EURO 2016

Neki novi heroji

Objavljeno 04. julij 2016 09.20 | Posodobljeno 04. julij 2016 09.21 | Piše: Rok Tamše

Evropsko nogometno prvenstvo v Franciji je na veselje številnih navijačev na površje vrglo številne nove zvezdnike, ki so odlično izkoristili rendez-vous.

Selektor nemške nogometne reprezentance Joachim Löw daje napotke svojim igralcem pred izvajanjem kazenskih strelov. Foto: Reuters.

Kdo pa je, še denimo pred mesecem dni, tako podrobno poznal nogometaše Islandije ali Walesa kot danes? In kdo bi si mislil, da bodo prekaljeni nemški zvezdniki Bastian Schweinsteiger, Thomas Müller in Mesut Özil, svetovni prvaki iz Brazilije 2014, vsi po vrsti zgrešili enajstmetrovke v četrtfinalnem dvoboju z Italijo? Ni kaj, evropsko prvenstvo v Franciji piše izjemno lepo poglavje v nogometni zgodovini tudi s tem, da je prizorišče za vzhajanje novih zvezdnikov najpopularnejše igre na svetu.

Islandska izbrana vrsta je temeljito, bolj kot vsi domači gejzirji skupaj, pretresla svoje rojake z navdihujočimi in učinkovitimi igrami na euru, kjer nastopa sploh prvič v svoji zgodovini. Na otoku v severnem Atlantskem oceanu nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Dobrih 320.000 prebivalcev s svojimi športnimi ljubljenci doživlja nekaj posebnega, evforija naroda, ki so ga mnogi do nedavnega obravnavali kot izključno ribiškega in nekako izgubljenega v nogometu, je nov vrhunec dosegla na tekmi z gostitelji evropskega prvenstva. Islandski nogometaši so pririnili zelo daleč, presegli so vsa pričakovanja in postali legende v svoji domovini. Nedvomno bo izkušnja z rendez-vousa pomenila nov zagon za otoški nogomet, ki je že v zadnjem desetletju napredoval z bliskovito hitrostjo.

Če trdo delaš in verjameš v to, kar počneš, se ti enkrat preprosto mora iziti.

Wales živi v nogometnem objemu Anglije, zaradi tega je doživljal neštete frustracije. Do letos so častilci najpomembnejše postranske stvari na svetu opevali generacijo, ki je daljnega leta 1958 nastopila na svetovnem prvenstvu na Švedskem. Potem pa več kot pol stoletja niso mogli več pozdraviti svoje reprezentance na velikem turnirju, pa čeprav sta bila njena člana tudi asa svetovnega kova, Ian Rush in Ryan Giggs. Zdaj se je vse izšlo z novim planetarnim zvezdnikom Garethom Balom, ki je skupaj s soigralci rojakom pripravil izjemno športno pravljico. Če trdo delaš in verjameš v to, kar počneš, se ti enkrat preprosto mora iziti. Čeprav vse skupaj sploh ni tako enostavno, kot se prebere.

In kaj dodati ob zadnji veliki zmagi svetovnih prvakov iz Nemčije, ki so tako rekoč abonirani na nastope v polfinalih in finalih največjih turnirjev? To ni nič nenavadnega, če pa vsakih nekaj let na površje pride kopica mladih fantov, ki prevzamejo del bremena v izbrani vrsti od uveljavljenih asov. K zmagi proti Italiji so tako zablesteli Joshua Kimmich, Jonas Hector in Julian Draxler. Na nogometnem planetu so torej pristali neki novi heroji, ki bodo še naprej plemenitili imenitno igro. Več o euru na 15. strani.

Deli s prijatelji