EURO 2016

Francozi v velikem slogu
 ustavili 
islandske
 vikinge

Objavljeno 05. julij 2016 10.15 | Posodobljeno 05. julij 2016 10.15 | Piše: R. T.

Na nogometnem euru sta polfinalna para Portugalska – Wales in Francija – Nemčija.

Islandski nogometaši so se skupaj z navijači ponosno poslovili od eura. Foto: Reuters

PARIZ – Že po 20 minutah zadnjega četrtfinalnega obračuna na evropskem nogometnem prvenstvu med Francijo in Islandijo je bilo jasno, da je pravljica debitantov na letošnjem euru končana. Islandci so namreč na začetku tekme dvakrat kapitulirali v obrambi, prvi zadetek je zabil Olivier Giroud v 12., drugega pa Paul Pogba v 20. minuti. Selektor Francije Didier Deschamps je očitno našel pravo formulo za prepričljivo zmago proti senzaciji turnirja, potem ko se je v prejšnjih tekmah še lovil okrog osnovne postavitve in razdelitve nalog svojim izbrancem. Že v predtekmovanju je denimo na klopi pustil glavna zvezdnika Antoina Greizmanna in Pogbaja, kombiniral je v zvezni in napadalni vrsti, proti čvrstim in nepopustljivim Islandcem pa je namesto hitrega Kingsleyja Comana na krilni položaj postavil čvrstega Mousso Sissokoja. Do odmora je bila otoška vrsta povsem razbita, Dimitri Payet je dosegel zadetek v 43., Griezmann pa v 45. minuti za 4:0. V drugem polčasu so se Islandci, zvesti svojemu značaju, vrnili v igro z dvema zadetkoma, strelca sta bila Kolbeinn Sigthorsson (56.) in Birkir Bjarnason (83.), medtem ko je peti gol za Francijo in svojega drugega v večeru prispeval Giroud v 60. minuti in se tako najbolj vidno podpisal pod zmago s 5:2. Množica domačih navijačev na Stade de France je norela od navdušenja, zdaj domača javnost z velikimi apetiti pričakuje četrtkov polfinalni obračun z Nemčijo na stadionu Velodrome v Marseillu. Jasno je že, da v elfu za ta dvoboj ne morejo računati na poškodovanega vezista Samija Khediro in kaznovanega štoperja Matsa Hummelsa.

»Ni bilo lahko uspeti v vsem, kar smo si zamislili. Tokrat smo vse, kar je bilo treba, storili v prvem polčasu. V nadaljevanju smo malce popustili, toda moral sem zaščititi Girouda in Laurenta Koscielnyja, saj bi lahko prejela rumeni karton. Bilo bi neumno, da bi izgubili igralca za tako pomembno tekmo, kot je polfinale. Brez dvoma je nemška reprezentanca najboljša, čeprav je v tekmi z Italijo preživljala tudi težke trenutke. Toda mi smo med štirimi najboljšimi ekipami, vse bomo dali od sebe proti najboljšemu moštvu na svetu, ne samo v Evropi,« je polfinalni obračun napovedal Deschamps, ki je še dodal: »Veliko pozitivnega lahko odnesemo iz tega večera. Vesel sem zaradi igralcev, ki so si to zaslužili, pa tudi zaradi navijačev, ki nas podpirajo v zadnjih mesecih. Vesel sem, ker smo poskrbeli za njihovo dobro voljo.«

Več kot 1000 aretacij

Francoska policija je v zadnjih tednih v povezavi z evropskim nogometnim prvenstvom aretirala več kot 1000 ljudi, je v pogovoru za časnik La Provence povedal francoski notranji minister Bernard Cazeneuve. Šeststo ljudi je bilo pridržanih, 56 primerov se je končalo z obsodbo, 34 navijačev pa je moralo prisilno zapustiti Francijo. Čeprav minister tega ni izdal, je jasno, da je bilo največ aretacij na začetku evropskega prvenstva oziroma pred tekmo Anglija – Rusija. V pretepih je bilo tedaj poškodovanih 35 ljudi, 23 ruskih huliganov pa je moralo domov. Za varnost na euru skrbi 90.000 policistov oziroma varnostnikov. 

Fantastično potovanje

Na drugi strani so Islandci kazali razočaranje po visokem porazu, a so lahko gledano v celoti nadvse ponosni na opravljen posel. Tri tedne so bili svetovna športna zgodba, ob izjemni promociji dežele in njihovega nogometa je skokovito narasla vrednost njihovih igralcev. Vse to bo že kmalu vidno na nogometni tržnici. Šestindvajsetletni vezist Swanseaja Gylfi Sigurdsson je dejal: »Razočarani smo nad našo igro v prvem polčasu, toda Francija je zasluženo zmagala. Zelo ponosni smo. Bil je fantastičen turnir, nekaj posebnega za malo moštvo. Presegli smo vsa pričakovanja, storili smo nekaj, česar od nas ni nihče pričakoval. Deset, petnajst igralcev je v dobrih letih, igrali bomo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018. Upam, da bo prihodnost islandskega nogometa svetla, še naprej lahko napredujemo.« V prihodnje pa islandske vrste ne bo več vodil švedski del selektorskega dvojca Lars Lagerbäck-Heimir Hallgrimsson. Sedeminšestdesetletni Lagerbäck se po štirih letih in pol izjemnega napredka poslavlja od islandske klopi, vodenje nacionalnega moštva bo zdaj povsem v Hallgrimssonovih rokah. »Psihološko nismo dobro začeli tekme, v drugem polčasu smo dokazali, da ni bil problem v fizični pripravljenosti. To so tekme, na katerih se lahko veliko naučiš. To je bil pravšnji opomin, da moraš imeti vsako sekundo pravilen pristop do igre. Nismo uporabljali možganov, a tudi Francija je igrala zelo dobro. Delali smo napake in bili preveč pasivni. Če pogledamo celoten turnir, je absolutno fantastično, da smo kot debitanti na euru prišli do četrtfinala,« je dejal Lagerbäck in dodal še poslovilne besede: »Ta štiri leta in pol so bila zame fantastično potovanje. Globoko v srcu čutim podporo in pozitivnost naših navijačev, ki so prišli sem, in tistih doma. Užival sem vsako minuto, razen morda današnjih prvih 45 minut. Lahko se zgodi, da se bom kdaj vrnil v enaki vlogi, toda zdaj je na vrsti Heimier, da preizkusi svoje sposobnosti in leti z reprezentanco.« Euro se bo nadaljeval jutri ob 21. uri s prvo polfinalno tekmo med Portugalsko in Walesom v Lyonu, ki jo bo sodil Šved Jonas Eriksson. Drugi, četrtkov polfinalni obračun med velesilama Francijo in Nemčijo bo sodil Italijan Nicola Rizzoli. Vse to lahko pomeni, da je slovenski arbiter Damir Skomina (na četrtkovi tekmi bo četrti sodnik), ki je doslej odlično opravil svoje delo na EP (nazadnje je delil pravico na četrtfinalni tekmi med Walesom in Belgijo), eden izmed kandidatov za sojenje v finalnem dvoboju v nedeljo, 10. julija, na Stade de France v Saint-Denisu.

 

Deli s prijatelji