EP 2016

Ronaldo: Hrvate bomo gledali naravnost v oči

Objavljeno 24. junij 2016 14.21 | Posodobljeno 24. junij 2016 14.21 | Piše: R. T.

Na evropskem nogometnem prvenstvu v Franciji se jutri začnejo tekme osmine finala. Obračun med branilci naslova Španci in Italijani bo ponovitev finala s prejšnjega eura.

Kapetan Portugalske Cristiano Ronaldo se pripravlja na obračun s Hrvati.

Verjetno ni treba posebno ugibati, če hočemo izpostaviti tri največja presenečenja v predtekmovanju evropskega nogometnega prvenstva v Franciji. Med 10. in 22. junijem so turnir najboljših reprezentanc na stari celini, na katerem prvič igra kar 24 ekip, najbolj zaznamovali debitant Wales s prvim mestom v skupini B, Madžarska s prvim mestom v predtekmovalni skupini F in še dve debitantki, Severna Irska in Islandija, ki sta se uvrstili v osmino finala, negativno pa odmeva izpad Švedske po skupinskem delu tekmovanja. V drugo kategorijo presenečenj lahko uvrstimo vidne igre tretje debitantke Albanije, ki je osvojila tri točke po zgodovinski zmagi proti Romuniji, polom Rusije na celi črti, točkovno ničlo Ukrajine in le tretje mesto Portugalske v skupini F, s čimer se je skozi šivankino uho uvrstila v osmino finala. Ob omenjenih razočarancih domov potujejo tudi Romuni, Turki, Čehi in Avstrijci.

Pari osmine finala

Čakajo nas trije dnevi izločilnih dvobojev v osmini finala na 15. evropskem prvenstvu. V soboto, 25. junija, so na sporedu tekme Švica – Poljska ob 15. uri, Wales – Severna Irska ob 18. uri in Hrvaška – Portugalska ob 21. uri. V nedeljo, 26. junija, bodo dvoboji Francija – Irska ob 15. uri, Nemčija – Slovaška ob 18. uri in Madžarska – Belgija ob 21. uri. V ponedeljek, 27. junija, sledita še obračuna Italija – Španija ob 18. uri in Anglija – Islandija ob 21. uri. P


Adijo, Zlatan!

Prvi zvezdnik turnirja, Portugalec Cristiano Ronaldo, se je tesno uvrstil v izločilni del tekmovanja, potem ko je v 3. krogu s soigralci remiziral (3:3) proti navdihnjeni Madžarski. Ronaldu se je končno odprlo, zabil je dva gola, tretjega je prispeval Nani, medtem ko je za Madžare dva zadetka dosegel kapetan Balazs Dzsudzsak, enega pa 37-letni veteran Zoltan Gera. Islandci so v skupini F z zmago 2:1 poslali domov Avstrijce. V skupini E pa so bili Irci presenetljivo boljši od Italijanov, ki niso igrali v najmočnejši zasedbi, z golom Robbieja Bradyja. V tej skupini je Belgija poslala domov Švedsko z golom Radje Nainggolana. Hkrati se je od reprezentančne kariere poslovil prvi švedski zvezdnik Zlatan Ibrahimović, ki je za rumeno-modre od leta 2001 odigral 116 tekem in dosegel 62 golov. Štiriintridesetletni golgeter bo kmalu sporočil, kje bo nadaljeval klubsko kariero, vse naj bi se že dogovoril z Manchester Unitedom. Zlatanovo slovo v Nici je bilo zelo čustveno, spoštljivo so ga pozdravljali tudi tekmeci in njihovi navijači iz Belgije. »Težko je, razočaran sem, toda hkrati sem v vsem tudi užival. To je bila moja zadnja tekma v reprezentanci. Imam veliko fantastičnih spominov. To je lepa zgodba, saj prihajam iz majhnega geta, to deželo pa sem naredil za svojo. Kamor koli bom šel, bom vedno imel ob sebi švedsko zastavo. Zame ne obstaja razočaranje, samo ponos in hvaležnost. Zelo sem hvaležen. Hvala vam,« so bile zadnje besede velikana svetovnega nogometa bošnjaško-hrvaških korenin, ki mu sicer ni uspelo doseči zadetka še na četrtem zaporednem evropskem prvenstvu.

Islandec in Albanec v idealnih 11

Poročevalci agencije The Associated Press so izbrali prvo enajsterico predtekmovanja, igralce so postavili v sistem 4-2-3-1: Hannes Halldorsson (Islandija); Elseid Hysaj (Albanija), Leonardo Bonucci (Italija), Jerome Boateng (Nemčija), Jonas Hector (Nemčija); Eric Dier (Anglija), Andres Iniesta (Španija); Gareth Bale (Wales), Dimitri Payet (Francija), Ivan Perišić (Hrvaška); Alvaro Morata (Španija).


Ponovitev finala

Oči nogometne javnosti so zdaj uprte v novih osem tekem osmine finala, med katerimi je močno v ospredju dvoboj finalistov z zadnjega evropskega prvenstva v Ukrajini in na Poljskem. Takrat je Španija zmagala s kar 4:0. Selektor Italije Antonio Conte se kar ne more načuditi, da se bodo azzurri pomerili z evropskimi prvaki Španci, ki so bili drugi v svoji skupini, pred njimi pa so Hrvati. Mediji na Iberskem polotoku v prvi vrsti kritizirajo 25-letnega vratarja Davida de Geo, češ da je dobil prepoceni zadetka proti Hrvatom in tako izdatno pripomogel, da so bili Španci le drugi v skupini. »Samo tisti, ki izgubijo navdih, so premagani. Hvala za kritike, motivirajo me. Zdaj bom nadaljeval borbo,« je hladnokrvno odvrnil vratar Manchester Uniteda.

Medtem so do skrajnih mej nabrušeni hrvaški nogometaši, ki jih mnogo privržencev vidi že kar v finalu 15. evropskega prvenstva. Južni sosedi bodo jutri nadvse uživali v dvoboju ognjenih s Portugalci in njihovim prvim zvezdnikom Ronaldom. Ta je postal prvi igralec v zgodovini, ki je dosegel zadetke na štirih evropskih prvenstvih. Jutri zvečer si bo v Lensu stal nasproti s soigralcema iz Real Madrida Luko Modrićem in Mateom Kovačićem. »Zdaj nas šele čaka zelo dobra ekipa. Možnosti so 50:50, kdor bo bolje igral, bo napredoval. Hrvaška ima nevarno moštvo z zelo dobrimi igralci. Ne more vsak premagati Španije. Hrvati so to storili in to moramo spoštovati. Toda mi se zavedamo, koliko smo vredni. Ko bomo prišli na igrišče, jih bomo gledali naravnost v oči,« bojevito sporoča CR7. Na Hrvaškem se zmrdujejo, ker bo tekmo sodil Španec Carlos Velasco Carballo. Po mnenju njihovega strokovnjaka za sojenje Matea Beusana gre za najslabšega sodnika na evropskem prvenstvu. 

Deli s prijatelji