EURO 2016

FOTO: Slovaki igrali na točko in jo dobili, Angleži niso mogli do treh

Objavljeno 21. junij 2016 09.49 | Posodobljeno 21. junij 2016 09.49 | Piše: STA, A. L.

Angleška nogometna reprezentanca je v zadnjo tekmo predtekmovanja prišla v najboljšem položaju v skupini, na prvem mestu s štirimi točkami.

SAINT-ETIENNE – Slovaška in angleška nogometna reprezentanca sta se v tretjem krogu evropskega prvenstva v Franciji v skupini B v Saint-Etiennu razšli z neodločenim izidom 0 : 0. Delitev točk je pomenila, da so ob zmagi Walesa proti Rusiji s 3 : 0 Angleži osvojili drugo mesto v skupini, Slovaki pa tretje.

Angleška nogometna reprezentanca je v zadnjo tekmo predtekmovanja prišla v najboljšem položaju v skupini, na prvem mestu s štirimi točkami. Že neodločen izid bi ji zagotovil napredovanje, medtem ko so Slovaki ob eni zmagi ob zanje neugodnem razpletu lahko še ostali brez zanesljive uvrstitve naprej. Na koncu so Angleži po tekmi brez golov drugi v skupini, Slovaki pa tretji, a z dobrimi možnostmi za napredovanje.

Angleški selektor Roy Hodgson se je odločil za precej premešano postavo; v začetno enajsterico je tako postavil tudi Jamieja Vardyja in Daniela Sturridgea, kapetan Wayne Rooney pa je začel na klopi in v igro vstopil šele v drugem delu. Kot kapetan je tako začel Gary Cahill, ob njem pa so bili še Jordan Henderson, Jack Wilshire in Nathaniel Clyne.

Na tribunah pa so imeli Angleži tudi kraljevsko podporo, saj je ob še strožjih varnostnih ukrepih kot običajno dvoboj v živo spremljal tudi princ William.

Na zelenici nato ni šlo vse tako, kot so želeli visoki gosti in drugi angleški navijači. Anglija je sicer imela premoč, toda vratar Matuš Kozačik je bil na pravem mestu, kadar so tekmeci že prišli mimo branilcev. Številni koti in streli tako niso pomenili premoči tudi pri izidu, najbliže golu pa je bila Anglija v 17. in 30. minuti.

Prvo akcijo je izvedel Vardy, ki je s kakšnih 12 metrov močno streljal z leve strani, vendar je bil slovaški vratar zbran in je strel ubranil. Drugo pa Adam Lallana, tudi tokrat je bil zmagovalec dvoboja Kozačik.

V nadaljevanju je bilo razmerje na igrišču podobno, jalova premoč Angležev pa se je poznala tudi pri njihovi zbranosti. Ta je v 52. minuti precej zatajila, toda na srečo Daniela Sturridgea njegov slab sprejem žoge po kratki podaji vratarja ni bil usoden za gol njegove ekipe, saj je bil tudi Robert Mak presenečen nad darilom in je slabo streljal s petih metrov.

Rooney je prišel v igro v 56. minuti in je poživil angleški napad, ki pa mu je še vedno manjkala pika na i. Slovaška se je zbrano branila in prepustila premoč tekmecem, izbranci Jana Kozaka pa niso delali napak v obrambi in so zgolj prežali na morebitne napake tekmecev.

Bolj ko se je tekma bližala koncu, bolj je bilo jasno, da so Slovaki povsem zadovoljni s točko, ki bi jim tudi kot tretjeuvrščeni ekipi (na drugi tekmi je medtem Wales visoko vodil) zelo verjetno omogočila napredovanje.

Kanček upanja so sicer angleškim privržencem vzbudile zadnje minute, v katerih so njihovi ljubljenci doslej odločili obe tekmi: na tisti z Rusijo so zapravili zmago, z Walesom pa remi spremenili v zmago. Tokrat pa je angleški finiš zatajil, Slovaki so ostali zbrani tudi pet minut sodnikovega dodatka.

Deli s prijatelji