EVROPSKO PRVENSTVO

Vojna namesto rendez-vousa

Objavljeno 13. junij 2016 09.00 | Posodobljeno 13. junij 2016 09.00 | Piše: Rok Tamše

V uvodu evropskega prvenstva nogometašev v Franciji so huligani poslali novo nevarno sporočilo nogometu, strpnosti in človeškemu dostojanstvu.

Foto: AP

MARSEILLE – Pred začetkom evropskega prvenstva nogometašev v Franciji, ki so ga poimenovali za pravcati rendez-vous, smo najpogosteje razpravljali o nevarnosti terorističnih groženj temu športnemu spektaklu, pa o stavkah v francoskem transportu in energetiki, ki bi lahko močno otežile potovanja na stotisoče navijačev, ki so se zgrnili v to deželo. Resda tega še vedno ne gre niti najmanj podcenjevati oziroma postavljati na stranski tir, toda še odločneje se bodo morali francoski policisti, vojaki in varnostniki spopasti s huligani, ki so jih dobili na obisk. Scene dogajanja na tribunah stadiona Velodrome v Marseillu, kjer sta se pomerili Anglija in Rusija, so bile vse kaj drugega kot del sodobne športne razglednice. Ruski huligani so se namreč mimo prešibkega pasu varnostnikov tik pred koncem tekme prebili v sektor z angleškimi navijači, začeli so padati udarci in zmerljivke. Mnogo navijačev je poskakalo čez ograje v notranjost stadiona oziroma na igrišče, saj so lahko samo tako pobegnili pred nasilneži. To pač ni nikakršen rendez-vous.

Bilance sobotnega dogajanja še ni, saj so se posamezni izgredi nadaljevali tudi po tekmi. Nekatera poročila javljajo o 35 ranjenih, notranji minister Bernard Cazeneuve pa je potrdil, da je angleški navijač huje ranjen in v smrtni nevarnosti. Pri Evropski nogometni zvezi (Uefa) že imajo krizne sestanke, preiskujejo obtožbe o rasističnem obnašanju ruskih navijačev in uporabljeno pirotehniko, sprožili so tudi postopek proti ruski nogometni zvezi. Odločitev naj bi bila znana že jutri, verjetno pa jo bodo Rusi odnesli z denarno kaznijo. Proti angleški zvezi Uefa postopkov za zdaj ni uvedla, pa čeprav so bili angleški navijači v četrtek in petek pred tekmo v Marseillu udeleženi v številne pretepe. Uefa je od francoskih prirediteljev zahtevala tudi, da poostri varnostne ukrepe. Tudi pri Uefi priznavajo, da angleški in ruski navijači na stadionu niso bili ločeno tako, kot bi se to lahko uredilo.

Deli s prijatelji