EP 2016

Loterija Portugalski, znova odločil Quaresma

Objavljeno 01. julij 2016 02.01 | Posodobljeno 01. julij 2016 02.01 | Piše: STA, S. U.

Nogometna reprezentanca Portugalske je v prvi četrtfinalni tekmi evropskega prvenstva premagala Poljsko.

MARSEILLE – Nogometna reprezentanca Portugalske je v prvi četrtfinalni tekmi evropskega prvenstva v Franciji v Marseillu premagala Poljsko s 5 : 3. Za 1 : 0 je v 2. minuti z drugim najhitrejšim golom na EP zadel Robert Lewandowski, na 1 : 1 je v 33. minuti poravnal Renato Sanches. V polfinalu, ki bo 6. julija, jo čaka zmagovalec petkove tekme med Velsom in Belgijo.

Stadion Velodrome, gledalcev 62.940, sodniki: Brych, Borsch in Lupp (vsi Nemčija)

Strelca: 1:0 Lewandowski (2.), 1:1 Renato Sanches (33.)

Poljska: Fabianski, Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk, Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (od 98. Jodlowiec), Grosicki (od 82. Kapustka), Milik, Lewandowski

Portugalska: Rui Patricio, Cedric Soares, Pepe, Jose Fonte, Eliseu, Renato Sanches, William Carvalho (od 96. Danilo), Adrien Silva (od 73. Moutinho), Joao Mario (od 80. Quaresma), Cristiano Ronaldo, Nani

Rumeni kartoni: Jedrzejczyk, Glik, Kapustka; Adrien Silva, William Carvalho

Rdeči karton: /

Obe ekipi sta se v četrtfinale prebili po podaljšku, Poljaki celo po enajstmetrovkah proti Švicarjem, Portugalci pa so zadeli tik pred koncem drugega podaljška proti Hrvaški. Čeprav se je tokratna tekma, na kateri so pred prvim sodniškim žvižgom z minuto aplavza počastili spomin na umrle v terorističnem napadu na letališču v Carigradu, začela živahno, gola sta padla že v prvem polčasu, so Poljaki in Portugalci odigrali še dodatnih 30 minut, o potniku v polfinale pa so odločale enajstmetrovke.

Poljaki so povedli po le minuti in 40 sekundah. Prvč na EP je zadel Lewandowski, ki je izkoristil lepo podajo z desne strani Kamila Grosickija. To je bil drugi najhitrejši gol v zgodovini prvenstev, hitrejši je bil le le Rus Dimitrij Kiričenko, ki je leta 2004 proti Grčiji zadel po minuti in sedmih sekundah.

V 33. minuti je bil poljski vratar brez moči, ko je Nani lepo podal do Sanchesa, ta pa je z roba kazenskega prostora z močnim strelom zadel za 1 : 1.

Do konca rednega dela bi lahko Ronaldo postal junak, a ob zaključku ni bil zbran in podaljški so bili neizogibni. Nato je sledila loterija. V prvih treh serijah enajstmetrovk so bili vsi izvajalci natančni, nato je v četrti seriji Rui Patricio ubranil penal Jakubu Blaszczykowskemu, zatem pa je Ricardo Quaresma zadel za veliko veselje Portugalske.

Deli s prijatelji