NAŠI SOSEDJE

Vse hrvaške sramote: toliko kazni so že plačali v zgodovini

Objavljeno 21. junij 2016 15.52 | Posodobljeno 21. junij 2016 15.53 | Piše: Mo. S.

Neprimerno skandiranje, prekinitve tekem, rasistični izpadi, bakle, prepovedani simboli in še kaj.

ZAGREB – Hrvaška nogometna zveza (HNS) je za nedavno divjanje huliganov v Franciji krepko kaznovanaimage, zgodovina pa kaže, da je Evropska nogometna zveza (Uefa) na njihov račun zaslužila že več kot pol milijona evrov.

Pri hrvaškem portalu 24sata so izračunali, koliko je njihova zveza že plačala, in dodali: »V Švici nič ne ostane neopaženo. Ustaški vzkliki, uporaba pirotehnike in neredi med navijači so možnost za krovno evropsko nogometno organizacijo, da po žepu udari našo zvezo.«

Najvišja kazen Hrvatom: 135 tisočakov

Spomnite se samo kljukastega križa na puljskem stadionu Poljud image (kazen: sto tisoč evrov) in škandalov pred kratkim na tekmah proti Izraelu in Madžarski (kazen: 135 tisoč evrov in dve domači tekmi v kvalifikacijah za SP 2018 pred praznimi tribunami). Zaradi dogajanja ne tekmi v Saint-Etiennu so si obetali kar izključitev z evropskega prvenstva, vendar se je Uefa tokrat izkazala za precej milo – sto tisoč evrov in prepoved prodaje vstopnic huliganom do konca prvenstva.

Preostale kazni hrvaški zvezi so bile nekoliko nižje – lani so jo zaradi rasizma in pirotehnike kaznovali s 50 tisočaki, leta 2014 pa so plačali 80 tisočakov zaradi neredov na San Siru v Milanu ter 60 tisočakov zaradi izgredov v Sofiji. Večkrat so kazen prislužili tudi v domačem Zagrebu, in sicer zaradi neprimernega skandiranja, prekinitev tekem, neprimerne organizacije, rasističnih izpadov, bakel, vdorov na zelenico, prepovedanih simbolov in še česa.

Skupaj so morali Uefi tako plačati že več kot pol milijona evrov.

Deli s prijatelji