EURO 2016

Wales vodi Britanijo, Rusi osramočeni domov

Objavljeno 22. junij 2016 09.53 | Posodobljeno 22. junij 2016 09.54 | Piše: Rok Tamše

Valižani so najuspešnejša otoška ekipa na nogometnem euru po predtekmovanju.

Tako je prvi zvezdnik Walesa Gareth Bale premagal ruskega vratarja Igorja Akinfejeva. Foto AP

Kakšna Anglija neki, šefi predtekmovalne skupine B na evropskem nogometnem prvenstvu v Franciji prihajajo iz Walesa. Valižani so sicer izgubili otoški derbi z Angleži, a so z zmagama proti Slovaški in Rusiji zasedli vrh lestvice z na papirju najboljšim izhodiščem za osmino finala. Prvi zvezdnik Walesa Gareth Bale in druščina so v 3. krogu demolirali Ruse že po prvih dvajsetih minutah, ko sta zadela Aaron Ramsey v 11. in Neil Taylor v 20. minuti. Piko na i končne zmage 3:0 je postavil Bale v 67. minuti. »Vedeli smo, da je vse odvisno od te tekme. Vse je bilo v naših rokah, pred tekmo smo si rekli, da gremo na igrišče uživat, da ne mislimo ničesar obžalovati. Verjetno je bila to najboljša reprezentančna tekma, kar sem jih odigral. Nismo si hoteli zgolj zagotoviti napredovanja. Želeli smo se zares potruditi in zmagati v naši skupini. Več ne bi mogli storiti, zato se že veselimo naslednje tekme,« je dejal Gareth Bale na veselje rojakov, ki se že veselijo nove uspešne zgodbe v izločilnih bojih. Moštvo Walesa deluje zares prepričljivo, selektor Chris Coleman dirigira lepo uglašenemu orkestru z dobro kombinacijo bojevitosti in tehnične dovršenosti. Ker so Angleži v zadnjem krogu le remizirali s Slovaško (0:0), so se morali zadovoljiti z bero petih točk na drugem mestu skupine B.

Medtem je selektor Rusije Leonid Slucki po neuspehu svoje izbrane vrste, ki je osvojila zgolj točko in že odpotovala domov, povlekel pričakovano potezo. »Prevzemam vso odgovornost. Imel sem dovolj časa, da bi našel primerne igralce, in ker mi to ni uspelo, je to moja napaka. Prav je, da kdo drug prevzame ekipo pred svetovnim prvenstvom, ki ga bomo gostili. Rad bi se opravičil ruskim navijačem za naše predstave, tako tistim, ki so bili v Franciji, kot tistim, ki so nas gledali pred malimi zasloni,« je bil iskren Slucki. Nekdanji vratar, ki se je rodil v Volgogradu, je pri le 19 letih moral končati nogometno pot, saj si je po padcu z drevesa, ko je reševal sosedovo mačko, poškodoval koleni in kar eno leto preživel v bolnišnici, rusko reprezentanco pa je prevzel avgusta lani. Na selektorski klopi je zamenjal Italijana Fabia Capella in ekipo, ki je bila že v izgubljenem položaju, popeljal na euro v Francijo, hkrati pa je tudi ostal trener aktualnega ruskega prvaka CSKA iz Moskve, ki ga vodi od leta 2009. Rusija je evropsko prvenstvo začela z remijem proti Angliji v Marseillu, kjer pa so bili v ospredju izgredi ruskih navijačev, zato je Evropska nogometna zveza (Uefa) rusko zvezo kaznovala z globo 150.000 evrov. Po incidentih na jugu Francije je zbornaja komanda postala nezaželena ekipa na euru, saj so ruski huligani povzročali preveč težav. Čeprav so jih 20 ekspresno nagnali iz države, se je kot v posmeh prirediteljem z zadnje tekme Rusije oglasil desničarski vodja ruskih huliganov Aleksander Šprigin. Razvpiti povratnik v Francijo je tik pred aretacijo celo poklical francosko tiskovno agencijo AFP po telefonu in sporočil, da je na stadionu v Toulousu: »Tu sem na tekmi z vstopnico.« Povedal je še, da so mu francoske oblasti pojasnile, da »ni deportiran, ampak le vrnjen«. »Schengenskega vizuma mi niso preklicali in vsi žigi so tu. Torej sem lahko legalno v Evropski uniji,« se je hvalisal. 

Albanski asi kot diplomati

Albanska evforija po zgodovinski nedeljski zmagi na evropskem prvenstvu v Franciji, z 1:0 so Albanci ugnali Romunijo, še traja. Dodatek k temu pa je sporočilo oziroma zahvala države, ki bo članom reprezentance podelila diplomatske potne liste. »Oni so naši veleposlaniki brez potnih listov, a premier Edi Rama bo vsem članom reprezentance omogočil diplomatske potne liste,« je povedal predsednik albanske nogometne zveze Armand Duka. Oglasil se je tudi Rama in pohvalil igralce in navijače ter poudaril, da so vsi pokazali, da je Albanija civilizirani del Evrope.

Hrvati so jo dobro odnesli

Evropska nogometna zveza (Uefa) je Hrvaško nogometno zvezo (HNS) kaznovala z globo 100.000 evrov, ker so na tekmi med Hrvaško in Češko v Saint-Etiennu hrvaški huligani na igrišče zmetali pirotehnična sredstva, vzklikali rasistična gesla ter prekinili tekmo za pet minut. Ob kazni je disciplinska komisija Uefe prepovedala HNS prodajati vstopnice huliganom. Uefa sicer vodi še eno preiskavo proti HNS, in sicer zaradi vedenja navijačev na tekmi 1. kroga EP 2016 proti Turčiji. Po tej tekmi je Uefa začela preiskavo zaradi pirotehnike in vdora navijača na igrišče po zadetku Luke Modrića. HNS, ki sta jo Uefa in Fifa že večkrat kaznovali, je morala v zadnjih petih letih zaradi različnih kazni odšteti že več kot 500.000 evrov. Zaradi svastike na igrišču v Splitu na tekmi proti Italiji v kvalifikacijah za letošnji euro je bila reprezentanca tudi ob točko.

Danes na euru

Danes bodo na euru končali predtekmovanje, saj bodo odigrali tekme 3. kroga še v skupinah E in F. Najprej sta na programu obračuna v skupini F, Islandija – Avstrija v Saint-Denisu in Madžarska – Portugalska v Lyonu, obe se začneta ob 18. uri. Vse štiri reprezentance so še v igri za napredovanje v osmino finala. Trenutni vrstni red: Madžarska 4 točke, Islandija in Portugalska po 2, Avstrija 1. Ob 21. uri je na vrsti še sklepno dejanje v skupini E s tekmama Italija – Irska v Lillu in Švedska – Belgija v Nici. Italijani so si z dvema zmagama že zagotovili napredovanje, preostale tri reprezentance na to še računajo. Trenutni vrstni red: Italija 6 točk, Belgija 3, Švedska in Irska po 1. Jutri in v petek sta prosta dneva, osmina finala se začne v soboto.

 

 

Deli s prijatelji