EURO 2016

Huligani uničujejo nogometni rendez-vous

Objavljeno 21. junij 2016 09.58 | Posodobljeno 21. junij 2016 10.00 | Piše: Rok Tamše

Na evropskem prvenstvu v Franciji v ospredju divjaki na stadionih in ulicah.

Namesto da bi se v zvezi s 15. evropskim nogometnim prvenstvom v Franciji v teh dneh v glavnem pogovarjali o predstavah na igriščih, rezultatih in stanju na lestvicah, športno obarvano debato vsakič znova zalije mlakuža s huligani, na katere pred začetkom turnirja sploh nismo bili posebno pozorni zaradi terorističnih groženj ter stavk v francoskem prometu. Za zdaj pa se je izkazalo, da želijo športni spektakel uničiti kar ljudje, ki se brez posebnega sramu okličejo za navijače svojih reprezentanc, hkrati pa teptajo po vseh vrednotah svojih domovin in rojakov ter ob tem še ogrožajo življenja nedolžnih obiskovalcev tekem na euru. Vse to je daleč od prijetnega rendez-vousa, ki so ga obljubljali gostitelji skupaj z Evropsko nogometno zvezo (Uefa). Vsakodnevno so največ pozornosti deležne vesti o preiskavah, ki so jih Uefa in francoska sodišča sprožili proti posameznim nogometnim zvezam oziroma huliganom, ki so povzročali incidente na stadionih in ulicah francoskih mest. Ker so zveze odgovorne za vedenje svojih navijačev na stadionih (prek njih je tekla prodaja vstopnic), Uefa iz dneva v dan odpira nove in nove preiskave ter grozi s kaznimi. Ta čas je v središču pozornosti hrvaška nogometna zveza zaradi prekinitve tekme med Hrvaško in Češko v Saint-Etiennu, kjer so na igrišče padale goreče bakle, huligani pa so vse skupaj začinili še s topovskim udarom. Ostrino kazni bo močno narekoval tudi strah pred ponovitvijo neljubih dogodkov. Na tapeti so po novem še Albanci in Romuni po medsebojnem dvoboju. Uefa obtožuje obe zvezi, da so navijači na zelenico metali pirotehnična sredstva in nekatere druge predmete, albanski navijači pa so vdrli še na igrišče. Kdaj se bo končalo to primitivno divjanje, ni moč natančno napovedati, je pa res, da si veliko ljudi želi, da bi s turnirja čim prej izpadli Rusija, katere navijači so divjali že prej v Marseillu, in Hrvaška. Strah pred huligani je postal močnejši od ljubezni do nogometa.

Francozi
 mirno naprej

Reprezentanca gostiteljev si je medtem prepričljivo priigrala prvo mesto v predtekmovalni skupini A in s tem zanesljivo napredovanje v osmino finala. Francozi so rutinirano oddelali še tekmo 3. kroga s Švico, oboji so se zadovoljili z remijem brez zadetkov, čeprav so bili bližje zmagi prav trikolorji, saj sta Paul Pogba in Dimitri Payet stresla okvir švicarskih vrat. Da so bili les blues boljši tekmec, priča tudi dejstvo, da je bil za igralca tekme razglašen švicarski vratar Yann Sommer. »Nisem slep, zavedam se, da smo sposobni boljših predstav. Toda za nas se zdaj začenja drugi del tekmovanja. Začelo se bo v nedeljo, tako da imamo dovolj časa, da se dobro pripravimo. V tehničnem pogledu je Švica pokazala več dobrih stvari, toda mi smo imeli najlepše priložnosti za zadetek. Ko je najboljši igralec tekme vratar, potem to kaže, da smo imeli priložnosti. Seveda lahko vedno kritizirate igralce, vem pa, da se zavedajo, da imajo še precej rezerv na različnih področjih. V tej tekmi bi lahko z malce več sreče tudi zmagali. Pomembno je, da imamo dobre rezultate, uvrstili smo se v osmino finala, izboljšali smo tudi igro v obrambi. V napadu še lahko igram bolje, vedno je lahko bolje, toda zadovoljen sem z delom igralcev,« je dejal selektor Francije Didier Deschamps. V nedeljo ga čaka izločilni obračun, tekmec pa je lahko tretjeuvrščena ekipa iz skupine C, D ali E. Švicarji bodo imeli že dan prej za nasprotnika drugouvrščeno ekipo iz skupine C.

V zadnjem krogu predtekmovanja pa je do zgodovinske zmage prišla Albanija, debitantka na velikem tekmovanju, ki je premagala Romunijo z golom Armanda Sadikuja v 43. minuti. Albanci zdaj čakajo, ali se bodo morebiti le zrinili v osmino finala kot ena izmed štirih najboljših tretjeuvrščenih ekip. Končni vrstni red v skupini A je namreč: Francija 6 točk, Švica 5, Albanija 3, Romunija 1. »Seveda je vse skupaj zelo čustveno. Dosegli smo prvi cilj, zato smo zelo veseli. Zadovoljen sem z zadetkom, toda priznanje zanj gre celi ekipi. Ne morem vam opisati občutkov po zadetku. To je bil zelo čustven trenutek. Kako lepo je bilo videti vesele Albance, ki so se veselili z nami,« je vrelo iz junaka tekme Sadikuja, ki se je še trdneje zapisal med legende albanskega športa.

Danes na euru

Danes bo znan končni vrstni red moštev v predtekmovalnih skupinah C in D. Tekmi 3. kroga v skupini C bosta ob 18. uri, v Marseillu se bosta pomerili Ukrajina in Poljska, v Parizu pa Severna Irska in Nemčija. Trenutni vrstni red v tej skupini je: Nemčija in Poljska po 4 točke, Severna Irska 3, Ukrajina 0. Ukrajinci so brez možnosti za napredovanje. V 3. krogu skupine D pa bosta ob 21. uri na vrsti dvoboja Češka – Turčija v Lensu in Hrvaška – Španija v Bordeauxu. Trenutni vrstni red: Španija 6 točk, Hrvaška 4, Češka 1, Turčija 0. Čehi lahko z morebitno zmago in hkrati porazom Hrvaške še prehitijo naše južne sosede na drugem mestu. Kot kaže, bodo Turki po predtekmovanju odpotovali domov. Tudi ob zmagi bodo imeli malo upanja za preboj v osmino finala.

 

Deli s prijatelji