EURO 2016

Cristiano Ronaldo je bil tragični junak na festivalu zapravljenih priložnosti

Objavljeno 20. junij 2016 13.00 | Posodobljeno 20. junij 2016 13.00 | Piše: R. T.

Prvi zvezdnik evropskega prvenstva nogometašev v Franciji s Portugalsko še ni okusil slasti zmage. Po neodločenem izidu z Islandijo si je favorizirana ekipa skupine F privoščila nov spodrsljaj.

Takole je cristiano Ronaldo zapravil enajstmetrovko, ko je zadel vratnico. Foto: AP

FRANCIJA – Na evropskem nogometnem prvenstvu so sinoči že odprli tretji krog predtekmovalnega dela, v katerem bo imela silno zahtevno nalogo reprezentanca Portugalske, ki je sicer veljala za favoritinjo skupine F. Toda prvi zvezdnik turnirja Cristiano Ronaldo in druščina so si v obeh tekmah že polomili zobe. Potem ko so v 1. krogu igrali neodločeno z Islandijo (1:1), so samo točko osvojili tudi v dvoboju z Avstrijo (0:0), v sredo pa jih čaka še obračun z Madžarsko, ki po zmagi proti Avstriji (2:0) in remiju z Islandijo (1:1) presenetljivo vodi na lestvici skupine F s štirimi točkami. Tako kot Portugalska ima dve točki Islandija, po dveh krogih pa je na zadnjem mestu Avstrija s točko.


Kapetan Portugalske Ronaldo ni blestel že v uvodu v prvenstvo, proti Avstrijcem prav tako ni imel svojega večera. Znašel se je v številnih priložnostih za zadetek, a je bil nenatančen ali pa je bil uspešnejši avstrijski vratar Robert Almer, če že niso blokirali njegovih strelov. V 79. minuti se je zdelo, da bo lahko CR7 vendarle postavil stvari na svoje mesto, ko je izvajal enajstmetrovko, saj ga je v svojem kazenskem prostoru s prekrškom ustavil Martin Hinteregger. Ronaldo je z bele točke poslal žogo proti levi vratnici, Almer se je vrgel v nasprotno stran, žoga pa je zadela vratnico. Portugalski zvezdnik je lahko samo zakričal iz nemoči, to je bila prva zapravljena enajstmetrovka na 15. evropskem prvenstvu. V moštvu z Iberskega polotoka lahko resnično obžalujejo izgubo dveh točk, saj so bili v vseh elementih nogometne igre boljši od Avstrijcev. Razmerje v posesti žoge je bilo 60-40 v korist Portugalcev, ki so Almerja poskušali ogroziti kar 23-krat, medtem ko so Avstrijci ostali pri treh poizkusih. Portugalci so izvajali kar 10 strelov iz kota, Avstrijci nobenega, ob tem je okvir avstrijskih vrat zadel tudi Nani.

Danes na euru

Ker so na vrsti tekme zadnjega, 3. kroga v predtekmovanju, reprezentance iz posameznih skupin obe tekmi igrajo istočasno. Danes sta na sporedu obračuna Rusija – Wales in Slovaška – Anglija v skupini B, obe tekmi se bosta začeli ob 21. uri. Vrstni red na lestvici je: Anglija 4 točke, Wales in Slovaška po 3, Rusija 1. V igri za uvrstitev v osmino finala so torej še vse štiri reprezentance.

»Menim, da smo gledali zelo intenzivno tekmo proti močni Portugalski. Precej bolje smo igrali kot na prvi tekmi, spremenili smo sistem igre, igralci so več tekli. Zelo so se borili, ob enajstmetrovki smo imeli tudi srečo. V prvem polčasu smo bili malce raztreseni v napadu, a smo bolje obvladovali žogo kot v prvem dvoboju. S točko smo še vedno v igri za napredovanje, zdaj nas čaka še en finale,« je bil jasen selektor Avstrije Marcel Koller pred odločilno tekmo z Islandijo. Portugalski strateg Fernando Santos je bil jasen: »Ne smemo se sprijazniti s to bedo. Zdaj imamo 22. junija svoj prvi finale na tem euru. Ne moremo govoriti o zapravljenih priložnostih za zadetek... pravično ali nepravično, to je nogomet. Res je, to je nepravično, a nam razprave o tem ne bodo koristile. Naslednja tekma je za nas finale.« Napadalec Nani se kar ni mogel načuditi vsem zgrešenim priložnostim: »Morali bi zmagati, dali smo vse od sebe, toda žoga spet ni hotela v mrežo. Kaj lahko rečemo? Ne moremo iskati izgovora v tem, da pač žoga ni hotela v gol, saj smo imeli številne priložnosti. Igrali smo dobro, še enkrat smo pokazali, kaj zmoremo. Prevladovali smo na igrišču, nadzirali smo igro proti močni ekipi, ki je prav tako odigrala odlično tekmo. Toda to je to. Mislim, da bo napočil naš trenutek, in to že na naslednji tekmi. Ni druge poti, mora se zgoditi.«

Nove kazni zaradi navijačev

Evropska nogometna zveza (Uefa) je odprla disciplinske postopke
proti madžarski, portugalski in belgijski nogometni zvezi zaradi te-
žav z navijači. Madžari so se v postopku znašli zaradi neredov svojih
navijačev (ti so metali različne predmete in uporabljali pirotehniko,
pred tekmo pa so se spopadli z varnostniki) na tekmi proti Islandiji
v Marseillu, odločitev o kazni pa bo znana jutri, v torek. Portugalci so
se v Uefinem primežu znašli zaradi vdora navijača na zelenico v Parizu
na tekmi z Avstrijo, Belgijci pa zaradi incidentov (pirotehnika in metanje
predmetov) na tekmi z Irsko v Bordeauxu. Kdaj bodo odločali o teh
kaznih, še ni znano.

Seveda bo treba kaj vprašati tudi Madžare, ki so doslej pripravili najprijetnejše presenečenje na prvenstvu stare celine. »Ponosen sem na svoje moštvo, ki je v zadnjih tednih zelo napredovalo. Fantje so se izkazali tudi proti izkušenim Islandcem, ki imajo vrhunsko moštvo. Ne pozabite na njihove rezultate v kvalifikacijah proti Češki, Nizozemski in Turčiji. Mislim, da smo si zaslužili točko, zdaj nas čaka še tekma s Portugalsko, ki je še vedno favorit naše skupine,« je dejal Bernd Storck, Nemec na klopi madžarske izbrane vrste.

Deli s prijatelji