EURO 2016

Ognjeni opekli furijo in jo poslali na azzurre

Objavljeno 23. junij 2016 13.55 | Posodobljeno 23. junij 2016 13.57 | Piše: M. U.

Hrvaška je na nogometnem euru premagala Španijo in mirno čaka na osmino finala.

Da so Severni Irci trdi fantje, je ob prekršku Garetha McAuleyja občutil tudi Toni Kroos. Foto: Ap

Hrvati ostajajo športni narod, ki lahko pozitivno preseneti ali razočara. Potem ko so na evropskem nogometnem prvenstvu v Franciji v 2. krogu izpustili zmago nad Češko, so v zadnjem v predajo prisilili dvakratne zaporedne prvake stare celine Špance. V Bordeauxu je bilo 2:1, je pa ognjenim celo uspelo zasukati izid, saj je furija prek Alvara Morate povedla v 7. minuti. Nikola Kalinić v 45. in Ivan Perišić tri minute pred iztekom rednega igralnega časa sta hrvaško izbrano vrsto, nastopila je brez petih članov udarnega moštva, pripeljala do prvega mesta v skupini D, ob tem pa je vratar Danijel Subašić v 72. minuti obranil najstrožjo kazen, ki jo je izvedel španski kapetan Sergio Ramos. Španski reprezentančni nogometaši so na euru sicer izgubili prvič po letu 2004, ko jih je v skupinskem delu ugnala Portugalska. Hrvaška izbrana vrsta se bo zdaj v osmini finala pomerila s tretjeuvrščeno ekipo ene od skupin s črko B, E ali F, furijo pa zaradi poraza čaka trda kost, ki se imenuje Italija. »Ta Hrvaška se nikogar ne boji, imamo ekipo, ki ne spoštuje nikogar,« je bojevito lilo iz selektorja ognjenih Anteja Čačića. Ta je enajsterico za tekmo sestavil brez poškodovanega Luke Modrića in Maria Mandžukića. »Osvežil sem moštvo, nisem se bal Španije. Imamo širok izbor igralcev, pravo škvadro. Zasluženo smo prvi v skupini,« je še naprej vrelo iz selektorja ognjenih, ki meni, da njegova selekcija na EP lahko pride zelo daleč.

Huligani ne počivajo

Francoska policija je pred tekmo med Poljsko in Ukrajino morala posredovati z vodnimi topovi in solzivcem, saj so navijači poskrbeli za nove nemire. Več tisoč poljskih navijačev je nosilo transparent z napisom Branilci evropske kulture. Privrženci turške reprezentance pa so neprimerno proslavili drugi zadetek na tekmi s Češko. Navijači so po golu na zelenico odvrgli najmanj tri prižgane bakle. Francozi so še drugič domov poslali ruskega aktivista, ki je obtožen nasilja na EP. Aleksandra Šprigina, ki ga povezujejo s skrajnimi desničarskimi skupinami, so prvič izgnali v soboto, ko so ga aretirali v pretepu med angleškimi in ruskimi navijači. Angleška navijača Andrew Bache in Stewart Gray sta še vedno v komi, a v stabilnem stanju. Šprigin se je v Francijo vrnil iz Barcelone, kamor se je pripeljal z avtom.

Nagrado za igralca tekme je dobil Ivan Perišić. »To je šele začetek. Ostati moramo zbrani, se še naprej bojevati, kajti le tako lahko prekosimo tretje mesto s francoskega svetovnega prvenstva leta 1998. Italija je lahko srečna, ker v osmini finala ne bo igrala proti Hrvaški,« je nogometaš milanskega Interja še sporočil azzurrom. Nikola Kalinić, zabil je lep zadetek s peto, pa je dodal: »Ni je reprezentance, s katero ne moremo igrati. Menim, da smo med velikimi favoriti eura.«

Dvanajst znanih članov osmine finala

Na evropskem nogometnem prvenstvu je bilo do sinočnjih tekem znanih 12 od 16 ekip, ki bodo zaigrale v osmini finala. Tam so že Francija in Švica (skupina A), Wales, Anglija in Slovaška iz skupine B, Nemčija, Poljska in Severna Irska (skupina C), iz skupine D Hrvaška in Španija, Italija (zmagovalka skupine E) in Madžarska iz skupine F. 

V španski slačilnici je bila po tekmi tišina. Selektor Vicente del Bosque pa ni bil tiho, temveč zelo jezen. »Izid ni pošten, vse se je dogodilo tako, kot se je na koncu tudi izšlo. To je nogomet, včasih je to zelo čuden šport,« je sporočil besni selektor furije. Tudi Sergio Ramos zaradi Italije, ta je bila tekmica furije v zadnjem finalu eura leta 2012, kot nasprotnice v osmini finala ni ravno skakal od veselja. »Rajši zapravim enajstmetrovko v skupinskem delu, kot da bi jo v izločilnih tekmah. To evropsko prvenstvo je pokazalo, da lahko avtsajderji premagajo favorite, to so ugotovile že nekatere druge reprezentance. Zdaj bomo igrali proti Italiji, a vedno pravim, da če hočeš postati prvak, moraš premagati najboljše med drugimi moštvi,« je dejal. V drugi tekmi skupine D je v Lensu Turčija Češko premagala z 2:0 (strelca Burak Yılmaz v 10. minuti in Ozan Tufan v 65.), in kot tretjeuvrščena ekipa je morala počakati na razplet sinočnjih tekem v skupinah E in F, da bi izvedela svojo usodo morebitnega igranja v osmini finala.

V skupini C je Nemčija, po številnih zapravljenih priložnostih, Thomas Müller je dvakrat zadel okvir vrat, le z 1:0 (zadel je Mario Gomez v 30. minuti) v Parizu strla odpor žilavih Severnih Ircev. A ti so se kot ena štirih najboljših tretjeuvrščenih vrst prebili v nadaljnje tekmovanje. Na drugem srečanju skupine C pa so Poljaki v Marseillu v dvoboju nekoč v vojno vpletenih dežel z zadetkom Jakuba Blaszczykowskega v 54. minuti porazili že vnaprej odpisane Ukrajince in se za Nemčijo kot drugouvrščeni v skupini uvrstili v osmino finala. Je pa že pred tekmo odstop napovedal ukrajinski selektor Mihajlo Fomenko.  

Deli s prijatelji