EURO 2016

Lewandowski ali Ronaldo?

Objavljeno 30. junij 2016 14.15 | Posodobljeno 30. junij 2016 14.15 | Piše: D. P.

Poljska reprezentanca tako visoko na evropskem prvenstvu še ni bila. Portugalcem nogometni strokovnjaki očitajo pretirano pragmatičnost.

Bo Ronaldo zapečatil usodo Poljakov? Foto: AP.

Poljska in Portugalska nocoj začenjata boj za prvo polfinalno vozovnico. Če bi sodili po Fifini lestvici, bi dali prednost Portugalcem, ki so na 8. mestu. Poljaki zasedajo 27. Tudi zgodovina je na strani potomcev slavnega pomorščaka Portugalca Vasca da Game. Ekipa trenerja Fernanda Santosa je sedmič na evropskem prvenstvu – prav tolikokrat je prišla iz skupine v razigravanje, za nameček je leta 2004 igrala (in izgubila) finale. Poljaki so tretjič zapored med evropsko elito, nikoli še niso bili tako visoko. Če pogledamo potek dogodkov na evropskem prvenstvu, pa nismo več tako prepričani, da bi stavili vse le na Ronalda in soigralce. Poljaki so na poti do četrtfinala porazili Ukrajince in Severne Irce (obakrat 1:0) in remizirali z Nemci (0:0). V osmini finala so bili olimpijski prvaki iz leta 1972 po 11-metrovkah boljši od Švice (5:6). V rednem delu gola sploh niso prejeli, zabili pa tri. Poljaki pravijo, da bo danes na potezi prvi topničar Robert Lewandowski, ki na svoj gol iz igre še čaka. »Od napadalca se pričakujejo goli. Ko jih ni, se jih kritizira. A Lewandowski je na dosedanjih tekmah igral zelo dobro, pomagal je tudi v obrambi,« je rojaka pohvalil Waldemar Prusik, nekdanji poljski reprezentant, ki je 49-krat nosil dres domovine, pet golov je zabil.

»Portugalska je zahtevna tekmica, bolj kot Hrvaška, ki ima resda boljše igralce, a so zamočili proti Portugalcem. Njihov trener je izvrstno taktično pripravil zasedbo in povsem nevtraliziral Hrvate na krilu,« še opozarja Prusik na pragmatične Portugalce, ki na tem prvenstvu v rednem delu sploh še niso slavili. V predtekmovanju so trikrat remizirali, v osmini finala pa so v 117. minuti zabili za zmago proti Hrvatom. Portugalci si ne ženejo k srcu kritik, da je njihova igra podrejena rezultatu. »Vedno se nam bo ponudila priložnost, ki jo moramo izkoristiti. Do zdaj je bilo vedno tako. Pa še najboljšega igralca na svetu imamo v ekipi,« se Jose Fonte zanaša na mojstrstvo Ronalda. Kdo bo zmagal, bo jasno danes okoli 23. ure. Če gre verjeti slonu Zelli iz živalskega vrta v nemškem Stuttgartu, se bodo napredovanja veselili Poljaki. Živali že vedo. Sodil bo sodnik Belgijec Felix Brych. Že jutri bo na zelenici vnovič Damir Skomina, ki mu je Uefa dodelila obračun Walesa in Belgije, v pomoč pa mu bodo rojaki Jure Praprotnik, Rubert Vukan, Matej Jug in Slavko Vinčić

Deli s prijatelji