EURO 2016

Poraz v kvalifikacijah Belgijce še vedno boli

Objavljeno 01. julij 2016 13.05 | Posodobljeno 01. julij 2016 13.06 | Piše: D. P.

Junija lani je Wales z golom Realovega Garetha Bala premagal četo Marca Wilmotsa. V dresih rdečih vragov se nadejajo, da nocoj v Lillu zaigra tudi poškodovani Eden Hazard.

Gareth Bale (v belem dresu)

Belgijci imajo na Francijo lepe spomine. Prav galski petelini so bili leta 1904 prvi belgijski tekmeci na uradni tekmi, ki se je končala z remijem (3:3). Nocoj bodo streljaj od belgijsko-francoske meje v mestu Lillu lovili polfinale, po robu se jim bo postavil Wales, nič kaj sramežljivi debitant, ki v Franciji še ni rekel zadnje. »To, kar se dogaja, je neverjetno. Vsakemu posebej bi se radi zahvalili za podporo. Naredili bomo vse, da bodo vnovič ponosni,« je Gareth Bale, prvi zvezdnik Walesa, pritrdil našim napovedim. Wales še nima dovolj, v skupinskem delu je za sabo pustil Angleže, Ruse in Slovake. Vsi trije prvenstvo že spremljajo na malih zaslonih. Takisto kot Severni Irci, ki so v osmini finala pred Walesom pokleknili z minimalnih 1:0. »Zavedamo se, da je Belgija izvrstno moštvo,« Bale mojstrsko popiha na dušo rdečih vragov, v isti sapi pa jim sporoča, »da so prišli tako daleč, da bi naredili še korak naprej«. Bala žoga uboga, tri zadetke je na tem prvenstvu že zabil, skupaj za Wales je dosegel 22 golov. Z enim golom več bi se izenačil z dvojcem Ivor Allchurch & Trevor Ford. Pred njim bi tako ostal le legendarni Ian Rush z 28 zadetki.

Brata in Hazard

Belgijci so že pred prvenstvom spadali v krog ekip, ki bodo kotirale precej visoko. Uvodni poraz proti Italiji jih je spravil v zadrego, iz katere so se z zmagama nad Irsko in Belgijo mojstrsko izvlekli, za nameček pa v osmini finala odpihnili še Madžarsko (4:0), ki je naredila napako in se spustila v odprt boj z Belgijci. »Če me trener potrebuje, sem tu. Dal bom vse od sebe,« napoveduje branilec Jordan Lukaku, ki bi lahko danes tekmo začel skupaj s svojim bratom Romelujem, napadalcem po izobrazbi. »Z bratom sva si zelo blizu. Če bi začela tekmo, bi bil to poseben trenutek,« ne skriva navdušenja Jordan, ki igra v domači ligi v Oostendeju, Romelu pa trese mreže za angleški Everton. Selektor Marc Wilmots še ne ve, ali bo zavoljo težav z mišico danes v postavi Eden Hazard. Včeraj dopoldne je prvič treniral. »V Lillu je preživel svojo mladost, tu je začel svojo profesionalno pot, dali so mu pravo priložnost. V mestu živi precej prijateljev,« se Wilmots nadeja, da bo njegov napadalni adut Hazard tudi zavoljo čustvene navezanosti na Lille (tu je igral med letoma 2007 in 2012) pokazal proti Walesu še nekaj več. Wilmots, z vsemi mažami namazan, pa se zaveda, da se od čustvenega efekta ne da živeti. Prizna, da so Valežane natančno preučili. »Velik napredek so naredili, v svoji vrsti pa imajo vrhunska igralca Garetha Bala in Aarona Ramseyja,« opozarja belgijski strateg. Spomnil je tudi na medsebojni tekmi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. V Walesu je bilo 0:0, v Belgiji pa so se z golom Realovega asa Bala veselili gostje. »Izgubili smo po individualni napaki. Imeli pa smo tudi kopico priložnosti,« je pristavil Wilmots, ki upa, da bo danes na severu Francije drugače. To bo sicer 13. uradna medsebojna tekma, Belgijci imajo pet zmage, Wales štiri, tri tekme so se končale brez zmagovalca. Danes to slednje ne bo mogoče. Zmagovalca bomo dobili. V vsakem primeru. Nad potekom dogodkov na travniku bo bdel Damir Skomina, v pomoč mu bo kvartet rojakov (Jure Praprotnik, Robert Vukan, Matej Jug in Slavko Vinčić). 

Deli s prijatelji