarska velesila, ki bi lahko sestavila dve reprezentanci in obe bi se borili za vrh. Igrajo zelo hitro košarko z odličnimi posamezniki,« je pred 2. krogom na Eurobasketu jasen slovenski selektor Božidar Maljković, ki razmere v Španiji dobro pozna in zato zelo ceni njihove igralce. No, tudi Španci z izjemnim spoštovanjem izgovarjajo njegovo ime. Čeprav je španski selektor Juan Orenga v Slovenijo pripeljal malodane B-reprezentanco, so njegovi izbranci še vedno vredni strahospoštovanja.

Pot iz bratove sence

»Brata ne pogrešam, dovolj pogosto se srečava. Domačim novinarjem sem večkrat povedal, da nas ne sme skrbeti za košarkarje, ki se nam niso mogli pridružiti, saj nam ti ne morejo pomagati,« je jasen mlajši Gasol, ki je vsem nejevernežem dokazal, da se v reprezentanci ni znašel zaradi Paujeve avtoritete in vpliva. Marc se je iz bratove sence umaknil lani, zadnji korak pa je naredil v minuli sezoni lige NBA, kjer so ga razglasili za najboljšega obrambnega igralca. »Ko te začnejo priznavati zaradi tvojih sposobnosti, se počutiš dobro. Marc je naredil velik korak, predvsem mentalni, zdaj bo tudi bolj samozavesten,« je bil Marcovih bleščečih nastopov vesel tudi njegov nekdanji trener Lionel Hollins. Moštvo Memphisa se je letos uvrstilo v konferenčni finale lige NBA, kjer pa jih je s 4 : 0 premagal San Antonio. Osemindvajsetletni in 216 centimetrov visoki Gasol Junior je bil izbran tudi v drugo peterko lige.

Poleg Pauja in Marca pa košarkarsko dinastijo Gasol sestavlja še tretji brat, 19-letni Adria. »Z Marcom se dobro poznava, skupaj sva igrala v Gironi, zato je z veseljem poslal brata na naš kamp v Kranjsko Goro,« nam je pred slabim mesecem razlagal Gregor Fučka, MVP evropskega prvenstva leta 1999 in bodoči trener. »V dveh tednih, kolikor je bil Adria z nami na treningu, je izjemno napredoval,« je pohvalil najmlajšega Gasola, ki se je šolal v ZDA, a je šolanje prekinil in se vrnil v Španijo, kjer bo v novi sezoni igral za nižjeligaša CB Santfeliuenc.

 

Na zmago čakajo 14 let

Slovenija in Španija sta do zdaj odigrali 17 medsebojnih tekem. Španska A-vrsta je zmagala 13-krat, enkrat pa Španija B v času priprav na EP 1999. Slovenci so Špance nazadnje premagali 22. junija 1999 na evropskem prvenstvu. Bilo je 85 : 75, Matjaž Smodiš je k zmagi prispeval 27 točk. Prej je bila Slovenija boljša od Španije dvakrat zaporedoma na sredozemskih igrah leta 1993. Na zmago proti Španiji torej čakajo 5189 dni oziroma nekaj več kot 14 let.

 

Marc zasluži več kot Goran

Da te cenijo toliko, kolikor te plačajo, se zaveda tudi Marc Gasol. Decembra 2011 je z moštvom Memphis Grizzlies sklenil novo pogodbo, v prihajajoči sezoni mu bo pripadlo 11,2 milijona evrov bruto, s čimer je tudi najbolje plačani košarkar Eurobasketa. V slovenski reprezentanci ima najvišjo letno plačo Goran Dragić – 5,7 milijona evrov bruto.

 

Deli s prijatelji