EURO 2016

FOTO: Payet ob koncu Francozom prinesel veselje

Objavljeno 11. junij 2016 10.04 | Posodobljeno 11. junij 2016 10.04 | Piše: STA, A. L.

Romuni so bili dostojen tekmec, a na koncu so izbranci Didierja Dechampsa zasluženo dosegli prve tri točke v skupini A, kjer sta še Švica in Albanija.

PARIZ – Francoska nogometna reprezentanca je na uvodni tekmi evropskega prvenstva v Francijo na stadionu Stade de France v Parizu premagala Romunijo z 2 : 1 (0 : 0). Za Francoze sta zadela Olivier Giroud v 57. in Dimitri Payet v 89. minuti, za Romune pa Bogdan Stancu v 65. z bele točke.

Francozi, nazadnje evropski prvaki leta 2000, ko sta prvenstvo gostili Nizozemska in Belgija in na katerem je na svojem prvem velikem tekmovanju igrala tudi Slovenija, so z zmago razveselili svoje navijače na uvodu Eura 2016. Romuni so bili dostojen tekmec, a na koncu so izbranci Didierja Dechampsa zasluženo dosegli prve tri točke v skupini A, kjer sta še Švica in Albanija.


Stadion Stade de France, gledalcev 80.000, sodniki:
Kassai, Ring in Toth (vsi Madžarska)

Strelci:
1 : 0 Giroud (57.), 1 : 1 Stancu (65./11 m), 2 : 1 Payet (89.)

Francija:
Lloris, Evra, Rami, Kante, Griezmann (od 66. Coman), Payet (od 89. M. Sissoko), Giroud, Matuidi, Pogba (od 77. Martial), Sagna, Koscielny

Romunija:
Tatarusanu, Rat, Hoban, Chiriches, Pintilii, Stanciu (od 72. Chipciu), Andone (od 61. Alibec), Stancu, Popa (od 82. Torje), Grigore, Sapunaru

Rumeni kartoni:
Giroud; Chiriches, Rat, Popa

Rdeči karton:
/

 

Zapravljeni priložnosti

V prvem polčasu je bila večino časa boljša Francija, ki je imela tudi dve izrazito lepi priložnosti, obe je zapravil Antoine Griezmann. V 14. minuti je s strelom z glavo odbitek pospravil le v vratnico, v 36. minuti pa je s strelom z glavo malce zgrešil.

Uvodoma je sicer Romunija opozorila nase, ko sta Mihai Pintilii in Florin Andone zapravila romunski obetavni akciji. Tik pred koncem polčasa pa je francoske navijače malce na noge spravil Olivier Giroud, a je tudi zgrešil cilj pri streljanju z glavo.

V uvodu drugega polčasa so najprej zagrozili Romuni, in sicer v 48. minuti, ko je Bogdan Stancu z volejem neoviran zgrešil francoska vrata. Sledila sta poskusa Olivierja Girouda in Paula Pogbaja, ki nista bila uspešna, zato pa je napadalec Arsenala Giroud v 57. minuti nebeško skočil po podaji Dimitrija Payeta in ob vratarju Romunije prišel do strela z glavo ter zadel za 1 : 0.

Kratko vodstvo

Vodstvo pa ni trajalo dolgo, osem minut pozneje je Patrice Evra domnevno nepravilno na tla v kazenskem prostoru spravil Claudiuja Stancuija, Bogdan Stancu pa je nato zanesljivo izvedel najstrožjo kazen. Francozi so zatem malo osvežili napad s Kingsleyjem Comanom in z Anthonyjem Martialom, vse skupaj pa se jim je obrestovalo v 89. minuti, ko je s približno 20 metrov Dimitri Payet zadel desni zgornji kot vrat vratarja Cipriana Tatarusanuja.

Deli s prijatelji