EURO 2016

Poljub sreče za Ronalda, derbi med elfom in azzurri

Objavljeno 02. julij 2016 09.34 | Posodobljeno 02. julij 2016 09.36 | Piše: R. T.

Nogometaši Portugalske so se srečno in spretno uvrstili v polfinale eura.

Nogometaši Portugalske so se uvrstili v polfinale evropskega prvenstva v Franciji, ne da bi dobili eno samo tekmo po devetdesetih minutah igre. V skupinskem delu turnirja so si proti Madžarski, Islandiji in Avstriji priigrali tri neodločene izide, v osmini finala pa so po podaljšku premagali Hrvaško. Prvi zvezdnik nogometnega rendez-vousa Cristiano Ronaldo se niti tokrat ni posebej izkazal, zato pa je zablestel mladi, komaj 18-letni Renato Sanches. Potem ko so Poljaki povedli že v 2. minuti z golom Bayernovega golgeterja Roberta Lewandowskega, je z izjemno natančnim strelom za izenačenje poskrbel prav Sanches, ki bo v novi sezoni soigralec Lewandowskega v Münchnu, kamor prihaja iz lizbonske Benfice, ki je z njegovim prestopom zaslužila 35 milijonov evrov. No, pri izidu 1:1 je ostalo tudi po 120 minutah igre, v loteriji enajstmetrovk pa se je sreča nasmehnila Portugalcem. V prvih treh serijah enajstmetrovk so bili vsi izvajalci natančni, potem je v četrti seriji Rui Patricio ubranil enajstmetrovko Jakubu Blaszczykowskemu, nato pa je Ricardo Quaresma – strelec zmagovitega zadetka že proti Hrvatom – zadel za veliko veselje Portugalcev. »Po doseženem zadetku je bil čudovit trenutek. Vesel sem, da sem spet igralec tekme, toda moštvo je pred posamezniki. Trdo smo delali, da smo si zaslužili srečo. Ljudje nas kritizirajo, toda vseeno nam je, saj smo prišli do polfinala,« je dejal Sanches, ki je prav tako brezhibno izvedel strel z bele točke. Portugalska je med štirimi najboljšimi ekipami na stari celini že četrtič na zadnjih petih eurih. Na prejšnjem euru v Ukrajini in na Poljskem so CR7 in druščina izpadli v polfinalu po streljanju enajstmetrovk proti Španiji. Ronaldo je doslej na euru dosegel tri zadetke. »Vsak si zasluži čestitke,« je dejal 31-letni kapetan, ki ima morda zadnjo priložnost, da z reprezentanco osvoji lovoriko: »Uresničitev sanj je vse bližje, zdaj se lahko zgodi kar koli. Ničesar ne pogrešam med lovorikami. Tudi če bi danes zaključil kariero, bi se počutil privilegiranega. Toda od nekdaj že govorim, da bi rad osvojil lovoriko z reprezentanco. Zdaj smo na pravi poti.« Ronaldo je med drugim kot edini dosegel zadetke na štirih zaporednih evropskih prvenstvih. Medtem Poljaki objokujejo izgubljeno priložnost za super odmeven rezultat. »Igralci so pustili srce na igrišču, ves turnir so odigrali pogumno. Ta poraz boli, saj nismo izgubili tekme po rednem delu igre, izpadli smo po izvajanju kazenskih strelov. Je pa ta turnir pokazal, da smo napredovali. Prikazali smo precej dobre igre, toda ta poraz res boli,« je dejal selektor Poljske Adam Nawalka.

Kaj še zmorejo svetovni prvaki?

Še bolj kot ta četrtfinalni dvoboj in sinočnji obračun med Walesom in Belgijo, kjer je bil glavni sodnik Damir Skomina, pa duhove buri drevišnja klasika med Nemčijo in Italijo. Nemci si nadvse želijo prekiniti črni niz v tekmah z azzurri, saj so izgubili kar štiri v izločilnem delu tekmovanja; finale in dvakrat polfinale svetovnega prvenstva ter polfinale eura 2012. Elf doslej še ni prejel gola na turnirju, v skupini je dvakrat zmagal in remiziral, v osmini finala je povozil Slovaško s 3:0. Svetovni prvaki iz Brazilije 2014 ciljajo na zmago tudi v finalu 10. julija. »Zavedamo se, da bo vse odvisno od nas. To je nova tekma, morda so Italijani celo močnejši kot pred štirimi leti. Na to smo opozorjeni. Toda tekma se bo začela z ničle za obe ekipi, zgodovina nas ne zanima,« meni direktor nemške reprezentance Oliver Bierhoff. Selektor Joachim Löw bo imel na voljo vse igralce, zdaj je 100-odstotno nared tudi Bastian Schweinsteiger.

Na Apeninskem polotoku pa so vzneseni po prepričljivi zmagi Italije nad branilci naslova Španci v osmini finala z 2:0. Domača javnost je moštvo na prvenstvo pospremila z zelo nizkimi pričakovanji, češ da v svojih vrstah nima niti omembe vrednega zvezdnika, kaj šele kakovosti za velike dosežke. Toda selektor Antonio Conte je ustvaril homogeno, čvrsto in nadvse učinkovito moštvo. Njegov zaščitni znak je trojček branilcev BBC (Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini), azzurri so na štirih tekmah prejeli le en zadetek. Conte mora najti ustreznega moža za položaj defenzivnega vezista, saj je Daniele De Rossi poškodovan, njegova običajna zamenjava Thiago Motta pa drevi ob 21. uri v Bordeauxu nima pravice nastopiti zaradi kartonov. Jutri ob 21. uri je na sporedu še zadnji četrtfinalni obračun med Francijo in debitantko na turnirju Islandijo. Zadnja, ki se je v svojem prvem nastopu na EP prebila med štiri najboljše, je bila Švedska leta 1992. »To je za nas največja tekma v zgodovini, mislim pa, da nas po zmagi z Anglijo nobena reprezentanca ne bo več podcenjevala,« je dejal vezist Islandije Birkir Bjarnason.

Brez dopingiranih

Iz Evropske nogometne zveze (Uefa) so sporočili, da je od 1. januarja od nogometašev, ki igrajo na letošnjem evropskem prvenstvu v Franciji, pobrala 1818 dopinških testov, vsi pa so bili negativni. Zunaj tekmovanj je Uefa odvzela 1464 vzorcev, med eurom 2016 pa 354. Teste so opravili nacionalne protidopinške agencije in predstavniki Uefe.

Lewandowski drugi najhitrejši

Poljak Robert Lewandowski je dosegel drugi najhitrejši gol v zgodovini evropskih prvenstev v nogometu. V četrtfinalu v Marseillu je proti Portugalski, ki je 5:3 zmagala po enajstmetrovkah, zadel po minuti in 40 sekundah. Strelec najhitrejšega zadetka na EP je Rus Dmitrij Kiričenko, ki je leta 2004 pri zmagi svoje ekipe z 2:1 proti Grčiji zadel po minuti in sedmih sekundah. Tudi tretji najhitrejši gol na euru je padel letos v Franciji. Irec Robbie Brady je na tekmi s Francijo v osmini finala zadel po minuti in 59 sekundah igre, Francozi pa so na koncu zmagali z 2:1.

Deli s prijatelji