EURO 2016

Valižani do zgodovinske zmage na euru

Objavljeno 11. junij 2016 22.15 | Posodobljeno 11. junij 2016 22.15 | Piše: STA, S. U.

Valižanska nogometna reprezentanca je na uvodni tekmi skupine B na evropskem prvenstvu v Franciji v Bordeauxu premagala Slovaško.

Gareth Bale je prišel do 20. gola v dresu Walesa.

BORDEAUX – Valižanska nogometna reprezentanca je na uvodni tekmi skupine B na evropskem prvenstvu v Franciji v Bordeauxu premagala Slovaško z 2 : 1 (1 : 0). Za Wales sta zadela Gareth Bale v 10. in Hal Robson-Kanu v 81. minuti, pri Slovakih pa je bil uspešen Ondrej Duda v 61. minuti.

Dvoboj debitantov na prvenstvih stare celine so mnogi videli kot boj Garetha Bala na valižanski in Mareka Hamšika na slovaški strani. V uvodu tekme je tudi kazalo, da bo tako, a so pozneje svoj pečat pustili tudi drugi nogometaši, najmočnejšega pa rezervist Walesa Robson-Kanu, ki je svoji domovini prinesel prvo zmago v Franciji.

Stadion Stade de Bordeaux, gledalcev 40.000, sodniki: Moen, Haglund in Andas (vsi Norveška)

Strelci: 1 : 0 Bale (10.), 1 : 1 Duda (61.), 2 : 1 Robson-Kanu (81)

Wales: Ward, Davies, A. Williams, Chester, Ramsey (od 88. Richards), Edwards (od 69. Ledley), Allen, Taylor, Gunter, Bale, J. Williams (od 71. Robson-Kanu)

Slovaška: Kozačik, Švento, Durica, Škrtel, Pekarik, Hamšik, Hrošovsky (od 60. Duda), Kucka, Weiss (od 83. Stoch), Mak, Duriš (od 60. Nemec)

Rumeni kartoni: Hrošovsky, Mak, Weiss, Kucka, Škrtel

Rdeči karton: /

Vse zanimivo dogajanje v prvem polčasu so gledalci videli že v uvodnih desetih minutah. Na sceno je stopil Bale. Patrik Hrošovsky, ki igra na Češkem za Viktorio iz Plzna, je napravil prekršek in zakrivil prosti strel. K žogi, ki je bila 25 metrov oddaljena od gola Slovakov, je stopil zvezdnik madridskega Reala in jo poslal čez živi v zid in v mrežo.

Kot zanimivost velja omeniti, da je Bale svoj prvi gol v reprezentančni karieri dosegel prav proti Slovakom – in to iz prostega strela. Današnji pa je bil že njegov 20. v dresu Walesa, ki je tako prišel do prvega gola na velikih tekmovanjih po SP 1958.

V drugem polčasu so Slovaki prevzeli pobudo, ki se jim je obrestovala v 61. minuti. Po 52 sekundah v igri je namreč izid izenačil Ondrej Duda. V 81. minuti pa so Valižani ponovno povedli. Readingov napadalec Hal Robson-Kanu je v kazenskem prostoru po nekoliko srečni podaji Arsenalovega vezista Aarona Ramseyja prišel do strela, žogo slabo zadel, a dovolj dobro, da je pretentala slovaškega vratarja, ki je odletel v svojo desno smer, žoga pa je počasi prečkala črto levo od njega.

Valižani bodo naslednjo tekmo igrali 16. junija proti Angliji v Lensu, Slovaki pa se bodo dan prej pomerili z Rusi v Lillu.

Deli s prijatelji