EURO 2016

Selektor Hrvaške Ante Čačić je prehodil pot od junaka do bedaka

Objavljeno 27. junij 2016 09.24 | Posodobljeno 27. junij 2016 09.24 | Piše: R. T.

V četrtfinale evropskega nogometnega prvenstva v Franciji so se uvrstile reprezentance gostiteljev, Poljske, Walesa, Portugalske. Hrvate močno peče poraz s Portugalsko v sodnikovem podaljšku.

Ricardo Quaresma je v 117. minuti premagal hrvaškega vratarja Danijela Subašića. Foto: AP

PARIZ – Slovo hrvaških nogometašev z evropskega prvenstva po porazu v osmini finala je bilo zelo čustveno. Mnogo strokovnjakov in sploh njihovih navijačev je menilo, da si zaradi sloga igre in učinkovitosti Hrvaška zasluži prostor med najboljšimi reprezentancami stare celine, ni bilo malo tistih, ki so ognjene videli že kar v finalu. Toda to je bil račun brez krčmarja, v njegovi vlogi pa so se znašli Portugalci, ki so naše južne sosede premagali z zadetkom Ricarda Quaresme v 117. minuti, torej tri minute po izteku podaljška, potem ko v rednem delu nismo videli zadetka v taktično zahtevnem, neprivlačnem dvoboju brez izrazitih priložnosti za zadetek. Večina močno razočaranih hrvaških asov ni bila pripravljena na pogovor z novinarji po tekmi, so se pa oglasili prek spleta. »Hvala vam, Hrvati in Hrvatice! Ni pomembna odbojka, rokomet, košarka, vaterpolo, smučanje, atletika ali nogomet. Zapomnite si, nad vsem je Hrvaška. Radi vas imamo, oprostite nam za neuspehe,« je sporočil Vedran Ćorluka. »Ponosen sem, da sem del te ekipe. Hvala vsem za podporo,« je dejal Ivan Perišić. »Naše sanje so končane. To je težak udarec za nas, saj smo si zaslužili veliko več. Hvala vsem navijačem za podporo,« je bil iskren Ivan Rakitić. Nastop hrvaških nogometašev na euru v Franciji je pridobil pomembnost, potem ko je nastal incident z gorečimi baklami na igrišču med njihovo tekmo s Češko v Saint-Etiennu. Tako so igralci v kockastih dresih igrali tudi proti huliganizmu in z dobrimi igrami dodatno poenotili rojake v domovini, ki so ostro obsodili izpad podivjane skupine, ki na primitiven in nasilen način izraža nezadovoljstvo z vodstvom Hrvaške nogometne zveze (HNS).

Danes na euru

Na evropskem prvenstvu bomo danes dobili še zadnja četrtfinalista. Ob 18. uri se bosta v Saint-Denisu pomerili Italija in Španija, ki sta se pomerili tudi v finalu prejšnjega eura v Ukrajini in na Poljskem. Takrat so Španci zmagali s kar 4:0. Ob 21. uri pa je v Nici na programu dvoboj Anglije in Islandije. To tekmo bodo sodili slovenski sodniki. Glavnemu Damirju Skomini bodo pomagali Jure Praprotnik in Robert Vuk v vlogi pomočnikov, četrti sodnik bo Španec Carlos Velasco, dodatna sodnika bosta še dva Slovenca, Matej Jug in Slavko Vinčić

Po grenki izkušnji so hrvaški strokovnjaki in navijači našli krivca za poraz v selektorju Anteju Čačiću, ki je po tekmi dejal: »Skoraj 120 minut smo bili boljši nasprotnik, si ustvarjali priložnosti, Portugalci pa so se zgolj branili. Bolj se je tekma bližala koncu, bolj smo bili nevarni, vendar nismo zabili gola in nazadnje so nas znali Portugalci kaznovati za eno napako, ki smo jo naredili na njihovi polovici, sledil je protinapad in dobili smo gol. Pač tako je v nogometu, ni nujno, da napreduje boljša ekipa, zmaga namreč tisto moštvo, ki doseže gol, oni so ga dali, mi ne.« Čačić je z dobrimi igrami in rezultati v skupinskem delu tekmovanja utišal nergače in kritike, toda od junaka do bedaka je kratka pot. Javnost je namreč razkuril z dejstvom, da je prvo menjavo opravil šele v 88. minuti, čeprav je bilo že dolgo jasno, da ognjeni potrebujejo sveže moči na igrišču. Očitajo mu predvsem, da bi moral veliko prej zamenjati prvega napadalca Maria Mandžukića, ki se ni izkazal. »Porazov, v katerih si dal vse od sebe, ne doživljam tako. Gremo domov, čeprav nismo izgubili niti ene tekme v 90 minutah, Portugalska pa napreduje, pa ni dobila niti ene. To je tako. V tekmi s Španijo sem bil doktor, zdaj pa sem kmet. Ronaldo je proti nam samo enkrat streljal proti vratom. Bi moral menjati? Morda tega sploh ni bilo treba. Kalinić je v celem letu zabil en samcat gol v Italiji. Mandžukić je naš prvi napadalec, včasih je treba nanj čakati. Povejte mi, po katerem parametru je bila Portugalska boljša od nas. Ponosno gremo domov, saj smo dostojno predstavljali državo. Mar niso vsi rekli, da smo igrali najlepši nogomet na euru?« je včeraj pred odhodom v domovino pojasnjeval Čačić. Strelec zmagovitega zadetka Ricardo Quaresma je razumljivo sijal od sreče: »Počutim se, kot da bi zmagali v finalu. Igrali smo proti res dobri ekipi, v pravem trenutku smo dali gol. Pomembno je bilo, da smo ves čas verjeli, da lahko dosežemo gol. Zdaj se moramo spet zbrati in razmišljati o Poljski.« Dvaintridesetletni član Bešiktaša je tudi okrcal hrvaške igralce: »Nekateri od njih so imeli predolge jezike in so veliko govorili pred tekmo, čeprav se ve, kje je treba govoriti – na igrišču.«

Portugalska se bo v četrtek v četrtfinalu pomerila s Poljsko, ki je bila boljša od Švice po streljanju kazenskih strelov. Poljaki so povedli v 39. minuti, ko je zadetek dosegel Jakub Blaszczykowski, s pravim evrogolom, tako imenovanimi škarjicami, je v 82. minuti izenačil Xherdan Shaqiri, v podaljšku pa se mreži nista zatresli. V loteriji enajstmetrovk je bil osmoljenec Granit Xhaka, ki je zgrešil vrata. Wales je po pričakovanjih, a z veliko truda in sreče, premagal Severno Irsko. Ta si je gol zabila kar sama, nesrečnež je bil Gareth McAuley v 75. minuti, ko je premagal svojega vratarja po predložku Garetha Bala. Včeraj so se v četrtfinale uvrstili tudi gostitelji turnirja. Trikolorje so Irci sprva presenetili z zadetkom Robbieja Bradyja že v 2. minuti z bele točke, potem ko je enajstmetrovko zakrivili Paul Pogba. Francozi so nato potrpežljivo mleli trdožive Irce, zadetka za popoln preobrat je dosegel Antoine Griezmann v 58. in 61. minuti. Irci so od 66. minute igrali z igralcem manj, saj si je zaradi grobega prekrška rdeči karton in izključitev prislužil Shane Duffy. Francozi se bodo v četrtfinalu pomerili z zmagovalcem drevišnjega dvoboja med Anglijo in Islandijo.   

Kadilec Nainggolan

Belgijski nogometni reprezentant Radja Nainggolan je eden od tistih nogometašev, ki kadijo, to pa ne moti njegovega selektorja Marca Wilmotsa. Ta je dejal, da ima odlični vezist Rome med reprezentančnimi akcijami vselej sobo z balkonom. »Da, Radja kadi. To je navada, veliko ljudi v Franciji in Italiji kadi. Ne bom ga ustavljal, če je to tisto, kar potrebuje. Sem prilagodljiv, ko pride do takšnih stvari. Gre za njegovo telo. Kajenje me ne moti, če je le dober na igrišču. Vedno poskrbim, da ima sobo z balkonom, saj tako ne more sprožiti alarma. Verjamem, da je edini v belgijski reprezentanci, ki kadi. Verjamem tudi, da bi razdejal sobo, če bi mu prepovedali pokaditi pet ali šest cigaret na dan. To je njegova težava, tudi če to pomeni, da se bo moral upokojiti pri 30 letih,« razmišlja Wilmots. 

 

Deli s prijatelji